Skocz do zawartości

Kompresor do aero.

Rekomendowane odpowiedzi

To chociaż ten 5L - nie używałem... Ale w porównaniu do tego co aktualnie mam to gorszego jakby nie mogłem trafić :P  Ogranicza mnie.

Chyba najprościej, w tym przypadku byłoby dokupić zbiornik i podłączyć do niego Twoją sprężarkę.

np. z uszkodzonej sprężarki http://allegro.pl/sprezarka-kompresor-8-litrow-uszkodzona-i2931760115.html

• Like 1

Chyba najprościej, w tym przypadku byłoby dokupić zbiornik i podłączyć do niego Twoją sprężarkę.

np. z uszkodzonej sprężarki http://allegro.pl/sprezarka-kompresor-8-litrow-uszkodzona-i2931760115.html

Bardzo możliwe. Ale i tak będzie się grzał, to nie tylko wina butli :(

Maciek,najprościej wyjście z kompresora podłączyć do butli, a za butlą reduktor i wyjście na aero. Jak na schemacie w tym artykule http://www.modelarz.one.pl/porady-modelarskie/warsztat-rc/kompresor-czyli-jak-malowac-przy-pomocy-starej-lodowki/   Tylko zamiast kompresora z lodówki montujesz swój.

• Like 2

Jak ktoś szuka gotowca to na forach modelarskich kiedyś ogłaszał się gość, który robił na zamówienie. Z tego co pamiętam był z Grudziądza. Zestaw był zacny z nowym zbiornikiem z butli od gazy i kompresorem od lodówki. Warto popytać i nie wywalać kasy na chińszczyznę. Warto samemu się pobawić w budowę to przy ewentualnej awarii sami sobie poradzimy.

Np.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2232105.html

Warto zapytać wujka Google, jest mnóstwo projektów DIY.

Edytowane przez GregorS

Powiedzcie jak się mają te seryjne zabawki,w odniesieniu do złomowca :P jeśli chodzi o dB?

O tuż tak :

lodówkowiec zależnie jaka sprężarka od 37-45dB posłuchaj lodówki :D .

chińskie grzejniki z alledrogo napisane jest 47bB czyli gdzieś pod 70 :lol: .

Marketowe kompresory to co w linkach 97dB.

Wiertarka BOSH z udarem akurat napisane było 107dB to tak dla porównania :lol:

Dzisiaj od teścia dostałem agregacik ze starej lodówki,ale niestety nie wiem jak go sprawdzic czy działa.Kable są,ale jak się wsadzi wtyczkę,to nie brzęczy.To trzeba podłączyc jakoś na krótko,czy jak,bo na elektryce to się nie znam.Zrobiłem zdjęcia jak to wygląda.

Mój agregacik odpaliłem,butle po gaśnicy mam,została tylko kwestia podłączenia.Mam kilka pytań.

Czy trzeba montowac zawór zwrotny,bo gdzieś czytałem,że agregat ma w sobie i nie trzeba zakładac dodatkowego?

Czy manometr musi byc w butli,czy mogę go wkręcic do trójnika na wężach?

Agregacik praktycznie zrobiony,zrobiliśmy próby i butlę nabija ładnie.Tylko niestety ucieka powietrze koło zaworu od gaśnicy w który wkręciłem trójnik z manometrem i wężami i chciałem to uszczelnic poxipolem.Tylko nie wiem,czy ten klej sie nadaje na takie uszczelnienia?

Do uszczelnienia stare, dobre pakuły. Do kupienia ze specjalnym smarem.

Kleje to nie jest dobry pomysł, jeśli nieszczelność jest obok gwintu, to przemyśl lutowanie.

O pakułach wiem,ja wszystkie miejsca uszczelniałem na taśmę teflonową.A w tym miejscu,gdzie mi ucieka powietrze,nie mogę tego zrobic,bo na gorąco wkleiłem rurkę przejściową do tego plastiku od gaśnicy i na razie nie wiem jak to wytrzyma.Jak puści,to się wymyśli jakieś inne przejście.

Maniek66 fotek na razie nie robiłem,bo na razie to prowizorka.Ale grunt,że wyjdzie mnie to praktycznie za friko,bo robiłem to z materiałów,które znalazłem w pracy.Jedyny koszt,jaki do tej pory poniosłem,to flaszka wódki za agregat,no i będę musiał dokupic parę opasek zaciskowych na węże.Zobaczę jak to będzie działac i jak mi się spodoba to dokupię wyłącznik cisnieniowy,bo teraz będę musiał sam kontrolowac ciśnienie.

• Like 1

Już witałem się z gąską....a tu BUM.Zrobiłem dzisiaj generalną próbę,wszystkie węże podłączone,aerograf ładnie dmucha.Agregat pochodził może z 10 minut,pompował    elegancko,nagle małe bum,poszedł dym i olej z tej rurki wylotowej i po zabawie. :( Może coś zle podłączyłem kable w tym agregacie,że sie przegrzał i zjarał.Ale mam już nowy,tylko potrzebuję jakiegoś elektryka,bo nie chcę znowu rozwalic agregatu.

Ten to trochę nowszy model i w nim kable są jeszcze inaczej.Czy jest na sali elektryk? :)

Dzisiaj odpaliłem swoją własnej roboty sprężareczkę.Fajnie się maluje,dobrze dmucha,tylko muszę założyc wyłącznik cisnieniowy,bo denerwujące jest ciągłe zerkanie na zegar,czy agregat za dużo nie nabił.

A druga sprawa,to muszę założyc chyba jakiś filtr,bo po nałożeniu lakieru na farbę są tłuste plamy,a to pewnie przez olej z agregatu.

Ale to wszystko kwestia dopracowania,a jestem happy,bo mam kompresorek praktycznie za darmo. :D