Skocz do zawartości

Kompresor do aero.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja posiadam aerograf tzw. rusek. Mozna go podłączyc bezposrednio do agregatu od lodówki. Nie trzeba mieć zbiornika do nabicia ciśnienia. Jest tak skonstruowany ,że cały czas dmucha powietrzem. Trzeba tylko odpowiednio gęstośc dobrać i jest ok. Zależy co sie chce malować.

W pracy stała stara lodówka,wykręciłem agregat i podłączyliśmy z kumplem,ale niestety nie działa.Swoje lata już ma.Rok 74 i produkcja CCCP,to i może zdechł.Mam jeszcze małą butlę gazową turystyczną i myślę,żeby go zrobic jako zbiornik.

A tak z ciekawości pytam,czy kompresor samochodowy nadaje sie do malowania aerografem.Na przykład taki http://allegro.pl/kompresor-samochodowy-na-zapalniczke-dobry-produkt-i2902452518.html

Edytowane przez Tomas

Agregat trzeba było sprawdzić przed wymontowaniem bo ma tam taki czujnik temp., który po demontażu trzeba w jego miejscu zewrzeć kabelki i dopiero wtedy odpali, a i jeszcze czy jest olej jak nie ma to można  mineralny silnikowy dolać i też będzie chodził. Co do butli to znacznie bezpieczniejsza będzie stara gaśnica, wytrzymuje dużo większe ciśnienia. Co prawda modelarze robią na gazówkach jednak dostałem wykład w punkcie nabijania butli to zastosowałem 2 litrową gaśnicę i styka. Poza tym jak użyjesz starą butlę po gazie to będzie śmierdziało przez długi czas jak będziesz malował.

Pozdr, gregors

Trzeba dodać ,że przeróbka agregatu z lodówki tzn. filtry, wyłącznik ciśnieniowy itp to koszt porównywalny z używanym kompresorem. A butle lub gaśnice jeżeli chcesz to robić, to daj większą. Nabijesz w nią większe ciśnienie przez co agregat nie będzie się tak często włączał.

• Like 1

Ja stworzyłem swój kompresor, ze starego dopadniętego u wujaszka agregatu i właśnie 6l butli gazowej. Sprawdza się znakomicie. Nie montowałem wyłącznika ciśnieniowego. Mam zamontowany reduktor i odwadniacz, no i oczywiście filtr od malucha zaraz na wężyku z wylotu od agregatu. Na kompresorze nabijam powietrze do 60 psi i wszystko gra i trąbi :D

Agregat trzeba było sprawdzić przed wymontowaniem bo ma tam taki czujnik temp., który po demontażu trzeba w jego miejscu zewrzeć kabelki i dopiero wtedy odpali, a i jeszcze czy jest olej jak nie ma to można  mineralny silnikowy dolać i też będzie chodził. Co do butli to znacznie bezpieczniejsza będzie stara gaśnica, wytrzymuje dużo większe ciśnienia. Co prawda modelarze robią na gazówkach jednak dostałem wykład w punkcie nabijania butli to zastosowałem 2 litrową gaśnicę i styka. Poza tym jak użyjesz starą butlę po gazie to będzie śmierdziało przez długi czas jak będziesz malował.

Pozdr, gregors

Olej to w nim był,bo jak go podłączyliśmy do prądu,to nie było słychac,żeby chodził,ale z tej rurki wylotowej leciał dymek i na ręku był olej.A mój zakładowy szpec :) powiedział,że chyba padnięty.Także poszukiwania sprężarki trwają nadal.

Ile kosztuje taki agregat? Oczywiście używany bo ceny nowych to ja znam :wacko: .

Jutro sprawdze czy jeszcze chodzi, jak coś to mogę opylić :P tylko że wysyłka będzie droga bo to dziadostwo troszke waży.

Edytowane przez Krystek

Przygotuj sobie ogłoszenie następującej treści

KUPIĘ ZA 0,7l. POLSKIEJ WÓDKI STARĄ SPRAWNĄ LODÓWKĘ LUB ZAMRAŻARKĘ

udaj się na najbliższe blokowisko i wklej w paru bramach odzew szczerze cie zaskoczy :D .

Tego typu ogłoszenie trzeba będzie chyba zamieścic,ale mam jeszcze znajomego,który prowadzi złom i u niego często kręcą sie menele.Może da im się na jakieś winko,to coś skombinują. :)

Ile kosztuje taki agregat? Oczywiście używany bo ceny nowych to ja znam :wacko: .

Jutro sprawdze czy jeszcze chodzi, jak coś to mogę opylić :P tylko że wysyłka będzie droga bo to dziadostwo troszke waży.

