Jeziorm 1 Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Zaczałem budowe przyczepy do łodki i mam pytanie - jak to jest z pierwszym przegladem technicznym - jakie wymagania dotyczą takiej konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karolkrause Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Witaj Ja ostatnio własnie rejestrowałem sama. Musisz mieć opinie rzeczoznawcy,atesty na oś oraz zaczep. Kompletując dokumentacje musiałem rownież posiadać zaswiadczenie z podaną masą przyczepki potwierdzoną przez rzeczoznawce. W dokumentacji musisz umieścić wymiary oraz fotografie .Najlepiej jak by komplet dokumentów sporządził rzeczoznawca. Udajesz sie do wydziału komunikacji w celu napisania podania o nadanie cech identyfikacyjnych tz numerów Z tym papierkiem udajesz sie do stacji okregowej w celu nabicia numerow i tabliczki oraz wykonania pierwszego przeglądu. Wtedy z powrotem do wydziału komunikacji i juz rejestrujesz przyczepkę. Koszta Stacja kontroli pojazdów -160zł Wydział komunikacji-120zł Rzeczoznawca-250zł A najciekawszy myk - u mnie w powiecie rejestracja bezterminowa a w sąsiednim przegląd raz na 2 lata Ciekaw jak bedzie u Ciebie Daj znać. A zapomniałem dodać Podstawowe ubezpieczenie z max zniżkami - min 50zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 kocham polske - sorki nie moglem sie powstrzymac... dobrze, ze z huty nie trzeba jakiegos wykresu o skladzie chemicznym stali z jakiego pospawana jest przyczepka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karolkrause Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Marcin to nic jeszcze. Ja komplet dokumentow dostałem od gościa od ktorego kupiłem przyczepke . Jak bym miał to sam kompletować to jakaś paranoja Jeden cały dzień możesz sobie wyciąć z życiorysu. Najciekawsze ze zeby pojechać z przyczepką na stacje w celu nabicia numerów i wykonania przeglądu to zgodnie z prawem musisz ją dostarczyć do stacji na innej przyczepie albo kupić w wydziale komunikacji numery próbne czyli kolejne 120zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 ja pojechalem na drugi koniec Irlandii (200-250km w kazda strone?) po swoja lodke (byla na przyczepie) dalem gosciowi gotowke do reki (jechalem jeepem z duzym silnikiem wiec niemal 100 euro na paliwo poszlo wiec bylo targowanie) i to byl koniec jakichkolwiek zalatwian. moge nia plywac po morzu i jeziorach etc...tylko na jedna zaporowke kolo siebie musialem kupic permit za 50 euro. hak do samochodu zalozylem sobie sam (ze szrotu)nie musialem rejestrowac przyczepy ani lodzi ani haka w samochodzie.... poprostu mialem fantazje to zrobilem..jak bede mial fantazje moge das silnik 100KM i tez nie musze miec papierow na sternika (a nawet jak musze to nikt nie sprawdza i na 100% nie bedzie zadymy). Ps jak kupuje samochod to na dowodzie rejestracyjnym pisze swoje nazwisko i adres i wysylam do wydzialu telekomunikacji - do tygodnia dostaje nowy dokumen (0 oplat - zmieniania numerow etc...)o braku koniecznoscie rejestrowania belly boata nawet nie wspomne Ps ocenilem wartosc swojej lodzi na 1000 euro (bez silnika) i za 200 euro rocznie moge ja ubezpieczyc od kradzierzy na DOWOLNEJ WODZIE (bez papierow na przystan i nawet klucza do koldki) jak zginie dostane 800 euro spowrotem... Ps nie wiem ile kosztuja lodki w pl, ale tutaj SOLIDNA lodz dlugosci okolo 5m mozna kupic za kilkaset euro bez przyczepy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 popper Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 ....jak bede mial fantazje moge......Zaciekawia mnie, czy jeśliby tak więcej ludzi, z fantazją rzecz jasna, to urzędasy dalej zachowają ten stoicki spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 ....jak bede mial fantazje moge......Zaciekawia mnie, czy jeśliby tak więcej ludzi, z fantazją rzecz jasna, to urzędasy dalej zachowają ten stoicki spokój PM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 1. To jednak chyba lepiej kupic gotowa przyczepe z atestem? 2. Taa, to nasza cecha narodowa..ta fantazja Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 sorki panowie za ot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Elton Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Rejestrowałem ostatnio i wymagali:-kwit z zezwoleniem na nabicie tabliczki zastępczej z wydziału komunikacji-wagę przyczepki (na złomie gość mi zważył, wpisał wartość i pieczątka z podpisem)-cztery zdjęcia (czyli z każdej strony)-rysunek ramy Resztę dokumentacji wypełnia się po przeglądzie na stacji (wymiary itp.-sporo tego do uzupełnienia jak to dla SAM) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jeziorm 1 Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Ok, to znaczy że torche tego bedzie papierowo ale damy radę ps ,jak juz zaczniemy mocno tą budowe to podeśle pare zdjec - moze komus się przyda do budowy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miras1983 Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 witam nie jest tak żle, dwa razy rejstrowałem samoróbke,1.wypełniałem wniosek o rejestracje sam w wydziale komunikacji2.oświadczenie że części użyte do budowy były z legalnego żródła.Dostajesz próbny dowód i tablice3.4 zdjęcia, szacunkowa waga przyczepy ,i na przegląd tam nabicie numerów ,i tabliczki4.ubezpieczalnia.5.po 14dniach właściwy dowód. skomplikowane i bardziej kosztowne jest gdy ładownośc przyczepki przekracza 750 kg(rzeczoznawca, atesty na części) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharki Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Hej Ja kupiłem przyczepę SAM już zarejestrowaną , z tego co wiem to problem byl z obrysówkami przy rejestracji w Warszawie http://galeria.przyczepapodlodziowa.pl/Wzoryprzyczeppododzio wych/fffd2ae86b4c2e6c727bd7aa5215d203.jpg.php Przyczepa została kupiona na allegro przez pierwszego właściciela.Jak chcesz dokładne foto podeśle na priv.Ja używam jej do pontonu. Pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Elton Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Widocznie szerokość całkowita przekraczała 160cm (tak jak u mnie ) i uparł się jeden młody stażem, niekoniecznie wiekiem diagnosta. Teraz przynajmniej ładnie świeci mi w lusterku białymi oczkami jak lekko łapie skręt Aha gdyby ktoś kupował gotową, tą plastikową-białą belkę ze światłami, to od razu niech pomyśli o dołożeniu przeciwmgłowego po lewej stronie-wymagali ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jeziorm 1 Opublikowano 20 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Hej Ja kupiłem przyczepę SAM już zarejestrowaną , z tego co wiem to problem byl z obrysówkami przy rejestracji w Warszawie http://galeria.przyczepapodlodziowa.pl/Wzoryprzyczeppododzio wych/fffd2ae86b4c2e6c727bd7aa5215d203.jpg.php Przyczepa została kupiona na allegro przez pierwszego właściciela.Jak chcesz dokładne foto podeśle na priv.Ja używam jej do pontonu. Pozdrawiam Maciej masz priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Jeziorm 1
Zaczałem budowe przyczepy do łodki i mam pytanie - jak to jest z pierwszym przegladem technicznym - jakie wymagania dotyczą takiej konstrukcji?
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi