pablo208 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Czyli ?? Reasumując ....Jaki był by najlepszy kompresor do zastosowań "domowych" ?? Cos takiego ?? http://allegro.pl/wydajny-kompresor-do-aerografu-z-butla-3l-as-186-i2948351799.html Czy może lepiej kupić taki z 24litry za ok 300 i obudować , żeby choc troszkę wyciszyć jego pracę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 http://allegro.pl/mini-kompresor-aerografu-as189-z-butla-3l-6-bar-i2929718003.html A może ten byl by lepszy jak myslicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Ciekawe,ale jak dla mnie trochę za dużo roboty z tym rozcinaniem.Na razie zamontuje jakiś filtr paliwowy,a jak nie zda egzaminu,to pomyślę nad odolejaczem.Filtr paliwa załatwi sprawę na 100% u siebie zrobiłem to tak ze rurka ze sprężarki idzie pionowo do góry potem jest mała spiralka z wężyka ciśnieniowego 5 zwojów i na samym końcu filtr już w tej spiralce osadza się olej nadmiar ścieka po ściankach a reszta wyłapywana jest przez filtr z kaszlaka . Dopiero oczyszczone powietrze trafia do zbiornika , w wodzie którą czasami {jak mi się przypomni} wylewam z butli jest jeszcze ślad oleju ale tylko ślad oczek niema więc powietrze jest czyste . Mi bardziej ta woda przeszkadza zastanawiam się czy nie kupić sobie jeszcze takich mini odwadniaczy pod aero ktoś może stosuje sprawdza się to?http://allegro.pl/odwadniacz-filtr-powietrza-aerograf-1-8-najtaniej-i2916403621.html Edytowane 26 Stycznia 2013 przez wedkarzyk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Filtr paliwa załatwi sprawę na 100% u siebie zrobiłem to tak ze rurka ze sprężarki idzie pionowo do góry potem jest mała spiralka z wężyka ciśnieniowego 5 zwojów i na samym końcu filtr już w tej spiralce osadza się olej nadmiar ścieka po ściankach a reszta wyłapywana jest przez filtr z kaszlaka . Dopiero oczyszczone powietrze trafia do zbiornika , w wodzie którą czasami {jak mi się przypomni} wylewam z butli jest jeszcze ślad oleju ale tylko ślad oczek niema więc powietrze jest czyste . Mi bardziej ta woda przeszkadza zastanawiam się czy nie kupić sobie jeszcze takich mini odwadniaczy pod aero ktoś może stosuje sprawdza się to?http://allegro.pl/odwadniacz-filtr-powietrza-aerograf-1-8-najtaniej-i2916403621.htmlOdwadniacz to podstawa.Po tygodniu pracy potrafi zebrać się cała szklanka wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Darku mam odwadniacz w kombosie razem z reduktorem ale dalej za nim rozdzielacz i kilka metrów przewodów typ akwarystyczny jak widzę ze mi jakaś kropelka zapindala pod aero to na sekund parę odłączam aerograf i po kłopocie .Tej wody to czasami więcej mi się zbiera niż szklanka butla jest 5l raz na parę miesięcy odkręcam bo wszystko zabudowane mam w biurko , co prawda na dole butli założyłem sobie zaworek do spuszczania kondensatu ale jak już wszystko zmontował to się okazało ze niewygodnie z niego korzystać teraz na początku roku odkręciłem butle to było z półtora litra świeżej piwniczanki :D . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Tak czy siak ja mam dwa odwadniacze, jaden za kompresorem a drugi przed aerografem na rozdzielaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 To tyż gorszy nie będę bydom dwa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 odwadaniacze odwadniaczami , ale mam pytanie do zacnych kolegów. Czy w kompresorku własnej produkcji ( z lodówy) przy założeniu że zastosujemy dwa połączone agregaciki musi być na wlocie do butli zawór zwrotny ??? Mam juz takowy na skonczeniu ale zastanawia mnie ten zaworek musi byc czy nie ? Słyszałem , że te agregaciki mają wbudowany taki zawór ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silent Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 witamMam pytanie odnośnie kompresora z butlą 5 litrów. Gdyz taki chcę kupić. Na jaki czas wystarcza powietrza w takiej butli? Mam małe dziecko i nie moge zbytnio hałasować wieczorami a właśnie wtedy mam najwiecej czasu na malowanie. Ile czasu będę mógł popracować na powietrzu z butli zanim włączy sie kompresor i postawi wszystkich na nogi?dzieki za odp.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Moim zdaniem za duzo tym nie namalujesz.Wydaje mi się,że będzie często się włączał.Ja po przejrzeniu wielu opinii zrobiłem sobie kompresor lodówkowy,maluje również wieczorem i jestem z niego bardzo zadowolony.Mam praktycznie darmową sprężarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Tak apropos, to moglibyście wrzucić zdjęcia tych swoich hand made maszynek, człowiek i oko by nacieszył i może na takiej podstawie sam dla siebie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Ja na razie mam prowizorkę,bo nie mam czasu tego ładnie złożyc(wobleroza mnie pochłonęła ).Ale jak coś skręce na poważnie to fotki wstawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Mój wygląda tak. Tani nie był ale działa idealnie. Tylko ręcznie muszę po pompowaniu spuszczać ciśnienie między kompresorem a zaworem zwrotnym. Po takiej operacji kompresor miękko staruje. Automatycznie włącza się przy 2 atm. i wyłącza przy ok 6 atm. Przy aero 0,3 mm można kilka wobków pomalować w jednym cyklu nabijania powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 @GregorS fajny sprzęcik. Szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) Dziś zrobię i wstawię swoją sprężarkę (jeszcze nie skrecona) , ale czekam na odwadniacz wraz z reduktorem .... Edytowane 14 Lutego 2013 przez pablo208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silent Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 (edytowane) witam właśnie sie zabieram za budowe kompresora. podstawowe rzeczy juz mam ale mam problem ( a raczej brak wiedzy ) jesli chodzi o zbiornik wyrównawczy.Do tego celu kupiłem butlę turystyczną 2kg -nowa. jest w niej zamontowany zawór do którego przykreca sie palnik itp. i tu zaczyna sie pytanie właściwe:)Czy musze całkowicie wykręcić ten zawór i dopiero zamontować trójnik czy moge dokręcić trójnik do oryginalnego zaworu? ps. wzoruje sie na tym kompresorku http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?f=177&t=40699&start=165 z góry dziękuję za odp.pozdrawiam Edytowane 18 Lutego 2013 przez silent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Moim zdaniem jeśli do tego zaworu z butli pasuje Ci trójnik,możesz przykręcic do niego,ale o ile dobrze kojarze w tym zaworku jest chyba troszkę mała dziurka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silent Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 (edytowane) Dokładnie tak jest jak mówisz Tomas. Dziurka ma średnicę 1-2mm i jestem ciekaw czy przez tak małą średnicę nie będzie długo sie nabijała butla.a może da się go jakoś powiększyć(rozwiercić) Edytowane 19 Lutego 2013 przez silent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Spokojnie możesz rozwiercac.Akurat ja nie musiałem,bo udało mi się znalezc bezpośrednie wejście z trójnikem do butli.W sumie mam trzy różne butle i na razie używam pierwszej od gaśnicy,ale jak zmontuje na stałe,to wstawie chyba inną butlę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silent Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 sprawa juz wyjaśniona.zawór został odkręcony ale trzeba było go podgrzewać palnikiem i odkrecać kluczem XXL bo przy próbie odkręcania kluczem "domowym" zawór nie chciał nawet drgnąć.Teraz już tylko czekam na kuriera i sprężarkę bo jej zakup w Gorzowie graniczy z cudem, chyba że chce sie wydać w serwisie 280zł za używke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Orientujecie sie czy na wejściu powietrza do butli mozna zastosować filtr paliwa np od malucha ?? Nie rozsadzi go cisnienie ok 4-6 barów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 (edytowane) Nie wiem panowie czy rozkminicie z tych fotek, ale ja zrobiłem to tak Jeden wąż idzie od sprężarki i drugi od butli, wszystko łączy sie na reduktorze na trójniku Edytowane 20 Lutego 2013 przez kubaS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silent Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 (edytowane) sprężarka doszła ale znów powstał problem gdyz nie wiem jak podłącz to ustrojstwo przewodami od zasilania:)bardzo prosze o pomoc bo to jedyny egzemplarz jaki posiadam no i jak już zawracam gitare to mam jeszcze jedno pytanie gdzie zasysa powietrze a gdzie wylatuje i czy ten zaślepiony przewód po lewej ma pozostać zaślepiony? Edytowane 20 Lutego 2013 przez silent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silent Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Orientujecie sie czy na wejściu powietrza do butli mozna zastosować filtr paliwa np od malucha ?? Nie rozsadzi go cisnienie ok 4-6 barów ?wydaje mi się, że taki filtr przy tym ciśnieniu może ulec uszkodzeniu. Lepszym rozwiązaniem byłoby zamontować go tuż za agregatem a za nim zastosować zawór zwrotny, wtedy nie będzie musiał znosić takiego "przeciążenia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 sprężarka doszła ale znów powstał problem gdyz nie wiem jak podłącz to ustrojstwo przewodami od zasilania:)bardzo prosze o pomoc bo to jedyny egzemplarz jaki posiadam no i jak już zawracam gitare to mam jeszcze jedno pytanie gdzie zasysa powietrze a gdzie wylatuje i czy ten zaślepiony przewód po lewej ma pozostać zaślepiony?Akurat z elektryką Ci nie pomogę,ale ta zaślepiona rurka ma byc zaślepiona.A jak agregat uruchomisz,to będziesz widział,który zasysa,a który dmucha powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi