Skocz do zawartości

Kompresor do aero.

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, a ja mam pytanie odnośnie aerografu.Można gdzieś dokupić nakrętkę dyszy do aerogrfu HS Ultra tzw. Air Cap ? 

Znajomy ma do sprzedanie taki aero z bdb stanie ale z uszkodzoną tą nakrętką, czy ona jest konieczna do poprawnej pracy z aero ?

Edytowane przez Manniek66

Można, na przykład tu http://powietrzny.com

Powinna być w cenniku. Jeśli nie widnieje to śmiało możesz do nich maila pisać. Mają wszystkie części i akcesoria do HS.

Edyta:

Dysza powinna być dokręcona, inaczej aerograf będzie Ci pluł farbą.

Edytowane przez Jacosław

witam chciłbym się spytać kto jest w stanie zrobić kompresor do aerografu ze spręzarki od lodówki

i butli od gasnicy ok.5l

mieszkam w bloku i pracuję w bloku wiec zalezy mi na cichej pracy bo wobki obię do 24 :D

wiecej na priv

czy bardziej się opłaca kupić gotowy w sklepie jakimś np. w castorami itp.

mój budzet na nowy to 300zł

musi być cichy jaki polecacie około 40dB

Edytowane przez Łukasz 050

witam chciłbym się spytać kto jest w stanie zrobić kompresor do aerografu ze spręzarki od lodówki

i butli od gasnicy ok.5l

mieszkam w bloku i pracuję w bloku wiec zalezy mi na cichej pracy bo wobki obię do 24 :D

wiecej na priv

czy bardziej się opłaca kupić gotowy w sklepie jakimś np. w castorami itp.

mój budzet na nowy to 300zł

musi być cichy jaki polecacie około 40dB

Jak znajdziesz coś ciekawego to dodatkowo można spróbować wyciszyć kompresor , to chyba nie problem.

40dB za 300zł?

Kup butle po gazach technicznych i stację redukcyjną (w sumie jakieś 200zł). Nabij ją gdzieś na maxa i zawlecz do domu. Podepnij aerograf, ustaw ciśnienie i jedziesz z miesiąc bezgłośnie. Za miesiąc kumplowi na piwo i ładujesz butle.

Możesz pójść na całość i kupić dwie i wózek.

Ja tak kiedyś malowałem, rewelacja  :)

(Dżoker, musisz mi uwierzyć na słowo. Nie mam zdjęć).

Kupujesz butle jak np:

http://allegro.pl/butla-co2-26kg-dwutlenek-wegla-mig-mag-pelna-t40-i4058099441.html

(raczej 20l nie 40, bo za ciężka).

Szukasz firmy, gdzie nabiją ci ją powietrzem (za piwo) do jakiś 150 atm. Takie ciśnienie w takiej pojemności pozwoli na długie wieeeellloooogodzinne, bezgłośne lakierowanie.

Dno butli zawsze lekko skieruj w stronę ściany nośnej budynku ;) )

Za 300zł lodówkowca nie złożysz. Na dobry, pewny, bezpieczny i wydajny lodówkowiec musisz przeznaczyć co najmniej 2x tyle pieniędzy.

W podanej kwocie kupisz natomiast taki kompresor: http://allegro.pl/wydajny-kompresor-do-aerografu-z-butla-3l-as-186-i4092645397.html

Piszą tu o nim, że jest głośny, że się grzeje, że nie wystarcza na malowanie woblerów, że jest za tani, że ma za mały zbiornik wyrównawczy, że jest za srebrny lub za czarny itd itp.
Większość z tych stwierdzeń to bzdury i zasłyszane gdzieś opinie ludzi, którzy nie użytkowali tego sprzętu.
Kompresor jest prawie tak cichy jak lodówkowiec ( wiem bo mam oba), zbiornik wyrównawczy mógłby być oczywiście większy ale jest na tyle duży, że aerograf podaje równe ciśnienie podczas malowania i nie występuje efekt "plucia". Spokojnie można malować partie po 20 woblerów bez przerw, grzania się kompresora czy tym podobnych.

Niespełna 300zł to rozsądnie wydane pieniądze.

Pozdrawiam

Jacek

Kupujesz butle jak np:

http://allegro.pl/butla-co2-26kg-dwutlenek-wegla-mig-mag-pelna-t40-i4058099441.html

(raczej 20l nie 40, bo za ciężka).

Szukasz firmy, gdzie nabiją ci ją powietrzem (za piwo) do jakiś 150 atm. Takie ciśnienie w takiej pojemności pozwoli na długie wieeeellloooogodzinne, bezgłośne lakierowanie.

Dno butli zawsze lekko skieruj w stronę ściany nośnej budynku ;) )

Krzysiek, taka butla powiedmy 20l ile mniej więcej można nim pomalować wobków ? 10 - 20 - 100 ? 

Jeżeli nie będziesz się bawić, będziesz wiedział jak chcesz pomalować to 20l dobita do 150 bar to ja wiem, z 300 bez problemu.

Ale ja napisałem o tej butli mając spore pojęcia jak się z nią obchodzić, co jest bezpieczne a co nie. To jest jednak spore niebezpieczeństwo (jeżeli nie jesteś pewny sprzętu i umiejętności).

Bardzo odradzam.

(podałem ten przykłada jako kontrę do Łukasza wymagań, jako też ciekawostkę).

BTW, gdzie wcięło moje posty? ;) Ja w nich nic zdrożnego nie napisałem. Białoruś, kurde fajans ;)

Lodówkowaca złoży się za 300zł. Pisałem wcześniej jak. Jak ktoś ma trochę więcej samozaparcia, możliwości garażowych to i za 200zł złoży (a w ostateczności i 100zł - zamiast liczyć na presostat można słuchać zaworu bezpieczeństwa (np. 4 barowy)  - spuszcza powietrze->wyłączamy sprężarkę). Tak, są to kikuty komfortu, ale i tak moim zdaniem lepsze od ba...i za 250zł. I zawsze można rozbudowywać lodówkowca, nic na siłę, nic od razu.

Edytowane przez krzychun

Za 300zł lodówkowca nie złożysz. Na dobry, pewny, bezpieczny i wydajny lodówkowiec musisz przeznaczyć co najmniej 2x tyle pieniędzy.

W podanej kwocie kupisz natomiast taki kompresor: http://allegro.pl/wydajny-kompresor-do-aerografu-z-butla-3l-as-186-i4092645397.html

Piszą tu o nim, że jest głośny, że się grzeje, że nie wystarcza na malowanie woblerów, że jest za tani, że ma za mały zbiornik wyrównawczy, że jest za srebrny lub za czarny itd itp.

Większość z tych stwierdzeń to bzdury i zasłyszane gdzieś opinie ludzi, którzy nie użytkowali tego sprzętu.

Kompresor jest prawie tak cichy jak lodówkowiec ( wiem bo mam oba), zbiornik wyrównawczy mógłby być oczywiście większy ale jest na tyle duży, że aerograf podaje równe ciśnienie podczas malowania i nie występuje efekt "plucia". Spokojnie można malować partie po 20 woblerów bez przerw, grzania się kompresora czy tym podobnych.

Niespełna 300zł to rozsądnie wydane pieniądze.

Pozdrawiam

Jacek

Tak się składa że mam ten kompresor i o ile jest cichy w stopniu zadowalającym to niestety po ok. dwóch godzinach malowania grzeję się i zaczyna pluć wodą, nie pomaga spuszczenie wody z odstojnika.

Mam do Was pytanie, chcę zrobić najprostszym sposobem sprężarkę do aerografu. 

Czy jeśli do złączki nr 1 podepnę bezpośrednio zawór zwrotny oraz rurkę z agregatu

Do złączki nr 2 podłączę odolejacz oraz rurkę do aerografu. To ten cały systemik będzie działał jak należy ? Manometr przy złączce nr 1 będzie pokazywał ciśnienie w butli a manometr przy złączce nr 2 ciśnienie na wyjściu ?

post-50563-0-48359500-1396292843_thumb.jpg

A odolejacz jakiś firmowy czy z filtra od malucha ?

Ja mam z filterka za 7 zł. i dalem zaraz na wyjściu z agregatu, to co wypluje grawitacyjnie ścieka nazad do agregatu.

Zrob tak jak kolega prawi. Nie znam tych wlacznikow, musisz spr. podepniej najpierw do 1 potem do 2 i zobaczysz co sie bedzie dzialo. Jesli mozna to zmniejsz cisnienie zalaczanie agregatu na 5 atm. bo szybko zajezdzisz agregat. Praktycznie odp. sobie sam, spr. tylko ktora koncowka pokazuje cisnienie w butli, daj jeszcze fitlr przed areografem i bedzie ok.

A odolejacz jakiś firmowy czy z filtra od malucha ?

Ja mam z filterka za 7 zł. i dalem zaraz na wyjściu z agregatu, to co wypluje grawitacyjnie ścieka nazad do agregatu.

Ścieka do agregatu??? Jedyną rurkę która może "wciec i wyciec"  to ta którą pewnie zaślepiłeś, więc tą pod filtrem nic nie "ściece".

Filtr ten przydałby się bardziej przed sprężarką, nie za nią (bo po co w niej brud z powietrza). Poza tym, filtr powietrza wynaleźli do filtrowania powietrza, a nie do wyłapywania cząstek wilgoci czy oleju.

Maniek, daj jeszcze bezpieczeństwa zawór (uwzględnij parametry presostatu), bo co chiński presostat, to chiński.

Dodam jeszcze w woli bycia "fair" i sprostowania. Pisałem, że mam "odolejacz". W kompresorach o jakich piszemy  - lodówkowcach, olej w powietrzu roboczym bierze się wyłącznie ze względu na wcześniejsze złe usytuowanie sprężarki (sławny zakaz przechylania lodówek). Samo zużycie, wyeksploatowanie sprężarki spowoduje spadek jej sprawności. Olejem pluć nie będzie z tego powodu. Mój odolejacz zatem znalazł się w moim kompresorze tylko dlatego, że nie znałem historii sprężarki, a okoliczności w jakich go zastałem nie napawały optymistycznie. Ma on wypłać ewentualny olej "z przelania". Reasumując, jeżeli znasz historię sprężarki, wiesz, że zawsze był w pionie (moralnie też), to nie masz co obawiać się o olej w roboczym powietrzu.

BTW. Jeżeli będziecie tyle postów kasować, to niedługo zostaną tutaj kwiatki jak te o ściekaniu oleju.

Z mojej strony koniec. Niech moderatorzy udzielają odpowiedzi.

Edytowane przez krzychun

@krzychun

Nigdy nie miałem się za alfę i omegę - ale w moim "lodówkowcu" pluje na wyjściu, więc tam zainstalowałem filtr i na podstawie moich własnych doświadczeń udzielam rad.

Na wejściu mam filterek powietrza zrobiony z kawałka koszulki termokurczliwej i odrobiny gazy.

Żadnej rurki nie zaślepiałem, ponieważ jedyna zaślepiona była już oryginalnie zabezpieczona zaworem do nabijania. Podobnie jest też u mojego kolegi.

Widocznie posiadasz inny agregat i inne masz doświadczenia. 

BTW

Moderacji się z zasady nie komentuje, z prostej przyczyny - to gospodarz ustala zasady - również nie mam zamiaru dalej rozwodzić się na ten temat.