Skocz do zawartości

Na morze

shogun

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dostałem propozycje wyjazdu na rybki na morze - Bałtyk-dorsz. ?Nie posiadam typowego kijka morskiego a najmocniejsze co mam to kijki castingowe:

1. Team Dragon Cast 30-70g wyrzutu i 16lb mocy,

2. St Croix Premier cw do 1,5 oz czyli do 42g i mocy 25 lb.

Wiem ?źe premier zniesie du?źo więcej ni?ź te 42 g.

I tak się zastanawiam czy tego premiera nie zabrać na wędkowanie.

Zdaje sobie sprawę ?źe nie jest on do tego przeznaczony, ale na razie nie mam mo?źliwości zakupu, zbudowania wędki na morze, a i nie wiem czy mi się to spodoba więc na jeden wyjazd nie mam zamiaru wydawać kasy na sprzęt kt?łry u?źyję tylko raz.

Więc takie pytanko, czy ten premier da radę czy po?źyczać wędkę na kutrze.

Multik to zamierzam zastosować stare poczciwe Shimno Curado D 201 o przeło?źeniu 1:5 czyli to wolniejsze.

Pozdrawiam.

Z tego Dragona mogą ci ryby spadać bo podejrzewam, ?źe jest sztywny. Zdecydowanie lepsze jest coś o głębszym ugięciu.

Ja na płytkiej wodzie (do 30m) przy słabym dryfie dawałem sobie dobrze radę kijem do 60g łowiąc pilkerami do 75g (niski moduł więc mo?źna było trochę przecią?źyć). Na nasze dorsze (jeśli się trafi na odpowiednie warunki) taki zestaw jest całkiem ok, bo ryby biorą generalnie niedu?źe więc frajda z holu trochę większa ni?ź na tęgim kiju od szczoty :D