Manniek66 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Ścieka do agregatu??? Jedyną rurkę która może "wciec i wyciec" to ta którą pewnie zaślepiłeś, więc tą pod filtrem nic nie "ściece".Filtr ten przydałby się bardziej przed sprężarką, nie za nią (bo po co w niej brud z powietrza). Poza tym, filtr powietrza wynaleźli do filtrowania powietrza, a nie do wyłapywania cząstek wilgoci czy oleju.Maniek, daj jeszcze bezpieczeństwa zawór (uwzględnij parametry presostatu), bo co chiński presostat, to chiński. Dodam jeszcze w woli bycia "fair" i sprostowania. Pisałem, że mam "odolejacz". W kompresorach o jakich piszemy - lodówkowcach, olej w powietrzu roboczym bierze się wyłącznie ze względu na wcześniejsze złe usytuowanie sprężarki (sławny zakaz przechylania lodówek). Samo zużycie, wyeksploatowanie sprężarki spowoduje spadek jej sprawności. Olejem pluć nie będzie z tego powodu. Mój odolejacz zatem znalazł się w moim kompresorze tylko dlatego, że nie znałem historii sprężarki, a okoliczności w jakich go zastałem nie napawały optymistycznie. Ma on wypłać ewentualny olej "z przelania". Reasumując, jeżeli znasz historię sprężarki, wiesz, że zawsze był w pionie (moralnie też), to nie masz co obawiać się o olej w roboczym powietrzu. BTW. Jeżeli będziecie tyle postów kasować, to niedługo zostaną tutaj kwiatki jak te o ściekaniu oleju.Z mojej strony koniec. Niech moderatorzy udzielają odpowiedzi. A w presostat nie jest wbudowany zawór bezpieczeństwa ? Z tego co napisali w aukcji to jest. DANE TECHNICZNE Zasilanie: 230V/50HzCiśnienie wyjściowe: 6-8 barMożliwość regulacji: 2-12 barŚrednica szybkozłączek: 1/4"Ciśnienie zaworu bezpieczeństwa: 8,5 barŚrednica wejścia: 1/4"Waga: ok. 0,5 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Dziś przyszedł mój Senco. Bardzo fajny. Miał być 68dB, na butli jest napisane 83dB ale nie jest aż tak głośny. Stanley był głośniejszy. Przy włączonym kompresorze normalnie można rozmawiać bez krzyczenia. Dla mnie bobma. Tylko nie mam znowu końcówki, żeby połączyć wąż z szybkozłączką. Muszę zamówić - i znów pewnie z tydzień będę czekał zanim go porządnie przetestuję. Ale jak na razie super - o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Szybkie pytanie Dobrze to podłączyłem ? Był jeszcze jeden kabel 4 żyłowy który zdemontowałem, taką poradę przecztałem na innym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Tamten problem już rozwiązany, ale...jak podłączyć wężyk do aerografu pod takie złącze jakie dostałem z presostatem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 @Maniek66, presostat masz zakończony szybkozłączem, więc potrzebujesz wtyk do szybkozłącza na wąż o określonym "fi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek55 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Musisz dokupić tzw. szybko-złączkę (a dokładniej męską jej część - żeńskie sztuk 2 - są na wylocie tego trójnika) z gwintem pasującym do Twojego wężyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Dziękuję za pomoc Szukałem tego w googlach chyba z dwie godziny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek55 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie ma problema - hmmm 2 h mówisz... może nie szukałeś w google w goglach :D Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez Pawelek55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Jakie ciśnienie włączania i wyłączania najlepiej ustawić ? 4 bar włączanie i 6 bar wyłączanie będzie ok ? Niestety mój presostat ma regulację co 2 bar :/ Czy może 5,5 bar i 3,5bar ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxt Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Ustaw jw. Aero działa w zakresie bodajże od 1,5 do 3,5 atmosfery więc twoje ustawienia będą dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Witam.Posiadam 3l kompresor do aero firmy Wiltec (http://shop.wiltec.info/product_info.php/language/EN/info/p6208_Einsteiger-Airbrush-Kompressor-Set-mit-1-Airbrushpistole-AS196A.html) . Ostatnio przegladajac filmiki kolesia robiocego lodowkowce widzialem, ze posiadaja one dwa pokretla. Jedno do regulacji cisnienia w butli a drugie do regulacji cisnienia na wyjsciu. W moim aerografie jest tylko jedno pokretlo i nie za bardzo moge kontrolowac ilosci powietrza w pistolecie. Czy jest mozliwosc kupienia i zamontowania czegos do mojego kompresora zebym mogl regulowac cisnienie wyjsciowe? Sorry za brak fachowego slownictwa ale srednio sie na tym znam. Pozdrawiam Melek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek55 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Presostat wyłącza silnik przy żądanym ciśnieniu. Reduktor - redukuje tj. pozwala ustawić ciśnienie robocze. Z tego co widzę