Skocz do zawartości

Kompresor do aero.

Rekomendowane odpowiedzi

i ja właśnie taki jestem ;) robię dla sobie po parę sztuk

Tak z ciekawości podłączyłem pod manometr zobaczyć ile taki Pari wyciśnie . Wychodzi coś około 20PSI i to jest Max . Zapewne w czasie pracy aerografem ciśnienie spada co najmniej o połowę bo wydajność nie jest duża  :ph34r: . Można by pokombinować z jakimś zbiornikiem wyrównawczym :)  . Wystarczy choćby 5l. kanisterek np. taki po wodzie destylowanej , wkleić w nakrętkę wężyki i gotowe . Powinno to znacznie obniżyć tendencje do plucia farbą bo spadek ciśnienia nie będzie tak dramatyczny .

Na fotkach zaznaczyłem rurki które trzeba przykleić na stałe aby możliwa była praca pod aerografem .

post-49788-0-91099500-1488887810_thumb.jpg    post-49788-0-29262100-1488887861_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...

Wygląda jak nakrętka reduktora, ale chyba osobno to raczej nie dostaniesz. Zapytaj w lokalnym serwisie kompresorów to może coś poradzą. Sprawdź najpierw na aledrogo ile kosztuje cały reduktor żebyś nie przedobrzył i nie kupił pokrętła w cenie nowego kompletnego reduktora.

Mam pytania odnośnie reduktora jak na zdjęciu.

Czy manometr, który jest przy nim powinien pokazywać ciśnienie na wyjściu z reduktora? Bo u mnie pokazuje ciśnienie w całym układzie.

Druga sprawa. Mam wrażenie że nie ma regulacji. Jak kręcę pokrętłem przy nabitej butli nie widać różnicy w psikaniu. Czy tym pokrętłem można całkowicie zamknąć powietrze?

I trzecia rzecz. Ten odpływ na dole jest na sprężynce. Czy w czasie napełniania butli od zera trzeba go odciągnąć w dół? U mnie trzeba, inaczej powietrze ucieka. Zrobiłem to na recepturce, działa ale jakoś nie pasuje mi to.

post-46016-0-92769600-1494266668_thumb.jpg

Mam pytania odnośnie reduktora jak na zdjęciu.

1.Czy manometr, który jest przy nim powinien pokazywać ciśnienie na wyjściu z reduktora? Bo u mnie pokazuje ciśnienie w całym układzie.

2.Druga sprawa. Mam wrażenie że nie ma regulacji. Jak kręcę pokrętłem przy nabitej butli nie widać różnicy w psikaniu. Czy tym pokrętłem można całkowicie zamknąć powietrze?

I trzecia rzecz.

3. Ten odpływ na dole jest na sprężynce. Czy w czasie napełniania butli od zera trzeba go odciągnąć w dół? U mnie trzeba, inaczej powietrze ucieka. Zrobiłem to na recepturce, działa ale jakoś nie pasuje mi to.

attachicon.gifkompresor.jpg

Wypunktowałem :)

1. Dobrze podpięty ? 

2. Jak wyżej. Jeżeli jest prawidłowo podpięty to powinno się regulować. Ja przy kompresorze mam dwa wyjścia - jedno to pełne ciśnienie ze zbiornika bez możliwości regulacji - a drugie właśnie z reduktora - jak mi pasuje tak sobie ustawiam. 

3. Jeżeli napełniasz od zera, to może się tak stać, że jest zastany w takiej pozycji, że jest szczelinka i napełniane powietrze nie dociska go dobrze. Zasada jest tak, że to ciśnienie w zbiorniczku odstojnika dociska tłoczek i blokuje ujście powietrza jak i cieczy w odstojniku. Wciśnięcie go powoduje ubytek cieczy z odstojnika wraz z powietrzem. Jak wentyl w rowerze, jak spust w aerografie. 

Edytowane przez tymon

Reduktor raczej dobrze podpięty. Zgodnie z przepływem ( strzałka na obudowie ).

Jest jak na zdjęciu ( zdjęcie pożyczone kolegi z kilku wątków wcześniej ).

Podsumowując jak by nie było polecam budowę takiego kompresora. Można to zrobić tanio, jest CICHY, inna jakość malowania ( dużo lepiej ).

• 8 miesięcy temu...
  • 10 miesięcy temu...

Sposób na wyciszenie sprężarki /kompresora. Znalezione w necie, więc nie wiem jak się sprawdza w praktyce.

Szukasz ciszy, to pakuj się w "lodówkowca".. Tak jak Piotr napisał, zamykanie kompresora do pojemnika ze styropianem (!!!) to igranie z losem. Wystarczy po kilkunastu minutach zabawy z aerografem dotknąć kompresora, by zrozumieć, jak wielkie jest to ryzyko...

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Panowie i Panie mam pytanie może ma ktoś do sprzedania samą butlę z padnietego kompresora np takiego jak na foto ? Wiem że można taki zbiornik zrobić samemu ale niestety spawarki nie posiadam:) Wpadłem na plan żeby do mojego kompresora bez zbiornika wyrownawczego dołożyć butlę bo nie wyrabia mi kompresor tzn za dużo maluję i grzeje się strasznie i myślę że zbiornik trochę pomoże?

post-52497-0-94170600-1547643786_thumb.jpeg