GregorS Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 A masz lepsze fotki tej butli? Zestaw niczego sobie.Tylko coś mi się zdaje, że za presostatem jest jeszcze jedno wejście.Ciekawe jak był zamontowany zestaw tłoczący i nie widać zaworu zwrotnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 A masz lepsze fotki tej butli? Zestaw niczego sobie.Tylko coś mi się zdaje, że za presostatem jest jeszcze jedno wejście.Ciekawe jak był zamontowany zestaw tłoczący i nie widać zaworu zwrotnego.Tutaj na forum zwrotnego się na zakłada. Przecież pompka przepchnie.http://www.karba.com.pl/cichy-kompresor-tlokowy-bezolejowy-jwa-10-magnum.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek55 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 osiak To po prawej to (wyjście powietrza) szybkozłączka do aero, Ty musisz się wpiąć między zbiornik a reduktor.Możesz zrobić to przelotowo (chociaż szkoda niszczyć zbiornik) robisz po prostu dziurę w zbiorniku pod wejście powierza z agregatu, lub jak w poprzednim zdaniu. Nie wiem jak to jest połączone ze sobą na tej fotce ale chyba to jest jakieś połączenie stałe także i tak będziesz musiał je rozmontować i lekko zmodyfikować. Nie wspominając że przydałby się zawór zwrotny zaraz po agregacie. Zerknij sobie na moją konstrukcję (http://jerkbait.pl/topic/33307-kompresor-lodówkowy) może coś Ci pomoże - jak będziesz miał pytania to pytaj śmiało, pomogę jak tylko będę umiał . Teraz zauważyłem że tam jest jakieś wejście jeszcze ale nie widać dobrze bo fotka z zrobiona z drugiej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 myślę , że po prostu muszę zakupić ten zbiornik i ewentualnie potem będę się martwił jak to zmontować w całość...pewnie da się wykręcić ten presostat i wstawić przed nim reduktor z filtrem i zawór zwrotny dzięki za podpowiedzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek55 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Dokładnie Możliwości jest wiele, a to spory zbiornik więc na pewno do malowania wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Dokładnie Możliwości jest wiele, a to spory zbiornik więc na pewno do malowania wystarczy A gdyby był mniejszy, to by nie wystarczył? PS. To już ostatni raz. Obiecuję. Edytowane 6 Czerwca 2014 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 A gdyby był mniejszy, to by nie wystarczył?(...)Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek55 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ledar Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Chcę kupić komresor bardziej wydajny czy ktoś posiada coś takiego jak w linku i jaka jest jego jakośćhttp://allegro.pl/kompresor-stomatologiczny-cichy-alu-magnum-jwa30-i4267843890.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam, Właśnie zdecydowałem się na budowę zwojego kompresorka - lodówkowca. Kupiłem większość potrzebnych komponentów, ale już na początku zaczynają się problemy. Otóż agregat ma po dwa przewody trójżyłowe - jeden przewód trójżyłowy zasilający (główny: niebieski, brązowy, zielono-żółty) i jednen przewód trójżyłowy, który wędrował najpewniej do termostatu (niebieski, brązowy i czarny). Wyczytałem, że nalezy zmostkować przewody termostatu, aby agregat ruszył - u mnie po podłączeniu, bez zmostkowania się nie włącza. I tu moje pytanie: które przewody zmostkować ze sobą, aby było ok? Gdzieś wyczytałem, że czarny i brązowy (te luzem, które pierwotnie szły do termostatu)... a Niebieski luzem zaizolować i po sprawie? Ktoś się orientuje? Poniżej fotki mojego cuda. Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez seemoore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek55 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Tak! Dobrze wyczytałeś Musisz połączyć czarny z brązowym-resztę zostaw-powinien ruszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Dzięki za szybką odpowiedź ... Widzę, że nie tylko ja nie spałem ... Agregat podłaczony i smiga pięknie. Dziś dostaję butlę, więc w weekend budowa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek55 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Na zdrowie .Kto rano wstaje... temu st... Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to śmiało pytaj-pomogę jak tylko będę potrafił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Będę miał o podłączenie predostatu. Rozumiem, że główny przewód (z wtyczką) idzie do tego ustrojstwa, a od niego lecę do agregatu? Właßnie przyszedł presostat. Przy zaworze gdzie idzie wężyk odprężający jest nakrętka a pod nia taka jakby stożkowa tuleja. Wygląda średnio. Będzie to potrzebne? To taka niby szybkozłączka? Dobra, już chyba wszystko wiem ... Oblookałem presostat i się rozjaśniło ... Chyba ten przewód odprężający będę musiał kupić 6mm. Podejrzewam, że 8mm nie wcisnę... Dam znać, jak już ogarnę ... Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez seemoore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelek55 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Ten wężyk się przydaje . Ja niestety zrobiłem na początku błąd zaślepiając jego wyjście przy zaworze zwrotnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) No u mnie wężyk będzie - zawór właściwy, więc teraz tylko podłączyć ... Potrzebuję jeszcze tylko wężyk mniejszy, niż 8 mm średnicy. Ten, co mam do pozostałych połączeń (zbrojony) nie wejdzie za nic do presostatu. Chyba, że bym go jakoś nagrzałi naciagnął i zaciągnął ściskiem... Co myślicie? Jak nie, to muszę znó wężyk dokupić i przejsciówkę... Względnie muszę znaleźć jakąś nakrętkę z krućcem do tego wężyka, bo na wylocie z zaworu mam wyjście nagwintowane z zewnątrz. Dziś szukałem w kilku sklapach i nic takiego nie mają (nawet w Praktikerze i Mrówce...). No i potrzebuję trójnik, do rozgałęzienia na:- wejście z zaworu zwrotnego- presostat- butlę No i mam nadzieję, że niebawem będzie wsio ... A tu kilka fotek z placu boju ... Aha... Mam kilka butli (dziś załatwiłem). Jedna jest 6kg, więc była by fajna, bo więcej wejdzie. Pozostałe 2kg. Ta 6kg ma jakiś szeroki gwint na zawór. Orientujecie się jaki to rozmiar i czy jest takie cuś z przejściówką na 1/2 cala (standard)? Pozdrawiam. Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez seemoore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashhh Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Nie lepiej zamiast bawić się w przejściówki przyspawać w to miejsce mufkę lub króciec 1/2 cala ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Mówisz o przyspawaniu do presostatu? Coś w tym jest, tylko ja nie mam spawarki ... Szwagier jednak ma, więc może to jest myśl... Rozumiem, że spawy spokojnie wytrzymają cisnienie w butli i obiegu (te 8 bar)? Może do butli 6 kg też bym przyspawał musfkę 1/2 cala? Co sądzicie? Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez seemoore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashhh Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) właśnie mi chodzi o przyspawanie mufki do butli a nie do presostatu :D a spaw na pewno wytrzyma, najlepiej jak by było przyspawane MAG-iem i jeszcze jeżeli byś miał dwa wyjścia w butli to by wyeliminowało potrzebę trójnika Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez adashhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 NIe znam się na spawach... Zapytam szwagra niebawem... A coś z tym wężykiem do presostatu doradzicie? Musze kupić mniejszej średnicy i krucieć do wylodu z zawory zwrotnego, czy naciągać ten 8mm na siłę? Na gwint od zaworu wchodzi spoko, ale na wylot z presostatu słabo. Musiał bym jakoś na gorąco, czy jak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariank Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 panowie bardzo prosze o zachowanie szczegulnej ostroznosci w budowaniu czegos takiego to mala bomba jest i kazda ostroznosc nawet przesadna jest w tego konstrukcjach wskazana nawet bardzo wskazana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Naturalnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashhh Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 panowie bardzo prosze o zachowanie szczegulnej ostroznosci w budowaniu czegos takiego to mala bomba jest i kazda ostroznosc nawet przesadna jest w tego konstrukcjach wskazana nawet bardzo wskazanaOstrożność jak najbardziej, ale czy bomba ? szybciej puści jakiś wężyk lub zawór bezpieczeństwa niż rozsadzi butlę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Mam wielki problem ze znalezieniem przewodu (złączek), które umożliwią połączenie zaworu zwrotnego z presostatem. Ktoś podpowie, gdzie to kupić? Zjeździłem już kilka sklepów i wszędzie kicha... Ratujcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seemoore Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Chyba znalazłem takie cudo: http://pneumatyczny.com/opis/2346591/zlaczka-wtykowa-metalowa-prosta-6mm-x-18-do-zaworu-zwrotnego.html Ja potrzebuję jednak złązkę z gwintem wewnętrznym, aby nakręcić to na zawór zwrotny. Mój zawór jest taki, jka na fotce. A może macie pomysł, jak to pominąć? Myślałem rozgrzać nieco mój przewód 8 mm i nakręcić ten sam kabel, co mam w reszcie układu. Na gwint zaworu wchodzi bez problemu, ale na gwint w presostacie już ne chce. Jest neico większy... Pomożecie? Edytowane 8 Sierpnia 2014 przez seemoore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi