PiotrekF Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Aerograf już zakupiłem H&S Ultra Komprsor to rzeczywiście trudny temat, czytałem wiele tematów i na nic nie potrafię się zdecydować. Myślę, że postawie na lodówkowca,j ednak jeszcze nie teraz dozbieram kasę i poczekam jak coś się pojawi. Na początek wypróbuję patent z oponą może to wystarczy do moich zastosowań. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 I słusznie, lepiej już dozbierać na lepszy, niż kupić coś i odstawić na zawsze w kąt. Zresztą, jak już wspominałem, lodówkowca też można czasem trafić tanio Może do tego czasu faktycznie pokombinuj z metodami zastępczymi. Zdaje się, że są też jakieś patenty z butelkami ze sprężonym powietrzem albo takie małe kompresorki przenośne na prąd. Niestety nie wiem jak sprawdza się to w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekF Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Dokładnie, teraz szukam informacji na temat dobrych farb do metalu. Na początek spróbuje z lakierami sikkens słyszałem, że są bardzo dobre. Najlepsze efekty na cykady mam gdy blacha jest gola, wypolerowana jedynie z delikatnym odcieniem jakiegoś koloru. Myślę, że do takich zastosowań prowizoryczny kompresor w zupełności wystarczy, przynajmniej na początek zabawy z aero:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro 85 Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Podepne sie do tematu i spytam ile mniej wiecej da sie pomalowac małych wobków (do 6cm) na 24 litrowej butli z kompresora( nabitej do 8bar). Dysza powiedzmy 0,3mm. ??? Pytam, bo mam takowa butle luzem, i kompresor 100l w warsztacie,a do mieszkania nie bardzo pasuje taka głosna maszynka. Wiec nabił bym sobie wczesniej butle i luzem do mieszkania przyniósł,i sie teraz zastanawiam czy ma to jakiś sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 14 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Do takiej butli musowo trzeba zamontować reduktor i odwadniacz, żeby przykładowo z tych 8 bar zredukować do max 4bar. NA ile wobków to sie nie wypowiem bo maluje lodówkowcem z 5 litrową butlą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro 85 Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Osprzet wiadoma sprawa, mnie interesuje ile aerografem na takiej butli 24l mozna pomalowac wobków +-. Areograf dopiero zamówiłem, bo tak to juz bym sam sprawdzil . Bo jesli nie duzo to trzeba bedzie pomyslec nad jakimś mieszkaniowym wynalazkiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Mam podobnie jak Kuba - lodówkowiec z 5l butlą. Na prosty rozum przy Twojej 24l wypadałoby pomnożyć czas pracy z 5 razy. Ale na ile wobków wystarczy? Na tych 5l wygląda to mniej więcej tak, że pomaluję pojedyńczą warstwę/brzuszek/grzbiecik maksymalnie na kilku sztukach (zależy jak malować, wiadomo) i włącza się ładowanie butli. Po załadowaniu kompresor nie wydaje żadnych dźwięków, aż do kolejnego ładowania. Nie mam żadnego doświadczenia z taką dużą butlą jaką posiadasz, ale coś mi się widzi, że popracujesz sporo. Ale też chyba nie na tyle, aby warto było latać między domem a piwnicą na kolejne doładowania. Druga sprawa, jakimi seriami robisz, bo powiedzmy na kilka sztuk pewnie starczy, na więcej kolejne ładowanie. W sumie to sam jestem ciekawy ile wyciągniesz, daj znać jak przetestujesz temat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Nie wiem czy to bedzie jakis wyznacznik co do Twojej butli 24l ale gość pisze w komentarzach pod filmikiem ze można tym malowac cały wieczór.Oczywiście nie namawiam nikogo do takich rozwiązan bo po pierwsze taki "kompresor" jest dośc pokaźnych gabarytów a i pewnie takie kółko nie jest tanie do tego nie wiadomo do jakiego ciśnienia on to pompuje ale mysle ze z 24l mozna juz troche podzałac. Tutaj link: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekF Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Z tego co czytałem na forach modelarskich wcalę nie trzeba koła od ciężarówki. Wystarczy zwykła zapasówka od osobówki i już można coś tam działać Przetestuję taki pomysł jak tylko przyjdzie aerograf. Do tego pompka nożna i mamy powietrze na cały dzień. Ciekaw jestem tylko na ile starcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Z tego co ja wiem to takie sposób zasilania aero jest niedobry.Ciśnienie jest za małe i bardzo szybko schodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro 85 Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Z tego co ja wiem to takie sposób zasilania aero jest niedobry.Ciśnienie jest za małe i bardzo szybko schodzi Do puki ciśnienie nie zejdzie do stanu jakim malujemy to raczej nie ma różnicy czy mamy właczającą sie sprezarke czy nie. Mnie generalnie chodzi o własnie ten przedział z napompowanej do 8 bar butli, na ile to