Green Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 Cześć,Mam problem z zielskiem w stawie, takim jak na foto. Ktoś wie jak się tego pozbyć? Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 Ten chwast to rdestnica kędzierzawa, która daje dużą bimasę. Choć bywa to kłopotliwe najlepiej jej nadmiar usuwać mechanicznie, ponieważ wraz z roślinami usuwamy z wody biogeny wbudowane w tkanki roślin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 Wpuść kilka amurów.Same posprzątają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 Wpuść kilka amurów.Same posprzątają. Wspomniane wyżej biogeny -głównie związi azotu- uwalniajac do wody i zamieniając wodę w zielone szambo, a w dalszej kolejności kwitnacą, pozbawioną tlenu breję.Tak tak, wpuść amury!???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speku3 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 (edytowane) Masz dwie opcje:1 Mechaniczne usówanie roslin ręcznie grabiami po dnie lub ciękie brony plus dobry ciągnik. Niestety zawsze będą odrastać.2 Opuścić staw i koparką pobrać dno jak zrobisz to dorze powinno zakończyć kwestię zarastania całkowicie lub na dłuższy czas. Edytowane 7 Czerwca 2020 przez speku3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 Całkowite wyeliminowanie roślinności naczyniowej to prosta i szybka droga do zakwitów glonów oraz pogorszenia parametrów fizykochemicznych wody co przekłada się na warunki bytowania wszystkich organizmów w tym ryb. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 Trzeba coś koniecznie zrobić aby uratować takie oczko wodne... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 Trzeba coś koniecznie zrobić aby uratować takie oczko wodne... Robert...! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 No wiem, ale nie wytrzymałem ...jestem za amurami! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 7 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 Napisz coś więcej. Czy staw, to tylko ozdoba, czy też chodujesz tam np. karpie?Jak duży i głęboki?Czy można spuścić wodę?Jakie ryby tam obecnie pływają.Dlaczego chcesz usunąć te roślin, zajęły całą powierzchnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraz Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Mieliśmy ten sam problem na naszych stawach, wchodzilismy w woderach i kosiliśmy kosami, potem grabiami na brzeg. Wpuscilismy tez pare amurow. Na drugi rok znow wyrosła, ale już mniej, więc znów koszenie i od tamtej pory juz nic nie wyrasta. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 W moim koło domowym stawie jakiś czas temu zaczęła się robić dżungla podwodna.Można było zaobserwować różne roślinki jakie były pod wodą.Po pojawieniu się tych różnych roślinek staw zaczął zarastać.Myślę że po roku nie było by gdzie łowić.Związek wpuścił kilka amurów, mniejszych , większych.Po roku nie widać było żadnych roślin podwodnych których wcześniej nie było na tym stawie.Zeżarły wszystko, i zaczęły się zabierać za trzcinę która wychodziła w wodę.Nie zauważyłem żadnych zmian w rybach i wodzie.Tak czy siak kwitła tak samo.Większą szkodę wyrządzi się zanęcając ryby czym popadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Ten chwast to rdestnica kędzierzawa, która daje dużą bimasę. Choć bywa to kłopotliwe najlepiej jej nadmiar usuwać mechanicznie, ponieważ wraz z roślinami usuwamy z wody biogeny wbudowane w tkanki roślin.Jeżeli usuwanie mechaniczne to w moim przypadku pozostają tylko łódka i grabie. Już jedną taką próbę podejmowałem, ale jest tego tyle, że aż boję się pomyśleć ile by trwało usuniecie tego zielska tą metodą. Niestety, nie mam możliwości skorzystania z ciężkiego sprzętu. Wiązałoby się to ze zniszczeniem dużej części ogrodu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Masz dwie opcje:1 Mechaniczne usówanie roslin ręcznie grabiami po dnie lub ciękie brony plus dobry ciągnik. Niestety zawsze będą odrastać.2 Opuścić staw i koparką pobrać dno jak zrobisz to dorze powinno zakończyć kwestię zarastania całkowicie lub na dłuższy czas.No to chyba w moim przypadku zostają tylko grabie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Można sprzedać do sklepu :) http://sklep.oczkowodne.net/p429,rdestnica-kedzierzawa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Można sprzedać do sklepu :) http://sklep.oczkowodne.net/p429,rdestnica-kedzierzawa.htmlNo to mam już pomysł na biznes [emoji2957][emoji106] dzięki! Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 (edytowane) Napisz coś więcej. Czy staw, to tylko ozdoba, czy też chodujesz tam np. karpie?Jak duży i głęboki?Czy można spuścić wodę?Jakie ryby tam obecnie pływają.Dlaczego chcesz usunąć te roślin, zajęły całą powierzchnię?Staw ma +/- 400 m2 i około 1,5 m głębokości. Trochę rybek jest, płoć wzdrega szczupak okoń, chyba ze dwa amury no i może jakieś karpie się uchowały (były wpuszczane w zeszłym roku ale coś ich nie widać). Na chwilę obecną wygląda to tak jak na zdjęciu.Edit: myślę że wodę dołoby radę spuścić albo przynajmniej częściowo wypompować. [emoji45] Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Edytowane 8 Czerwca 2020 przez Green Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Mieliśmy ten sam problem na naszych stawach, wchodzilismy w woderach i kosiliśmy kosami, potem grabiami na brzeg. Wpuscilismy tez pare amurow. Na drugi rok znow wyrosła, ale już mniej, więc znów koszenie i od tamtej pory juz nic nie wyrasta. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu TapatalkaW woderach nie da rady chyba, że wodę trochę wypompuje. Dobrze wiedzieć, że chociaż jest jakaś szansa zwalczyć to dziadostwo. Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 Też mam podobny staw. Tak jak wielu kolegów radzi, wpuść amury. Tylko nie 2, czy 5, ale tak 30-50. Takich ok 0,5kg +. Nie było u mnie akurat tego gatunku, ale rogatka, czy pałkę wodną jedzą bez problemu. Robotę robią też wzdręgi i klenie, ale ze względu na wielkość i to, że nie jedzą tylko roślin są mniej efektywne. Niestety, jak już było napisane, po usunięciu roślin, na pewno ucierpi jakość wody. Wtedy odłowiłbym amury, zostawiając najwyżej kilka sztuk i obserwował sytuację. Efekty będą widoczne już w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2020 grabie na lince i jazda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 10 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Tylko kotwica i to taka fest, grabie są zdecydowanie za lekkie.Kolega rok temu to przerabiał, na razie jest pięknie.pozdrawiam byniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirekoko Opublikowano 11 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Coś w tym typie:https://www.olx.pl/oferta/bronki-grabie-drapak-wedkarski-wedka-spinning-kolowrotek-lodka-CID767-IDEqvgl.html#96fb19d1a6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi