Skocz do zawartości

HMGlures & ZOZOBaits

Rekomendowane odpowiedzi

Będą, będą :) Czorty dosychają, muszę przyznać się bez bicia że trochę zaniedbałem ostatnio struganie :whistling: siedzę na lodzie ile się tylko da odrabiam zaległości z poprzednich zim. Rekordów brak, ale ciągnie jak cholerka żeby pomoczyć mormyche albo błystkę w przeręblu  :wub: 

Obiecuję już niebawem przysiąść poślady i nadrobić zaległości :)

• Like 3

A również się dołącze do zapytania, czy w temacie pstrągówek coś ruszyło? (tych "czortów")  :P

Wyślij mi adres na priv, podeśle coś z mojego pudełka :) bo już głupio się czuję, długo już czekasz. Zrobiłem sobie kilka ale za kropkiem nie chodzę teraz więc niepotrzebne.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Fajnie współgrają te wobki z hakiem BZ. Bardzo dobra alternatywa dla małych i nie zawsze chwytnych kotwiczek. Przy połowie jazio - kleni ma to tym bardziej sens, gdyż na ogół stosuje się delikatne, miekkie kije oraz żyłkę zamiast plecionki, co właściwie przy spokojnym, opanowanym holu wyklucza spady ryb. Bardzo dobry pomysł ;) 

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Dałem nr 4 i faktycznie wizualnie słabo to wygląda... Najlepszy byłby nr 6 ale przy mniejszych rozmiarach za agresywnie pracują, przy nr 4 nie ma też tyle pustych brań. Większy hak też troszkę lepiej stabilizuje woblerek. Może w następnych partyjka uda się zejść z rozmiarem haka, narazie ten wypadał w testach najlepiej :)

Wobler do zbrojenia pojedynczymi hakami to jednak zupełnie inna konstrukcja niż te do kotwic. Hak ma dużo mniejsza masę i stawia mniejszy opór w wodzie, kotwiczka jednak troszkę gasi ogonek. Żeby to wszystko działało poprawnie wobler na "starcie" musi mieć dużo drobniejsza prace żeby niz ten do kotwiczek. Jak pierwszy raz uzbroiłem pojedyńczymi hakami moje klasyczne pstrągówki, szczena mi opadła. Nożyczki poszły w ruch cięcie steru, odginanie oczek trzeba było zgasić woblera bo pstragi ze strachu na brzeg wyskakiwały :)

Edytowane przez gajosik
  • Like 1

Tak przecierka :) bardzo fajnie to wychodzi, chyba się wkręciłem :)

Rozmiar kotwiczek zależnie od firmy. Niestety czternastka czternastce nie równa. Generalnie to tak: 20mm Owner UL 14, inne firmy (VMC,Mustad, kotwiczki z PhenixFishing) nr 12, a do najmniejszych Killerków 15mm Owner UL 16-18 inne firmy nr 14.

• Like 1

Tak przecierka :) bardzo fajnie to wychodzi, chyba się wkręciłem :)

Rozmiar kotwiczek zależnie od firmy. Niestety czternastka czternastce nie równa. Generalnie to tak: 20mm Owner UL 14, inne firmy (VMC,Mustad, kotwiczki z PhenixFishing) nr 12, a do najmniejszych Killerków 15mm Owner UL 16-18 inne firmy nr 14.

Dzięki za informacje :)

• 1 miesiąc temu...

Gajosik

twoje Killer Eggi, podobnie jak Łezki (mam jeszcze twój stary wypust) uzbrojone mam w Ownery st-11 ul 14/16.

Te druciaki ewidentnie im służą. Pamiętam jak swego czasu znajomy rechotał ze mnie że pierwszy kleń rozegnie to i pójdzie w cholerę - po czym ciężkie zdziwienie na twarzy z każdym kolejnym kleksem.

Te druciaki są niesamowicie czepliwe, okoń, kleks czy jazio który zatnie się na tym haku raczej na 100% siedzi (nie wspominam oczywiście o dobrze skomponowanym zestawie na te ryby : wędka, plecionka/żyłka, łowna przynęta + kumający łowczy).

Pzdr

Edytowane przez Zwierzu
  • Like 4

• 2 tygodnie później...

Zgadza się w 100% u mnie w pudełku praktycznie tylko w Ownery i Gamakatsu mam zakute woby. Choć ostatnimi czasy pojawiły się u mnie w pudełeczku tez kotwiczki od Tomka z PhoenixFishing, przystępne cenowo, mocne i ostre łowie równiez na nie z całkiem dobrymi rezultatami, nawet juz nie zwracam uwagi jaki wobler zakładam czy z Ownerem czy z kotwiczką od Tomka.

Kilka nowych fotek :) kleniowe dalekosiężne  3cm i 4cm

62b0a297555a5a8e.jpg

879a5d95b5d3f2fc.jpg

b1a22a5b9da78ac5.jpg

d45086de4ef062ef.jpg

• Like 10

• 3 tygodnie później...