Tomy Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Panowie.Mam pytanko aero stacja,kompresor.Tylko profi najlepsze na rynku i gdzie kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Panowie.Mam pytanko aero stacja,kompresor.Tylko profi najlepsze na rynku i gdzie kupić.Poszukaj na znanym portalu wpisz cichy - ale kasa już konkretna idzie. Większość z tych profi oparta jest na takim lodówkowym (bynajmniej tak wyglądają) zorientujesz się po cenie jest czterocyfrowa.Oczywiście to żart. Co rozumiemy przez profi? Cena, wydajność, niezawodność ....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Tomku jak już musi być z górnej półki i firmowy to Iwata IS-925 Power Jet Lite znajomy ma pod to podpięte 7 aerografów i mały pistolet lakierniczy oczywiście nie śmiga wszystkim na raz ale mocy ma aż nadto . Tylko on troszkę większe zabawki maluje .Jak już tak na poważnie chcesz się w aerografie bawić to przydało by się na jakieś warsztaty zapisać , ja swojego czasu też chciałem ale brakło zapału .Poniżej kilka linków sponsorowanych :http://www.airbrushlab.pl/shop/http://www.aerograf.com.pl/190-sklep-on-line.htmlhttp://www.fine-art.com.pl/Fine art .Polecam szczególnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Fiu fiu, przyznam że ceny tych profi kompresorów położyły mnie na łopatki, podobnie jak górna półka aerografów.IMHO jeśli ktoś zarabia malowaniem na życie, typu akcesoria motocyklowe, malunki na samochodach itp to inwestycja w taki sprzęt ma rację bytu, dla pomalowania kilkunastu woblerów w roku to przerost formy nad treścią.@wedkarzyk1, takie warsztaty aerografu fajna sprawa, pytanie tylko czy laik bez zdolności artystycznych jest w stanie za te pieniądze wyciągnąć coś więcej dla siebie ? Bo malowanie woblerów aerografem można podpatrzeć na filmikach, później próbnie spierniczyć 50szt wobków a dalej już samo idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) Zwierzu ale ja nie robię paru woblerków na rok.Teraz wejście w pianki i żywice.Nad tzw.wydmuszkami też się zastanawiam tylko najtańsza logiczna maszynka to 16tysięcy pln.W sumie nie jest to kwota kosmiczna ale trzeba już pomyśleć nad tym.Aero musi być profi.Nie uznaję półśrodków w niczym.Ten sklepik najbardziej mi wpadł w oko http://www.fine-art.com.pl/ Edytowane 24 Lutego 2013 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 @wedkarzyk1, takie warsztaty aerografu fajna sprawa, pytanie tylko czy laik bez zdolności artystycznych jest w stanie za te pieniądze wyciągnąć coś więcej dla siebie ? Nie jest .Jak już tak brniemy w temat to w Polsce takich warsztacików jest multum przyzwoity dochód przynosi tylko kilka .Zetknąłem się branżą przez znajomych rewelacji nie ma z samego malowania nie pożyjesz nawet z mega talentem , alternatywą jest sprzedaż artykułów do aerografii ale nie każdego stać zainwestować kilkadziesiąt tysi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) @Tomy, małe nieporozumienie powstało, @wedkarzyk1 pisał w odpowiedzi do Ciebie, ja natomiast miałem na myśli przeciętnego zjadacza chleba, który na skalę masową nie robi (ile Ty, tego narybku produkujesz to widzę bo zaglądam ) @wedkarzyk1, "rynkiem" malowania aero zainteresowałem się bodajże z ~12-15 lat temu - pod wpływem twórczości H.R.Gigera .Niestety Polska to nie ju-es-ej, z ogromnym rynkiem samochodowych customów i motocykli typu show bike a i przeciętna zawartość portfela obywatela, mówi sama za siebie, no cóż jest jak jest. Edytowane 24 Lutego 2013 przez Zwierzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Witam czy taki kompresorek na początek zabawy z aero byłby oki? Czy może lepiej dołożyć grosza i kupić stanley'a, zaznaczam, że nie mieszkam w bloku i DB aż strasznie mi nie przeszkadzają Musi też być bezpieczny żebym w powietrze nie wyleciał http://www.propman.pl/stanley-kompresor-bezolejowy-6-l-8-bar-1-5-km-c6bb,3,3725,2869 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Jak Cię stać na Stanleya to się nie zastanawiaj tylko go bierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Mam ten typ ze zdjęcia - do kilku - kilku nastu woblerów się nadaje. Bardzo szybko się nagrzewa, butla tylko symboliczna. Praktycznie co po chwilę się włącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Jak Cię stać na Stanleya to się nie zastanawiaj tylko go bierz. Ten stanley wyszedłby mnie jedynie stówę drożej a, że sąsiedzi na hałas nie będą narzekać to się chyba na niego skuszę a i w domu wszyscy będą zadowoleni przy okazji bo można koło w samochodzie napompować i inne tam @bigrafi ja bym psikał serie załóżmy 10-15 woblerów raczej nie więcej ale jak się grzeje to chyba podziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Ja teraz bym tez dołożył 100 aby mieć coś dobrego. Ja właśnie takie serie psikam, ale daje radę max 10. później trzeba chwilę odczekać. A to denerwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildriver Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Obczaj ten: http://pwm.org.pl/pwm/index.php/atykuy/narzdzia-modelarskie/51-sprarka-zasilana-agregatem-krok-po-kroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kathir Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Witam Sądzę że na początek , bo właśnie tez na takim etapie jestem, kompresor jak na zdjęciu wystarczy.Sam kupiłem używany kompresor MA - 3000, aerograf mam inny (HP-200)Aby się tak często nie włączał, zamontowałem akumulator powietrza zrobiony z aluminiowej gaśnicy samochodowej.Dużo lepsze dozowanie i stałe ciśnienie. Dla mnie bomba. Gabaryty, głośność by swobodnie w piwnicy pracować.kosztował mnie 150 zł. Na pewno te z lodówki są bardziej wydajne, ale sądzę że na początek oraz przy produkcji na własny użytek, zdecydowanie wystarczy.Moim zdaniem, lepiej więcej czasu poświęcić obyciu z aerografem. Gdzie go odłożyć , jak układać rękę jak i czym czyścić.Inwestycja czasu, w element wykonawczy daje większe zadowolenie i radość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Chcę kupić wężyk do aero ale nie wiem z jakim gwintem 1/4 czy 1/8 chodzi o gwint do kompresora, jeszcze mi go nie dowieźli więc nie znam rozmiaru. Będzie podłączony do niego TG 180 a ja ni cholery nie wiem jaki wąż kupić. Taki kompresor: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stylezzhh Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Ja uzywam Master Class- Revell. Mebranowy, 5,5 bar. 32 l na min. mierzyliśmy jego hałas: 46 db. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Chcę kupić wężyk do aero ale nie wiem z jakim gwintem 1/4 czy 1/8 chodzi o gwint do kompresora, jeszcze mi go nie dowieźli więc nie znam rozmiaru. Będzie podłączony do niego TG 180 a ja ni cholery nie wiem jaki wąż kupić. Taki kompresor: Do aero 1/8, do kompresora nie jestem pewny, ale być może będziesz potrzebował przejściówki (koszt coś ok. 10-12zł), a jeśli nie to problem masz z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Witam,a tu taka http://www.instructables.com/id/DIY-spray-paint-1/ ciekawostka dla malowaczy sprayem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekF Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) Witam, planuję zakupić sprzęcik do malowania. Malować będę cykadki, szukam czegoś do 450 zł cały zestaw aerograf + kompresor. Może ktoś coś polecić nie znam się, a