Wymontowany kompresor trudno wysłać jest pełen oleju , chłodniarze zaciskają te rurki kleszczami na twardo a i tak potrafi wyciekać :( używany kompresor np. w serwisie też nie jest taki tani 80zł to minimum taki o większej wydajności nawet 300zł używka .

Dlatego warto zainwestować trochę czasu i poszukać na własną rękę , pamiętam jak w 97r. była powódź po zejściu wody ludzie wywalali graty z zalanych piwnic lodówek walało się setki :D .

Jest jeszcze jedna sprawa taki świeżo wymontowany kompresor należy na chwilę zostawić w bezruchy i dopiero po min 10-15min włączać ta bańka jest tak zbudowana ze na dnie zbiornika z olejem zbierają się nieczystości np. opiłki i woda , niech cały ten syfek sobie osiądzie , na dnie jest nie groźny .

Jeśli już zachodzi potrzeba wymiany oleju można go zastąpić silnikowym syntetykiem lub nawet olejem mineralnym do transformatorów z tym ze ten drugi musi być już dopuszczony przez UE te starsze transformatorowe są rakotwórcze :mellow: .

Ja znalazłem za 30 zł + wysyłka wg cennika pp ale...ciekawe w jakim on stanie by przyjechał ;/ 

Nie pisze ze jest to niemożliwe aczkolwiek ja bym się nie podjął wysyłania :lol: , kiedyś przywiozłem sobie używkę z wrocka raptem 35km rurki pozaciskane worek foliowy i całe szczęście ze w kartonie stał bo olej był w całej reklamówce :o nie wiem może podczas jazdy jakoś ten wirnik pod wpływem wibracji się obraca czy co :wacko: .

...używany kompresor np. w serwisie też nie jest taki tani 80zł to minimum taki o większej wydajności nawet 300zł używka.

Jakbym miał wydać za stary kompresor 300zł to tutaj mam gotowy i nowy sprzęt do użycia za dużo mniejsze pieniądze.

Edytowane przez Zwierzu

Mi najbardziej przeszkadzał hałas generowany przez ten grzejnik :lol: 47db kpią chyba :D co najmniej 60-70db .

Kiedyś spaliłem lodówkowca (ale kompresor był z 73roku made in CCCP ) ,pożyczyłem to takie z linku tyle ze z butlą 3l. po godzinnym używaniu pojechałem szukać sprężarki ;) .

Miałem taki, produkcji Germany z regulacją do 9bar (do czasu włamania do garażu), przywiozłem sobie kiedyś z za zachodniej granicy, chodził bezawaryjnie, co do hałasu to w warunkach garażowych absolutnie w niczym mi to nie przeszkadzało.

Zdarzało się że i 2 godz chodził, ciepły owszem był (w końcu praca na ciepło jako efekt uboczny też się przekłada) ale żeby się rogrzewał jak piecyk to niezauważyłem :mellow:.

W warunkach domowych, fakt hałas może przeszkadzać, a jako że obecnie kompresora  również poszukuję a specjalnie za nim do Niemiec jeździł raczej nie będę, to pozostały mi poszukiwania w Polsce czegoś w miarę solidnego, @wobler129 trochę mnie tu rozgoryczył jakością tego wyrobu :mellow: ale ja i tak raczej kupię gotowy kompresor, najwyżej poszukiwania będą trwały dłużej.

Naprawdę, jakbym miał drugi raz kupować to z 10 a nawet 20L minimum... widziałem na allegro kiedyś chyba firma PL Stanley miała coś takiego...

Tylko nie wiem na ile jest głośny... I reduktor byłby potrzebny czy jak to się nazywa... bo podaje 8-10bar

http://allegro.pl/stanley-kompresor-bezolejowy-sprezarka-24l-8-bar-i2918512276.html

Lub 5L - napewno wolniej się będzie grzał od tego za 230....

http://allegro.pl/kompresor-bezolejowy-sprezarka-stanley-8bar-5l-i2910988871.html

Edytowane przez wobler129

O ten Stanley 5L wydaje się być rozsądny.

Poniżej jeszcze dwie propozycje odmienne cenowo, w sumie to chyba przejdę się dzisiaj do sklepu modelarskiego i zobaczę co jegomość z za lady powie ciekawego.

http://allegro.pl/kompresor-dwutlokowy-do-aerografu-as-196-6-bar-max-i2907948202.html

http://allegro.pl/kompresor-do-aerografu-pompa-podcisnieniowa-as20w-i2863257312.html (coś w podobny deseń właśnie miałem, z tym że nie wiem jak to jest duże bo zdjęcie nie oddaje wielkości :mellow:.