Skocz do zawartości

Kompresor do aero.

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli ?? Reasumując ....Jaki był by najlepszy kompresor do zastosowań "domowych" ??

Cos takiego ??

http://allegro.pl/wydajny-kompresor-do-aerografu-z-butla-3l-as-186-i2948351799.html

Czy może lepiej kupić taki z 24litry za ok 300 i obudować , żeby choc troszkę wyciszyć jego pracę ?

Ciekawe,ale jak dla mnie trochę za dużo roboty z tym rozcinaniem.Na razie zamontuje jakiś filtr paliwowy,a jak nie zda egzaminu,to pomyślę nad odolejaczem.

Filtr paliwa załatwi sprawę na 100% u siebie zrobiłem to tak ze rurka ze sprężarki idzie pionowo do góry potem jest mała spiralka z wężyka ciśnieniowego 5 zwojów i na samym końcu filtr już w tej spiralce osadza się olej nadmiar ścieka po ściankach a reszta wyłapywana jest przez filtr z kaszlaka .

Dopiero oczyszczone powietrze trafia do zbiornika , w wodzie którą czasami {jak mi się przypomni} wylewam z butli jest jeszcze ślad oleju ale tylko ślad oczek niema więc powietrze jest czyste ;) . Mi bardziej ta woda przeszkadza zastanawiam się czy nie kupić sobie jeszcze takich mini odwadniaczy pod aero ktoś może stosuje sprawdza się to?

http://allegro.pl/odwadniacz-filtr-powietrza-aerograf-1-8-najtaniej-i2916403621.html

Edytowane przez wedkarzyk1

Filtr paliwa załatwi sprawę na 100% u siebie zrobiłem to tak ze rurka ze sprężarki idzie pionowo do góry potem jest mała spiralka z wężyka ciśnieniowego 5 zwojów i na samym końcu filtr już w tej spiralce osadza się olej nadmiar ścieka po ściankach a reszta wyłapywana jest przez filtr z kaszlaka .

Dopiero oczyszczone powietrze trafia do zbiornika , w wodzie którą czasami {jak mi się przypomni} wylewam z butli jest jeszcze ślad oleju ale tylko ślad oczek niema więc powietrze jest czyste ;) . Mi bardziej ta woda przeszkadza zastanawiam się czy nie kupić sobie jeszcze takich mini odwadniaczy pod aero ktoś może stosuje sprawdza się to?

http://allegro.pl/odwadniacz-filtr-powietrza-aerograf-1-8-najtaniej-i2916403621.html

Odwadniacz to podstawa.Po tygodniu pracy potrafi zebrać się cała szklanka wody.

Darku mam odwadniacz w kombosie razem z reduktorem ale dalej za nim rozdzielacz i kilka metrów przewodów typ akwarystyczny jak widzę ze mi jakaś kropelka zapindala pod aero to na sekund parę odłączam aerograf i po kłopocie :D .

Tej wody to czasami więcej mi się zbiera niż szklanka butla jest 5l raz na parę miesięcy odkręcam bo wszystko zabudowane mam w biurko , co prawda na dole butli założyłem sobie zaworek do spuszczania kondensatu ale jak już wszystko zmontował to się okazało ze niewygodnie z niego korzystać <_<  teraz na początku roku odkręciłem butle to było z półtora litra świeżej piwniczanki :D :D :D .

• Like 1

• 3 tygodnie później...

odwadaniacze odwadniaczami , ale mam pytanie do zacnych kolegów. Czy w kompresorku własnej produkcji ( z lodówy) przy założeniu że zastosujemy dwa połączone  agregaciki musi być na wlocie do butli zawór zwrotny ??? Mam juz takowy na skonczeniu ale zastanawia mnie ten zaworek musi byc czy nie ? Słyszałem , że te agregaciki mają wbudowany taki zawór  ???

witam

Mam pytanie odnośnie kompresora z butlą 5 litrów. Gdyz taki chcę kupić. Na jaki czas wystarcza powietrza w takiej butli? Mam małe dziecko i nie moge zbytnio hałasować wieczorami a właśnie wtedy mam najwiecej czasu na malowanie. Ile czasu będę mógł popracować na powietrzu z butli zanim włączy sie kompresor i postawi wszystkich na nogi?

dzieki za odp.

pozdrawiam

Moim zdaniem za duzo tym nie namalujesz.Wydaje mi się,że będzie często się włączał.Ja po przejrzeniu wielu opinii zrobiłem sobie kompresor lodówkowy,maluje również wieczorem i jestem z niego bardzo zadowolony.Mam praktycznie darmową sprężarkę.

Mój wygląda tak. Tani nie był ale działa idealnie. Tylko ręcznie muszę po pompowaniu spuszczać ciśnienie między kompresorem a zaworem zwrotnym. Po takiej operacji kompresor miękko staruje. Automatycznie włącza się przy 2 atm. i wyłącza przy ok 6 atm. Przy aero 0,3 mm można kilka wobków pomalować w jednym cyklu nabijania powietrzem.

post-46177-0-73721200-1360756963_thumb.jpg

post-46177-0-61049300-1360756970_thumb.jpg

post-46177-0-24006000-1360756979_thumb.jpg

witam 

właśnie sie zabieram za budowe kompresora. podstawowe rzeczy juz mam ale mam problem ( a raczej brak wiedzy :) ) jesli chodzi o zbiornik wyrównawczy.

Do  tego celu kupiłem butlę turystyczną 2kg -nowa. jest w niej zamontowany zawór do którego przykreca sie palnik itp. i tu zaczyna sie pytanie właściwe:)

Czy musze całkowicie wykręcić ten zawór i dopiero zamontować trójnik czy moge dokręcić trójnik do oryginalnego zaworu?

ps. wzoruje sie na tym kompresorku

http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?f=177&t=40699&start=165

z góry dziękuję za odp.

pozdrawiam

Edytowane przez silent

Spokojnie możesz rozwiercac.Akurat ja nie musiałem,bo udało mi się znalezc bezpośrednie wejście z trójnikem do butli.

W sumie mam trzy różne butle i na razie używam pierwszej od gaśnicy,ale jak zmontuje na stałe,to wstawie chyba inną butlę.

sprawa juz wyjaśniona.

zawór został odkręcony ale trzeba było go podgrzewać palnikiem i odkrecać kluczem XXL bo przy próbie odkręcania kluczem "domowym" zawór nie chciał nawet drgnąć.

Teraz już tylko czekam na kuriera i sprężarkę  bo jej zakup w Gorzowie graniczy z cudem, chyba że chce sie wydać w serwisie 280zł za używke :mellow:

sprężarka doszła ale znów powstał problem gdyz nie wiem jak podłącz to ustrojstwo przewodami od zasilania:)

bardzo prosze o pomoc bo to jedyny egzemplarz jaki posiadam :D

post-51691-0-31332800-1361358124_thumb.jpg

post-51691-0-90743700-1361358258_thumb.jpg

no i jak już zawracam gitare to mam jeszcze jedno pytanie :P

gdzie zasysa powietrze a gdzie wylatuje i czy ten zaślepiony przewód po lewej ma pozostać zaślepiony?

post-51691-0-78385500-1361358594_thumb.jpg

Edytowane przez silent

Orientujecie sie czy na wejściu powietrza do butli mozna zastosować filtr paliwa np od malucha ?? Nie rozsadzi go cisnienie ok 4-6 barów ?

wydaje mi się, że taki filtr przy tym ciśnieniu może ulec uszkodzeniu. Lepszym rozwiązaniem byłoby zamontować go tuż za agregatem a za nim zastosować zawór zwrotny, wtedy nie będzie musiał znosić takiego "przeciążenia"

sprężarka doszła ale znów powstał problem gdyz nie wiem jak podłącz to ustrojstwo przewodami od zasilania:)

bardzo prosze o pomoc bo to jedyny egzemplarz jaki posiadam :D

no i jak już zawracam gitare to mam jeszcze jedno pytanie :P

gdzie zasysa powietrze a gdzie wylatuje i czy ten zaślepiony przewód po lewej ma pozostać zaślepiony?

Akurat z elektryką Ci nie pomogę,ale ta zaślepiona rurka ma byc  zaślepiona.A jak agregat uruchomisz,to będziesz widział,który zasysa,a który dmucha powietrzem.