nie chciał bym popełnić błędu. Czytam na temat kompresorów i polecają http://allegro.pl/st...3594417046.html 5 litrów wystarczy czy lepiej dołożyć i kupić 6litrowy? Pozostaje jeszcze sprawa aerografu jaki wybrać :-). Proszę o jakieś sprawdzone modele. Jestem zdecydowany na zakup tylko pytanie jaki wybrać, żebym był zadowolony. Tak jak wcześniej pisałem malować bedę cykady glównie przejście kolorów, efekt łuski. Chodzi mi o nakładanie cienkich warst, farba wtedy nie schodzi nawet nie trzeba lakierować a efekt super. Będę wdzięczny za rady :-) Edytowane 12 Października 2013 przez PiotrekF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Najlepszy zestaw z tańszych rozwiązań to chyba aero H&S Ultra + kompresor lodówkowiec (można zrobić samemu). Tańsze kompresory, także te z allegro, robią sporo hałasu, a to chyba jeden z najczęstszych wyznaczników przed dokonaniem zakupu. Zależy gdzie chcesz tym działać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekF Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) Działać będę w piwnicy, mieszkam w bloku. Nie chciałbym konfliktów z sąsiadami, cicha praca jest bardzo ważna. Czy znajdzie się w miarę cichy kompresor do malowania w cenie do 350 zł ? Oglądam filmy tego stanleya i rzeczywiście trochę głośny, szczerze to byłem zdecydowany na zakup, teraz niestety mam duże wątpliwośi. Podsunie ktoś jakaś propozycje na coś cichego i mieszczącego się w kwocie 350 zł :-) ? Co myślicie o takim zestawie http://allegro.pl/zestaw-kompresor-aerograf-k130k-gratis-druty-i3549122847.html Edytowane 12 Października 2013 przez PiotrekF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) Będzie świetny (domyślam się, że takiej odpowiedzi oczekujesz).A najlepsze rozwiązanie podał Ci @Fin333 Edytowane 12 Października 2013 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Będzie świetny (domyślam się, że takiej odpowiedzi oczekujesz).A najlepsze rozwiązanie podał Ci @Fin333ja wiem czy najlepszy? Kolega ma konkretne pieniążki do wydania i myśle ze go nie interesuje robienie kompresora we własnym zakresieCo do kompresorka sie nie wypowiadam ale jeśli chodzi o aerograf jeśli myslisz o jakimś precyzyjnym malowaniu to raczej odpada, mam 3 sztuki aero K130 zdyszą 0,3ale praktycznie maluje nimi podkłady farbą perłową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Chce cicho, a niestety dużo pieniędzy nie ma do wydania (raczej mało). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Aerograf H&S Ultra szczerze polecam, to chyba najtańszy sprzęt z tych bardziej klasowych, można malować precyzyjnie, nie ma z tym problemu (ja mam w nim zainstalowaną dyszę 0,2). Z kompresorem masz twardy orzech do zgryzienia. Ja też szukałem i to głównie pod kątem głośności pracy. Bardzo dokładnie przefiltrowałem wszelkie informacje, czytałem, filmiki oglądałem. I z tych moich obserwacji wychodzi, że tańsze modele kompresorów pracują głośno, nawet te uważane przez sprzedających za ciche. Nie chcę się oczywiście mądrować, ale po prostu szkoda by było, żebyś zainwestował w niby cichy kompresor, a potem okaże się, że sąsiedzi do piwnicy przylecą. Lodówkowiec jest w cichości nie do przebicia. Ja z lodówkowcem pracuję normalnie w domu i nikomu nie przeszkadza, bo przecież trudno żeby ktoś zwracał uwagę na pracującą lodówkę Na necie jest sporo poradników krok po kroku jak wykonać kompresor. Niekoniecznie trzeba przecież samemu zrobić, może znasz kogoś, kto kuma takie tematy? Ja swój kupiłem, czasami ktoś chce sprzedać, warto zerknąć tu i ówdzie. Niedawno widziałem na allegro poszedł lodówkowiec za coś ok. 250zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi