Skocz do zawartości

Kompresor do aero.

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepiej wrzuć fotkę kompresora albo link jak wygląda, bo z opisu niewiele wynika.

Jak pompuje do 8 bar to się nada, tylko do malowania aero wystarczy 2-3 bar. Jak masz reduktor na wyjściu to możesz sobie regulować ciśnienie na wyjściu. Jak nabijesz 8 bar a będziesz malował ok. 3 bar to po prostu rzadziej będzie się uruchamiał.

Nada się.

Jednak 8 bar to stanowczo za dużo do malowania przynęt. Takie ciśnienie zdmuchnie z woblera farbę, a może nawet i podkład ;) Zacznij od ustawienia 2 bar. Jeśli będzie nadal za dużo (farba "rzadka), to jeszcze zredukuj, jeśli dysza będzie się zapychać, to troszkę dodaj. Aż znajdziesz najlepsze dla siebie ustawienia. 

Witam . ja zrobiłem taki  sprzęt :) skorzystałem z opisu jak zrobić z tego linka http://majsterkowo.pl/kompresor-do-aerografu/ . Bardzo fajnie autor to wymyślił. Jak ktoś ma spawarkę  to koszt całego zestawu wyjdzie około max 150 zl :  :)

post-61415-0-48527200-1454395257_thumb.jpg

• Like 3

• 4 miesiące temu...

Witam

Mam takie pytanie , zamówiłem już aerograf nie drogi bo za 50 zł ,mam bardzo ograniczony budżet wiec planuje użyć zwykłego kompresora samochodowego podłączonego do zapalniczki, i zastanawia mnie czy będzie potrzebna mi jakaś przejściówka czy coś podobnego.

Jeszcze zastanawiam się czy  zrobić lodówkowca, w piwnicy mam starą lodówkę ,brakuje mi gaśnicy.Jak bezpiecznie ją otworzyć? 

Z góry Dziękuje za odpowiedzi

Pozdrawiam 

Mogł bym wiedzieć dlaczego? z tego co na nim jest napisane to ma dość dużą moc 

Aby ją wykorzystać, musiałbyś zainstalować zbiornik wyrównawczy, presostat, a także zapewne jakiś rodzaj chłodzenia, gdyż kompresor samochodowy nie jest przeznaczony do pracy ciągłej. Oczywiście można to zrobić, ale pakując się w taką budowę, lepiej zrobić "lodówkowca". Cichszy i bardziej wydajny.

Kompresor samochodowy daje spore ciśnienie, gdy pompujesz nim koło i powolutku "dobijasz" kolejne porcje powietrza. Jeśli bezpośrednio podepniesz aerograf, bez zbiornika ciśnieniowego i presostatu, uzyskasz ciśnienie zbliżone do tego z pompki ręcznej. Niskie i pulsacyjne, czyli bardzo marne do malowania aerografem. Będziesz zdziwiony pytał "A dlaczego aerograf mi się zatyka i pluje farbą?" A właśnie dlatego...

• Like 1

Witam, 

Polecam skupy złomu albo połazić kolo zsypów śmieciowych a'la menelo-nurek :D

Ważne jest tylko żeby namierzyć całą lodowkę i samemu wymontować.

Koło mnie jest sporo kompresorów ale juz bez  elektryki, która jest ważna !

Sam 2 lata temu zrobiłem sobie "lodówkowca" nie mając zupełnie talentu w tej dziedzinie.

To forum + "Elektroda" i działa :D 

Ważne, żeby był z puszka elektryczną, bo tam trzeba poprzełączać - spiąć co nie co - net !

pzdr

Bodzio

Nie warte. Szybko się grzeje i o ile na początku jest cichy to później nie wygląda to już tak różowo...za 30 zł więcej zakupiłem w sieci gotowego lodówkowca i nie zawodzi...

Daj namiar, gdzie mozna zakupić? 

W chwili obecnej nie mam chęci i czasu sam budować. Szukam gotowego urządzenia, za wzglednie nieduże pieniadze.

Jeżeli chodzi o lodówkowca to mam pytanie do doświadczonych użytkowników. Czy i jak często trzeba uzupełniać olej w sprężarce? Dobrze by było gdyby też ktoś powiedział jaki olej używać. Ja na swoim działam dwa lata i jeszcze ani razu nie uzupełniałem, ale nie wiem co będzie dalej :lol:

Jeżeli chodzi o lodówkowca to mam pytanie do doświadczonych użytkowników. Czy i jak często trzeba uzupełniać olej w sprężarce? Dobrze by było gdyby też ktoś powiedział jaki olej używać. Ja na swoim działam dwa lata i jeszcze ani razu nie uzupełniałem, ale nie wiem co będzie dalej :lol:

A uzupełniałeś kiedykolwiek w lodówce?

• Like 3

Nic nie dolewaj , całego nie wypluje ^_^ . Zakładam ze sprężarka była już używana zanim zbudowałeś na jej bazie lodówkowca . Wiadomo ze taki kompresor nie pochodzi tyle co w warunkach do których został stworzony . Ale jak dobrze trafiłeś to skończy się za wiele lat i raczej nie wyniku zatarcia :) .