Skocz do zawartości

Kompresor do aero.

Rekomendowane odpowiedzi

Ważne żeby był sprawny i miał w środku olej. Najlepiej znajdź lodówkę i sam zdemontuj kompresor. Poodcinaj kable z zapasem i zachowaj całą instalację od kompresora. Ułatwi ci to później podłączenie elektryczne.

Budowa takiego kompresora  nie taka straszna. Poszukaj w sieci butli od kompresorów stomatologicznych, były swego czasu na ale... . Jak będziesz zainteresowany to mam chyba jeszcze gdzieś namiar na gościa. Wystarczyło podłączyć agregat elektrycznie i  powietrznie i gotowe. Koszt był śmieszny bo ok. 70 zł plus przesyłka.

• 1 miesiąc temu...

Ja znalazłem ostatnio na portalu aukcyjnym, takie coś.. Pytam z czystej ciekawości, można pomalować tym jakiegoś woblera? :) Po cenie wnioskuję, że cudów na pewno mam się nie spodziewać.

http://allegro.pl/kompresor-aerograf-tg-130-zestaw-do-malowania-i6341165219.html

Nie no nie przesadzajmy kilka pomaluje :) . I nie chodzi mi o to ze ten sprzęt tak nietrwały jest . Tylko o to ze po prostu będzie musiał wyłączyć kompresorek aby się nie przegrzał . Przy malowaniu na jedno aero niestety dość często zachodzi potrzeba przepłukania aerografu rozcieńczalnikiem . De facto kompresor będzie pracował nie tylko w czasie malowania ale i przepłukiwania . Kolejny minus , 

niestety urządzenia tego typu podają powietrze że tak to ujmę impulsowo  jest to irytujące ^_^ . Ale łatwo to w tani sposób zniwelować , potrzeba troszkę pomysłowości  i puszkę lub słoik . Kolejna sprawa niskie ciśnienie robocze , za czym idzie konieczność stosowania farb o możliwie niewielkiej gęstości . Sprawdzą się np znane i cenione Motipy .

Nie jest to urządzenie dobrym wyborem ale od bidy obleci :D . Obecnie mam ze tak to ujmę sytuację awaryjną i wykorzystuje kompresorek działający na podobnej zasadzie , tylko z dodatkowym chłodzeniem i na 230V . Do lodówkowca startu nie ma ale pracować się da :)  .

• Like 1

Rozglądam się za gotowcami. Kompresor z aerografem ale za 300zł raczej nie znajdę czegoś wydajnego podczas pracy (chodzi mi o przegrzewanie). Czytałem ten temat i kolega wspominał, że te z allegro mają tendencję do przegrzewania.

Wiem, że lodówkowca skręcił bym za ok. 160 zł i do tego doszedł by za lepsze pieniądze aerograf i z tego bym był na pewno zadowolony. Chciałbym zacząć zabawę z malowaniem. Na wiosnę kumpel przywiózł właśnie lodówkowca i zabawa z malowaniem przednia. Pomalowałem 8 woblerków i mnie wciągneło.

Niechlujnie wygląda pobrudzony ster poxipolem, wiem. Ale pierwsze koty za płoty.

post-61919-0-32767400-1471252931_thumb.jpg

Ja ogólnie polecam AS186 z butlą 3L z reduktorem.Wiem że różne recenzje są na jego temat ale ja jestem z niego zadowolony. Ciśnienie do 4bar w 100% wystarczające bo ja i tak maluje max na 2-2,5bara więc jak farba jest gęsta to jest w stanie ją przepchać przez dyszę 0,2. jest cichy w pracy i nie pompuje non stop dzięki butelce.Co prawda załącza się co jakiś czas i wolał bym butlę 5L ale w stosunku do ceny nie ma się czego czepiać.Do tego używam podstawowy aero ze stajni H&S czyli model Ultra który jest bardzo przyjemny i naprawdę można nim precyzyjnie natryskiwać lecz wymaga to nauki:)Ja miałem dość sporo do czynienia z lakiernictwem więc mam wprawę co mi ułatwiło pracę:) Ale reduktorek będzie pomocny w początkowych fazach nauki więc polecam ten kompresor.

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Wystarczy nawet prowizorycznie nanizać na rurkę wlotową gąbkę , taki zwykły kuchenny zmywak :)  . Po kilku miesiącach użytkowania gąbka zrobi się szara , i wtedy dopiero widać jaki budyń zrobilibyśmy z oleju w kompresorze :ph34r: .

• Like 1

• 2 miesiące temu...

witam. czy ktoś używał kompresora od materaca medycznego ?

prawie wszyscy na lodówce jadą :) sa one moim zdaniem najlepsze ( tanie i wymienne ). Kompresor z materaca nigdy nie widziałem , z tego co mysle to podaje on pulsacyjnie powietrze . Sprawdzisz to przytykajac palca do czegos tam co dmucha np rurka itp. Pulsacyjne podawanie powietrza moze spowodowac nierówne podawanie farby. Naprawde zrobienie lodówkowca nie jest takie drogie . Najdroższy jest presostat ( allegro okolo 50 - 70 zl ) . Jeszcze Ci podpowiem nie kupuj wynalazki z Chin , bo kupilem kiedys taki :( dalem 120 zl - szkoda kasy ) Jak podlaczylem go do sieci to latał jak stonka po oprysku a glosny ze masakra. Gdzies wczesniej w tym watku dalem linka odnosnie budowy lodowkowca tam wszystko jest. Jak cos to pisz smialo . Jak bede wiedzial to podpowiem . Pozdawiam

• 1 miesiąc temu...

Gdyby ktoś potrzebował graty do budowy lodowkowca to coś tam mam na stanie tylko wolałbym odbiór osobisty bo nie wiem jak wysłać mam agregat sprawny podlaczony, zbiornik na powietrze fajna 6l gaśnica z wyjściem na nakrętkę nic nie trzeba spawac. Mam też alternatywę dla kompresorów czyli butle CO2 1,5kg do 200bar jest pełna więc sporo woblerow da radę pomalowac, legalizacja była do 2016 ale podbić mozna i ładować do tego reduktor też się znajdzie. Jestem z Radomia jak cos. Miałem składać dla siebie ale poszedłem na latwizne. Kupiłem gotowca i go przerobiłem.

Tak używałem takiego PariBoya awaryjnie , w zasadzie najbardziej nadawały się te stare zielone ale trzeba go przystosować . Przede wszystkim wymiana wężyków wewnątrz na nowe i solidniejsze , podklejenie ich bądź  założenie obejm . Przy gumowych wężykach wystarczy trytką zacisnąć .

Plusy

-tani za 40zł można wyrwać

-nie głośny :lol: wibruje wiec w nocy go słychać , niestety  .

Minusy

-brak regulacji ciśnienia

-niskie ciśnienie

-podaje powietrze impulsowo //czyli po otwarciu przepustnicy aero wali mocno potem spada do normalnego co może powodować plucie farbą aerografu ^_^ to mi przeszkadzało najbardziej :ph34r: //

• Like 1