starczy, najlepiej jakby wypowiedział sie ktos kto maluje takim kompresorkiem 24l i jaki jest czas/ilośc wobkow pomalowanych do nastepnego właczenia sie sprężarki. Jakis czas temu wyprowadziłem sie z rodzinnego domu,gdzie nie było by problemu, a tak w mieszkaniu 100l/24l/czy 50l nie przejdzie za zadne skarby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 ja maluje kompresorem 25l,ostatnio przy partii ok 30 jerków 6-8cm z 10 razy się włączył, tak mi się wydaje nie liczyłem ,w każdym bądź razie załącza się rzadko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 tylko.... często zmieniałem farbe i za każdym razem myłem pistolet, przy tej czynności idzie bardzo dużo powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Koledzy , mam pytanko.Koleś napisał mi , że ma starą lodówkę działającą i agregacik może oddać.Musze dać mu tylko instrukcje jak go wymontować z lodówki i co zrobić żeby dojechał w całości i działający. Dobrze będzie ja powiem mu żeby uciął wszytskie ( 3 ) rurki zotawiając po 15-20 cm i je zaślepił ? Tylko co z elektryką , jak ma to wymontować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Najlepiej wszystkie możliwe przewody niech zostawi. Jeden to czujnik, który idzie zazwyczaj do góry lodówki, można uciąć bo i tak się go zwiera. Reszt jest potrzebna. Przewozić trzeba w miarę ostrożnie i koniecznie poziomo bo ci się olej poleje. Warto sprawdzić poziom oleju zanim zaczniesz nim malować bo na pewno swoje już popracował i mogą być małe braki. Olej potrzebny jest do chłodzenia i smarowania. Resztę informacji znajdziesz w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Dzięki Przekażę mu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Przeczytałem cały temat ale nie znalazłem żadnego schematu jak ma wyglądać taki agregat więc... czy taki coś będzie działać prawidłowo ? Co może należy dodać , odjąć lub ułożyć w innej kolejności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 28 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 maniek wal do mnie na fb to Ci wytłumaczę jak najprostszym sposobem to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wookash Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Witam Ja też posiadam sprzęt zrobiony z lodówki. Konstrukcja prosta jak nie wiem jak ktoś ma pytania chętnie pomogę. http://www.swietokrzyskiprzewodnikwedkarski.pl/przydatne-przedmioty/746-kompresorek-zrob-to-sam Pozdr. PS. Na rurce wychodzącej z agregatu warto dać odolejacz bo strasznie pluje olejem. Edytowane 28 Października 2013 przez Wookash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 https://www.google.pl/search?q=spr%C4%99%C5%BCarka+z+lod%C3%B3wki+budowa&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=i6puUtnjB8aU4AS224GgBw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1024&bih=625 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wookash Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Przeczytałem cały temat ale nie znalazłem żadnego schematu jak ma wyglądać taki agregat więc... czy taki coś będzie działać prawidłowo ? Co może należy dodać , odjąć lub ułożyć w innej kolejności ? Bez tytułu.png Wszystko ok. Dodaj tylko zawór zwrotny zaraz za kompresorem aby sprężone powietrze ze zbiornika do niego nie wracało. Za zbiornikiem wyrównawczym możesz dać zawór aby w razie czego spuścić powietrze ze zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 I filtr pow. na wejściu do agregatu.Dobrze też dać za na zbiorniku zawór bezpieczeństwa, w razie gdyby się elektryka zrąbała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Poprawki naniesione - myślę , że teraz będzie dobrze.Musze tylko skołować pustą gaśnice Zawór zwrotny jest wmontowany w presoscat więc nie ma sensu montować go drugi raz Dzięki za pomoc ! Edytowane 28 Października 2013 przez Manniek66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildriver Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Mój zrobiłem z tego schematu:http://pwm.org.pl/pwm/index.php/atykuy/narzdzia-modelarskie/51-sprarka-zasilana-agregatem-krok-po-kroku Wygląda tak Takie rozwiązanie wyglądało na porządniejsze od innych składaków.Jak na razie sprawdza się nieźle.Przerobiłem tylko po swojemu element łączący aero z presostatem. Żeby było konkretniejsze :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wookash Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Poprawki naniesione - myślę , że teraz będzie dobrze.Musze tylko skołować pustą gaśnice Zawór zwrotny jest wmontowany w presoscat więc nie ma sensu montować go drugi raz Bez tytułu.png Dzięki za pomoc ! Nie rozumiesz jednej rzeczy. Nabijesz butlę do 7 atmosfer i jak wyłączy się pompa to powietrze z butli zostanie wepchane do agregatu. Po to ten zawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi