Skocz do zawartości

Kompresor do aero.

Rekomendowane odpowiedzi

A masz lepsze fotki tej butli? Zestaw niczego sobie.

Tylko coś mi się zdaje, że za presostatem jest jeszcze jedno wejście.

Ciekawe jak był zamontowany zestaw tłoczący i nie widać zaworu zwrotnego.

Tutaj na forum zwrotnego się na zakłada. Przecież pompka przepchnie.

http://www.karba.com.pl/cichy-kompresor-tlokowy-bezolejowy-jwa-10-magnum.html

osiak

To po prawej to (wyjście powietrza) szybkozłączka do aero, Ty musisz się wpiąć między zbiornik a reduktor.

Możesz zrobić to przelotowo (chociaż szkoda niszczyć zbiornik) robisz po prostu dziurę w zbiorniku pod wejście powierza z agregatu, lub jak w poprzednim zdaniu. Nie wiem jak to jest połączone ze sobą na tej fotce ale chyba to jest jakieś połączenie stałe także i tak będziesz musiał je rozmontować i lekko zmodyfikować. Nie wspominając że przydałby się zawór zwrotny zaraz po agregacie. Zerknij sobie na moją konstrukcję (http://jerkbait.pl/topic/33307-kompresor-lodówkowy) może coś Ci pomoże - jak będziesz miał pytania to pytaj śmiało, pomogę jak tylko będę umiał .

Teraz zauważyłem że tam jest jakieś wejście jeszcze ale nie widać dobrze bo fotka z zrobiona z drugiej strony

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Właśnie zdecydowałem się na budowę zwojego kompresorka - lodówkowca. 

Kupiłem większość potrzebnych komponentów, ale już na początku zaczynają się problemy. 

Otóż agregat ma po dwa przewody trójżyłowe - jeden przewód trójżyłowy zasilający (główny: niebieski, brązowy, zielono-żółty) i jednen przewód trójżyłowy, który wędrował najpewniej do termostatu (niebieski, brązowy i czarny). Wyczytałem, że nalezy zmostkować przewody termostatu, aby agregat ruszył - u mnie po podłączeniu, bez zmostkowania się nie włącza. 

I tu moje pytanie: które przewody zmostkować ze sobą, aby było ok? Gdzieś wyczytałem, że czarny i brązowy (te luzem, które pierwotnie szły do termostatu)... a Niebieski luzem zaizolować i po sprawie? Ktoś się orientuje? 

Poniżej fotki mojego cuda.

post-50322-0-13348200-1407363921_thumb.jpg

post-50322-0-54142700-1407364337_thumb.jpg

post-50322-0-17236500-1407364346_thumb.jpg

Edytowane przez seemoore

Będę miał o podłączenie predostatu. Rozumiem, że główny przewód (z wtyczką) idzie do tego ustrojstwa, a od niego lecę do agregatu? Właßnie przyszedł presostat. Przy zaworze gdzie idzie wężyk odprężający jest nakrętka a pod nia taka jakby stożkowa tuleja. Wygląda średnio. Będzie to potrzebne? To taka niby szybkozłączka?

Dobra, już chyba wszystko wiem :)... 

Oblookałem presostat i się rozjaśniło :)... Chyba ten przewód odprężający będę musiał kupić 6mm. Podejrzewam, że 8mm nie wcisnę... 

Dam znać, jak już ogarnę :)...

Edytowane przez seemoore

No u mnie wężyk będzie - zawór właściwy, więc teraz tylko podłączyć :)...

Potrzebuję jeszcze tylko wężyk mniejszy, niż 8 mm średnicy. Ten, co mam do pozostałych połączeń (zbrojony) nie wejdzie za nic do presostatu. Chyba, że bym go jakoś nagrzałi naciagnął i zaciągnął ściskiem... Co myślicie? Jak nie, to muszę znó wężyk dokupić i przejsciówkę...

Względnie muszę znaleźć jakąś nakrętkę z krućcem do tego wężyka, bo na wylocie z zaworu mam wyjście nagwintowane z zewnątrz. Dziś szukałem w kilku sklapach i nic takiego nie mają  :( (nawet w Praktikerze i Mrówce...). 

No i potrzebuję trójnik, do rozgałęzienia na:

- wejście z zaworu zwrotnego

- presostat

- butlę

No i mam nadzieję, że niebawem będzie wsio :)...

A tu kilka fotek z placu boju :)...

Aha... Mam kilka butli (dziś załatwiłem). Jedna jest 6kg, więc była by fajna, bo więcej wejdzie. Pozostałe 2kg. Ta 6kg ma jakiś szeroki gwint na zawór. Orientujecie się jaki to rozmiar i czy jest takie cuś z przejściówką na 1/2 cala (standard)? :)

Pozdrawiam. 

post-50322-0-86605000-1407443886_thumb.jpg

post-50322-0-63440600-1407443895_thumb.jpg

Edytowane przez seemoore

Mówisz o przyspawaniu do presostatu? Coś w tym jest, tylko ja nie mam spawarki :)... Szwagier jednak ma, więc może to jest myśl... :)

Rozumiem, że spawy spokojnie wytrzymają cisnienie w butli i obiegu (te 8 bar)? 

Może do butli 6 kg też bym przyspawał musfkę 1/2 cala? Co sądzicie? 

Edytowane przez seemoore

właśnie mi chodzi o przyspawanie  mufki do butli a nie do presostatu :D :D a spaw na pewno wytrzyma, najlepiej jak by było przyspawane  MAG-iem i jeszcze jeżeli byś miał dwa wyjścia w butli to by wyeliminowało potrzebę  trójnika 

Edytowane przez adashhh

NIe znam się na spawach... Zapytam szwagra niebawem...

A coś z tym wężykiem do presostatu doradzicie? Musze kupić mniejszej średnicy i krucieć do wylodu z zawory zwrotnego, czy naciągać ten 8mm na siłę? Na gwint od zaworu wchodzi spoko, ale na wylot z presostatu słabo. Musiał bym jakoś na gorąco, czy jak...

panowie bardzo prosze o zachowanie szczegulnej ostroznosci w budowaniu czegos takiego to mala bomba jest i kazda ostroznosc nawet przesadna jest w tego konstrukcjach wskazana nawet bardzo wskazana

Ostrożność jak najbardziej, ale czy bomba ?  szybciej puści jakiś wężyk lub zawór bezpieczeństwa niż rozsadzi butlę

Chyba znalazłem takie cudo: http://pneumatyczny.com/opis/2346591/zlaczka-wtykowa-metalowa-prosta-6mm-x-18-do-zaworu-zwrotnego.html

Ja potrzebuję jednak złązkę z gwintem wewnętrznym, aby nakręcić to na zawór zwrotny. 

Mój zawór jest taki, jka na fotce.

A może macie pomysł, jak to pominąć? Myślałem rozgrzać nieco mój przewód 8 mm i nakręcić ten sam kabel, co mam w reszcie układu. Na gwint zaworu wchodzi bez problemu, ale na gwint w presostacie już ne chce. Jest neico większy...

Pomożecie? 

post-50322-0-87085300-1407494591_thumb.jpg

Edytowane przez seemoore