Skocz do zawartości

Kompresor do aero.

Rekomendowane odpowiedzi

Ścieka do agregatu??? Jedyną rurkę która może "wciec i wyciec"  to ta którą pewnie zaślepiłeś, więc tą pod filtrem nic nie "ściece".

Filtr ten przydałby się bardziej przed sprężarką, nie za nią (bo po co w niej brud z powietrza). Poza tym, filtr powietrza wynaleźli do filtrowania powietrza, a nie do wyłapywania cząstek wilgoci czy oleju.

Maniek, daj jeszcze bezpieczeństwa zawór (uwzględnij parametry presostatu), bo co chiński presostat, to chiński.

Dodam jeszcze w woli bycia "fair" i sprostowania. Pisałem, że mam "odolejacz". W kompresorach o jakich piszemy  - lodówkowcach, olej w powietrzu roboczym bierze się wyłącznie ze względu na wcześniejsze złe usytuowanie sprężarki (sławny zakaz przechylania lodówek). Samo zużycie, wyeksploatowanie sprężarki spowoduje spadek jej sprawności. Olejem pluć nie będzie z tego powodu. Mój odolejacz zatem znalazł się w moim kompresorze tylko dlatego, że nie znałem historii sprężarki, a okoliczności w jakich go zastałem nie napawały optymistycznie. Ma on wypłać ewentualny olej "z przelania". Reasumując, jeżeli znasz historię sprężarki, wiesz, że zawsze był w pionie (moralnie też), to nie masz co obawiać się o olej w roboczym powietrzu.

BTW. Jeżeli będziecie tyle postów kasować, to niedługo zostaną tutaj kwiatki jak te o ściekaniu oleju.

Z mojej strony koniec. Niech moderatorzy udzielają odpowiedzi.

A w presostat nie jest wbudowany zawór bezpieczeństwa ? Z tego co napisali w aukcji to jest.

DANE TECHNICZNE

• Zasilanie: 230V/50Hz
  • Ciśnienie wyjściowe: 6-8 bar
  • Możliwość regulacji: 2-12 bar
  • Średnica szybkozłączek: 1/4"
  • Ciśnienie zaworu bezpieczeństwa: 8,5 bar
  • Średnica wejścia: 1/4"
  • Waga: ok. 0,5 kg

Dziś przyszedł mój Senco. Bardzo fajny. Miał być 68dB, na butli jest napisane 83dB ale nie jest aż tak głośny. Stanley był głośniejszy. Przy włączonym kompresorze normalnie można rozmawiać bez krzyczenia. Dla mnie bobma. Tylko nie mam znowu końcówki, żeby połączyć wąż z szybkozłączką. Muszę zamówić - i znów pewnie z tydzień będę czekał :) zanim go porządnie przetestuję. Ale jak na razie super - o to mi chodziło.

• 3 tygodnie później...

Witam.

Posiadam 3l kompresor do aero firmy Wiltec (http://shop.wiltec.info/product_info.php/language/EN/info/p6208_Einsteiger-Airbrush-Kompressor-Set-mit-1-Airbrushpistole-AS196A.html) . Ostatnio przegladajac filmiki kolesia robiocego lodowkowce widzialem, ze posiadaja one dwa pokretla. Jedno do regulacji cisnienia w butli a drugie do regulacji cisnienia na wyjsciu. W moim aerografie jest tylko jedno pokretlo i nie za bardzo moge kontrolowac ilosci powietrza w pistolecie. Czy jest mozliwosc kupienia i zamontowania czegos do mojego kompresora zebym mogl regulowac cisnienie wyjsciowe? Sorry za brak fachowego slownictwa ale srednio sie na tym znam.
Pozdrawiam Melek

Presostat wyłącza silnik przy żądanym ciśnieniu.

Reduktor - redukuje tj. pozwala ustawić ciśnienie robocze.

Z tego co widzę z opisu to Twój kompresor posiada regulację :) ciśnienia 0-4bar więc nie za bardzo rozumiem sformułowanie: nie za bardzo mogę kontrolować ilość ciśnienia powietrza :)

Twoje pokrętło jest na wyjściu z kompresora,do regulacji ciśnienia  a preostat widocznie jest ustawiony na stałe dlatergo nie masz drugiego pokrętła.Jeśli nie działa to coś się spsuło.Czasem trudno tym pokręcić spróbuj użyć troszkę więcej siły

Pozdrawiam

sebson

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich mam zamiar kupić niedrogi kompresor z aero tak do 300-350zł przeglądałem allegro i znalazłem dwa takie zestawy co o nich myślicie ? większego nie potrzebuję  ze względu na brak miejsca  dodam że nigdy wcześniej czymś takim się nie bawiłem a chciałbym spróbować :D  

http://allegro.pl/kompresor-do-aerografu-aerograf-bd-130-waz-3m-i4169018188.html

http://allegro.pl/aerograf-134k-kompresor-mini-zestaw-malarski-tg134-i4152882186.html

• Like 1

Witam wszystkich mam zamiar kupić niedrogi kompresor z aero tak do 300-350zł przeglądałem allegro i znalazłem dwa takie zestawy co o nich myślicie ? większego nie potrzebuję  ze względu na brak miejsca  dodam że nigdy wcześniej czymś takim się nie bawiłem a chciałbym spróbować :D  

http://allegro.pl/kompresor-do-aerografu-aerograf-bd-130-waz-3m-i4169018188.html

http://allegro.pl/aerograf-134k-kompresor-mini-zestaw-malarski-tg134-i4152882186.html

:good:

Jeśli będziesz używał go w mieszkaniu to trochę słaba opcja. Głośność tego kompresora to ~90dB przy butli 5l silnik będzie musiał  często pracować i będzie sporo hałasu. Sam używam od 2 lat kompresor bezolejowy tylko z butlą wyrównawczą 24l o podobnym hałasie i jak do tej pory działa dobrze. Jeśli nie zależy Koledze na miejscu i głośności wybrałbym kompresor z jak największą butlą wyrównawczą, silnik będzie rzadziej pracował i będzie mniej hałasu a nadmiar wolnego powietrza zawsze się przyda (przy zmianie koloru, myciu).

Norbert78 ja mam bardzo podobny stanleya z butlą 6l, tylko że z silnikiem 2 KM i wydajnością 180l/min,. Trochę denerwująca jest jego głośność w trakcie nabijania ale w garażu i tak nie ma to większego znaczenia. Na samym początku podczas pierwszych prób malowania jak mi się załączał to parę razy dygnąłem z przestrachu :ph34r: Dobrze, że to były próby a nie konkretna robota ;) Do malowania aero wystarczający ale jeżeli myślisz o jego wykorzystaniu do jeszcze innych celów to proponuję ciut mocniejszy.