Skocz do zawartości

Widawa w okolicach Wrocławia

przemozioom123

Rekomendowane odpowiedzi

Ja własnie w tamtym roku próbowalem, ale w tak małej rzece trudno jest podejśc tak płochliwą rybe :D W tym roku mam zamiar solidnie sie za Klenie wziąsc, a że widawa płynie najbliżej mojego domu to sprobuje je podejśc. Mam do Ciebie Tomku pytanie :D czy łowiłeś na miejskim odcinku czy może poza miastem

Wspaniale!!!!:D że pojawił się ponownie temat który sam kiedys zainicjowałem:) Przemku Ta rzeczka ma tak naprawde tylko jednego pogromce:) jest nim nie Kto Inny jak Andrzej Lipiński:)Nikt lepiej nie zna tej rzeczki jak on:) JA równiezedkuje w tym strumykuL) odwiedziłem w tym roku odcinek na którym wędkujesz czyli od mostu przy koronie schodząc w dół:) połapałem troszke szczupaczków;) głównie pod mostem kolejowym:) rzeczka pierwsza klasa ale najpiekniejsza jest po za granicami wrocławia:) od świaniar do ujścia.... a Widok 40cm klenia w krsytalicznej wodzie który wygrzewa sie na słoneczku na długo zostaje w pamięci:) zajrzyj pare stron wcześniej na temat zalożony prze ze mnie:) są tam zdjecią Andrzeja i zapewniam że długo spokojnie nie posiedzisz:) Pozdrawiam i do zobaczenia nad widawą:)

Przemozioom123-Cały odcinek poniżej Psiego Pola jest interesujący :D .Niestety RZGW zniszczyło 2 lata temu przepiekny odcinek koło Psar prostując rzekę :angry: .Ale poniżej Świniar ma ona jeszcze dość naturalny charakter.Niestety to trudna woda,lecz jeśli nauczysz się łowić klenie tam,to poradzisz sobie wszędzie :D .Te rybki nie wybaczają błędów.Wymagają od łowiącego dużo samozaparcia i myślenia.I pamiętaj KLEŃ z tamtąd to ryba powyżej 40cm :mellow: .Reszta to kleniki :mellow: .

A są i dużo większe.Niestety taki ma już duży asortyment sztuczek i szybko znajduje ratunek w gąszczu zaczepów :D .

Łów-wiosna już blisko... :mellow:

• 1 rok później...

A wie ktoś może jak z wodą na Widawie? Jeździłem tam wiosną ale bez większych efektów, woda bardzo wysoka była i nie widać było obecności ryb... zamiast kleni uwieszały się niewielkie szczupłe. Może ktoś z kolegów łowi tam na muchę i chciałby pouczyć nowicjusza? Sprzęt już mam tylko umiejętności żadnych...

• 9 miesięcy temu...

Witam,

byłem tydzień temu w tej okolicy bez efektu - z tym że teraz sytuacja szybko się zmienia - idź i daj znać czy coś się działo nad wodą.

Ja zaliczyłem w sobotę w innym miejscu małego zębatego - ryba nieco nieprawidłowa ale pierwsza zdobycz w sezonie zaliczona :D

Wyraźnie widac było że życie do wody juz wróciło - nawet bolki już pokazywały się nieśmiało na powierzchni.

Pasiasty Irokez

To niby nieco wbrew sztuce, ale sztywnych reguł przecież nie ma

Poza tym sporo latającego owadctwa obija się o człowieka, kiedy wyjdzie się na świeże powietrze. W mojej okolicy przynajmniej.

A poza tym te wyjścia mogły oznaczać: dopiero kwiecień się zaczął... co to ma być!?! żabkę, robaczka poproszę.

Swoją drogą Kolego przemozioom123 może kotwice zawiodły? Nie są aby mdłe?

Pozdrawiam, Grzesiek

• 4 tygodnie później...

Dziś wyskoczyłem po 15 na odcinek koło Korony i w dół za most kolejowy. Byłem tam pierwszy raz. Woda była mało klarowna, dość głęboko na tym odcinku.

Nie wiem czy uwierzycie, ale na woblerka złapałem ..... ŚWINKĘ ;)

Miała równiutkie 36cm.

Fotki udało się zrobić i rybkę uwolnić w dobrej kondycji.

Poza świnką mały zębaty i okonek. Wieczorem ok. 19 komary dostały szału i trzeba było się ewakuować, nie miałem żadnego smarowidła albo spraya. Nad wodą była niesamowita ilość owadów, coś jakby jętki (nie znam się na tym, ale tak podobnie wyglądało :lol:) Niestety nie widziałem żadnego wyjścia klenia czy jazia do tych owadów co spływały wodą.

Miał ktoś z Was kontakt ze świnkami na Widawie?

PRZEPRASZAM ZA WPROWADZENIE W BŁĄD :blush:

Ryba, którą złowiłem to jednak nie była świnka, ale CERTA.

Jest to mój pierwszy bliski kontakt z tymi rybami i zmyliła mnie ta kulka na nosie i pyszczek skierowany w dół.

Dzięki Baloo za inspirację, obejrzałem dokładnie fotkę Twojej świnki i jakoś tak mi nie pasowały te czerwone płetwy u Twojej rybki. Szybka analiza fotek w wyszukiwarce i wszystko jasne.

Moja ryba to certa.

Tu krótki opis znaleziony w sieci:

Wyglądem przypomina świnkę, która jednak dolne płetwy ma czerwone, ogonową czerwonawą, brzuch zaś w przekroju zaokrąglony, bez kila. Najwyraźniej różnią się pyszczkiem: wargi świnki są chrząstkowate, widziane od dołu mają zarys prostokątny; certy- zaokrąglone, raczej ryjkowate (jak leszczowe).

Cieszy mnie niezmiernie, że w tak małej rzeczce żyje tyle gatunków ryb.

Nie wiem tylko czy mogę wrzucać fotki certy, która jest aktualnie w okresie ochronnym? Co na to regulamin?

Slavobeer

• 3 lata później...