Skocz do zawartości
  • 0

niemieckie łowiska... prosba o radę

spinningista_odrzański

Pytanie

witam

co jakiś czas docierają do mnie i koleg?łw informacje o bardzo rybnych wodach i to wcale nie jakoś daleko... mianowicie za zachodnia granicą w niemczech, jestem z lubuskiego więc wcale daleko nie mam do granicy i z kolegami planujemy wypad nad odrę odcinek graniczny w okolicach słubic...

chcialbym zasiegnac porady, jak wyglada tam łowienie i czy rybostan rzeczywiscie jest bogatszy oraz ewentualnie na jakim odcinku sa najlepsze lowiska w okolicach slubic??

poprosilbym o jakies opinie oraz rady od os?łb ktore tam lowily...

dodatkowo jak wyglada kwestia oplat?? gdzie i za ile jakbysmny chcieli lowic na odrze?? planujemy wypad calodzienny w 3osoby z zamiarem lowienia glownie klenia bolenia i szczupaka...

czy jakby ktos zdecydowal zabrac sie jakas rybe do domu to sa jakies oplaty dodatkowe (ja wszystko wypuszczam osobiscie)???

prosze o pomoc bo niechcialbym zaliczyc wtopy i pojechac calkiem na zywiol...

pozdrawiam i czekam na odp

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam,

jak chcecie lowic na Odrze w okolicach Slubic/Frankfurt Oder - to dlaczego nie chcecie lowic po polskiej stronie? Nie sadze, zeby na niemieckiej stronie bylo wiecej ryb

Plus taki: Odpada sprawa karty wedkarskiej/pozwolenia w Niemczech.

Jezeli chcecie natomiast polowic w Niemczech, to ja osobiscie polecam BODDEN. Tam sa szczupaki! Popytaj chlopakow z forum. Nie jeden juz tam byl.

Pozdrawiam

Tomek

• 0

ja tam nie bylem i chce jednak sprobowac na tamtej stronie a po wynikach zawodow na oby brzegach widac jednoznacznie ze jednak ten drugi lepszy....

a to drugie lowisko z szczupakami to prosze o jakies info na temat cen pozwolen i moze jakas mapka z dojazdem....

najbardziej interesujace lowiska w tych okolicach prosze mmi sprzedac bo nie chce w ciemno nic robic

pozdrawiam

p. s. a moze sa jakies przewodniki gotowe w internecie dla polakow chcacych lowic w tych rejonach? jak tak to prosze jakis link

• 0

...jak chcecie lowic na Odrze w okolicach Slubic/Frankfurt Oder - to dlaczego nie chcecie lowic po polskiej stronie? Nie sadze, zeby na niemieckiej stronie bylo wiecej ryb ...

:lol: :lol: :lol: - i więcej na ten temat nie napiszę, chociaz m?łgłbym przytaczać r?ł?źne statystyki łowienia po jednej i drugiej stronie (z praktyki chłopak?łw), ale statystyka w necie to du?źa ściema, tym bardziej niczym nie podparta. Mo?źe dla por?łwnania pooglądać zdjęcia na j.pl tych co wstawiają ryby z Odry i oczywiście łowiących po tamtej stronie... :huh:

Co do opłat , to tak na szybkiego: masz kartę wędkarską, dopłacasz 25EUR na rok i masz mo?źliwość łowienia na wodach całej Brandenburgii- DAV ( http://www.lav-bdg.de/de/startseite/ ). Robisz kolejną dopłatę 80EUR na rok i masz mo?źliwość łowienia na Odrze u rybaka, na odcinku Eisenh?ttenstadt - Kostrzyn n/Odrą, czyli jakieś ok.60km wody.

Nie polecam łowienia bez zezwolenia, poniewa?ź rybak robi częste kontrole i nawet zna się z moimi kumplami, kt?łrzy łowią ju?ź u niego od kilku lat, to podpływa i prosi o zezwolenie.

Całą listę dozwolonych miejsc (jeziorek) dostajesz na miejscu po załatwieniu formalności, ale to i tak jest mało, bo dodatkowo ka?źde jeziorko ma swoje prawa, czyt. dopłaty.

Zezwolenie na DAV wykupuje się we Frankfurcie w tzw. kole wędkarskim (pracuje kobieta m?łwiąca po polsku), a zezwolenie na Odrę u rybaka (nie znam adres?łw).

Właśnie wczoraj rozmawiałem z kole?źką, ?źe część jezior jest DAV, a część rybaka i trzeba to wiedzieć, bo np. nie wolno u?źywać silnik?łw, dodatkowe dopłaty do łodzi i takie tam. Nawet o 17.00 śmiał się, ?źe jak złowi bolenia, to mi wyśle MMS-a, no i o 20.00 dostałem, niestety on o tym nie wie, ?źe tutaj niema pokazywania ryb na ziemi :lol: , tak?źe nie wstawię.

Ja to opisałem w skr?łcie, bo lepiej samemu to przerobić i mieć bankową pewność, ?źe wszystko jest ok.

Wiem te?ź, ?źe jest mo?źliwość wykupienia jednodni?łwki, czy tez 7-dni?łwki, w tamtym roku było coś ok.25EUR, ale czy na Odrę, czy DAV - nie wiem.

O łowności łowiska nie wypowiadam się, bo ja tez chcę jeszcze połowić coś po naszej stronie, a tylko dzięki temu, ?źe oni nie łowią boleni, kleni i jazi , to my coś mamy . :lol: :lol: :lol:

• 0

Sorry, ale nie wyobrazalem sobie, ze ryby czuja gdzie jest Niemiecka strona a gdzie Polska.

W Brandenburgi macie dobre uklady, w innych Bundeslandach tak nie jest, musialbys wyrobic karte wedkarska niemiecka.

Pamietajcie zeby nie zobaczyl Was rybak gdy wypuszcacie ryby ktore sa wymiarowe, bo C&R w Niemczech jest zabronione! Mozna sie sadzic, ale po co?

• 0

Pitt, ja znam Twoje zdanie na temat C&R w Niemczech. Dla tego napisalem ze mozna sie sadzic (luki w prawie) - ale po co? Lepiej byc czujnym i wypuszczac tak zeby nikt nie widzial :D

Zreszta w jednym Landzie (chyba Schleswig Holstein, ale nie pamietam dokladnie) juz zmienili prawo i jest czarno na bialym napisane, ze C&R jest zabronione.