Skocz do zawartości

Abu Garcia Revo MGX - co się zepsuło?

KolegaKolegi

Rekomendowane odpowiedzi

Żeczywiście, kabłąk jest krzywy. Tylko z tym ostatnim zdięciem trochę przesadziłeś. Od strony rolki powinien być lekko po skosie na dół te 2 - 2,5 cm. Dalej powinien się prostować. Zresztą miejsce to widać na zdięciach. Wydaje się też że uległ on lekkiemu skręceniu w osi. Musisz go tak ustawić, żeby żyłka po zamknięciu kabłąka swobodnie trafiała na rolkę. Ciężko o odpowiednie zdięcie tego modelu z internetu, ale może coś tam podpatrzysz.

Potwierdzam, miałem ten kołowrotek ale sprzedałem właśnie z powodu delikatnego kabłąka. Wymagał on zbyt dużo uwagi z mojej strony i sam kilkukrotnie go prostowałem.

Nawet na eBay o tym ostrzegają w opiniach : "Excellent reel but the bail is so flimsy, bent out of shape a few times now it looks funny. The finish is also really cheap and scratches easily with boat ."

Potwierdzam, miałem ten kołowrotek ale sprzedałem właśnie z powodu delikatnego kabłąka. Wymagał on zbyt dużo uwagi z mojej strony i sam kilkukrotnie go prostowałem.

Nawet na eBay o tym ostrzegają w opiniach : "Excellent reel but the bail is so flimsy, bent out of shape a few times now it looks funny. The finish is also really cheap and scratches easily with boat ."

Też mam ten młynek i nie mam żadnego problemu z kabłąkiem, może kwestia przewożenia. Jest z nim jednak problem taki, że nie mogę do pełna nawinąć na szpule cienkiej plecionki (0,8 pe), bo przy rzucaniu robią się straszne brody, jak w multikach. Nie wiem dlaczego tak jest, może przez te otwory przy rancie szpuli?

Edytowane przez Mariusz1000

Też mam ten młynek i nie mam żadnego problemu z kabłąkiem, może kwestia przewożenia. Jest z nim jednak problem taki, że nie mogę do pełna nawinąć na szpule cienkiej plecionki (0,8 pe), bo przy rzucaniu robią się straszne brody, jak w multikach. Nie wiem dlaczego tak jest, może przez te otwory przy rancie szpuli?

Przy takim nawijaniu brody są nie uniknione,to nie żyłka.Sporo rantu musi być odsłonięta,żeby plecionka miała lekki opór.