z opisu to Twój kompresor posiada regulację ciśnienia 0-4bar więc nie za bardzo rozumiem sformułowanie: nie za bardzo mogę kontrolować ilość ciśnienia powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 No chodzilo mi o ciśnienie na wyjściu czyli z butli do aero. Zeby sobie kontrolować i dawać większe lub mniejsze ciśnienie do różnych farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebson Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Twoje pokrętło jest na wyjściu z kompresora,do regulacji ciśnienia a preostat widocznie jest ustawiony na stałe dlatergo nie masz drugiego pokrętła.Jeśli nie działa to coś się spsuło.Czasem trudno tym pokręcić spróbuj użyć troszkę więcej siłyPozdrawiamsebson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Jutro jak bede w domu zrobie jakies zdjecia i podesle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cycu182 Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Witam wszystkich mam zamiar kupić niedrogi kompresor z aero tak do 300-350zł przeglądałem allegro i znalazłem dwa takie zestawy co o nich myślicie ? większego nie potrzebuję ze względu na brak miejsca dodam że nigdy wcześniej czymś takim się nie bawiłem a chciałbym spróbować http://allegro.pl/kompresor-do-aerografu-aerograf-bd-130-waz-3m-i4169018188.htmlhttp://allegro.pl/aerograf-134k-kompresor-mini-zestaw-malarski-tg134-i4152882186.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Witam wszystkich mam zamiar kupić niedrogi kompresor z aero tak do 300-350zł przeglądałem allegro i znalazłem dwa takie zestawy co o nich myślicie ? większego nie potrzebuję ze względu na brak miejsca dodam że nigdy wcześniej czymś takim się nie bawiłem a chciałbym spróbować http://allegro.pl/kompresor-do-aerografu-aerograf-bd-130-waz-3m-i4169018188.htmlhttp://allegro.pl/aerograf-134k-kompresor-mini-zestaw-malarski-tg134-i4152882186.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert 78 Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Przyszedł i na mnie czas by spróbować swoich sił z aero. W palnie zakupowym jest Harder&Steenbeck Ultra, nie wiem tylko jaki kompresor kupić. Czy ten będzie dobry?http://allegro.pl/kompresor-do-aerografu-zbiornik-3l-stojak-2-aero-i4240423512.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekt1991 Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Ja mam taki i w sumie nie narzekam choć trochę męczące jest ze dosyć często się ładuje, ale przy takiej butli to normalne ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winiarr Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 A jak z głośnością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekt1991 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Powiem ze jak dla mnie jest ok mieszkam w mieszkaniu i jest znosnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert 78 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Co myślicie o tym, jest akurat w gazetce http://www.castorama.pl/kompresor-bezolejowy-stanley-5-l-0-5-km.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1988 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Co myślicie o tym, jest akurat w gazetce http://www.castorama.pl/kompresor-bezolejowy-stanley-5-l-0-5-km.html Jeśli będziesz używał go w mieszkaniu to trochę słaba opcja. Głośność tego kompresora to ~90dB przy butli 5l silnik będzie musiał często pracować i będzie sporo hałasu. Sam używam od 2 lat kompresor bezolejowy tylko z butlą wyrównawczą 24l o podobnym hałasie i jak do tej pory działa dobrze. Jeśli nie zależy Koledze na miejscu i głośności wybrałbym kompresor z jak największą butlą wyrównawczą, silnik będzie rzadziej pracował i będzie mniej hałasu a nadmiar wolnego powietrza zawsze się przyda (przy zmianie koloru, myciu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANTHEO Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Norbert78 ja mam bardzo podobny stanleya z butlą 6l, tylko że z silnikiem 2 KM i wydajnością 180l/min,. Trochę denerwująca jest jego głośność w trakcie nabijania ale w garażu i tak nie ma to większego znaczenia. Na samym początku podczas pierwszych prób malowania jak mi się załączał to parę razy dygnąłem z przestrachu Dobrze, że to były próby a nie konkretna robota Do malowania aero wystarczający ale jeżeli myślisz o jego wykorzystaniu do jeszcze innych celów to proponuję ciut mocniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert 78 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Niestety mieszkam w bloku, chyba zdecyduje się na ten chiński kompresor. Woblery robię w niewielkich seriach +/- 20 sztuk, jeśli chińszczyzna poradzi sobie z taką ilością, to się zdecyduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi