Skocz do zawartości

Kompresor do aero.

Rekomendowane odpowiedzi

Aerograf już zakupiłem H&S Ultra :) Komprsor to rzeczywiście trudny temat, czytałem wiele tematów i na nic nie potrafię się zdecydować. Myślę, że postawie na lodówkowca,j ednak jeszcze nie teraz dozbieram kasę i poczekam jak coś się pojawi. Na początek wypróbuję patent z oponą może to wystarczy do moich zastosowań. :-)

I słusznie, lepiej już dozbierać na lepszy, niż kupić coś i odstawić na zawsze w kąt. Zresztą, jak już wspominałem, lodówkowca też można czasem trafić tanio :) Może do tego czasu faktycznie pokombinuj z metodami zastępczymi. Zdaje się, że są też jakieś patenty z butelkami ze sprężonym powietrzem albo takie małe kompresorki przenośne na prąd. Niestety nie wiem jak sprawdza się to w praktyce.

Dokładnie, teraz szukam informacji na temat dobrych farb do metalu. Na początek spróbuje z lakierami sikkens słyszałem, że są bardzo dobre. Najlepsze efekty na cykady mam gdy blacha jest gola, wypolerowana jedynie z delikatnym odcieniem jakiegoś koloru. Myślę, że do takich zastosowań prowizoryczny kompresor w zupełności wystarczy, przynajmniej na początek zabawy z aero:-)

Podepne sie do tematu i spytam ile mniej wiecej da sie pomalowac małych wobków (do 6cm) na 24 litrowej butli z kompresora( nabitej do 8bar). Dysza powiedzmy 0,3mm. ???

Pytam, bo mam takowa butle luzem, i kompresor 100l w warsztacie,a do mieszkania nie bardzo pasuje taka głosna maszynka. Wiec nabił bym sobie wczesniej butle i luzem do mieszkania przyniósł,i sie teraz zastanawiam czy ma to jakiś sens?

Mam podobnie jak Kuba - lodówkowiec z 5l butlą. Na prosty rozum przy Twojej 24l wypadałoby pomnożyć czas pracy z 5 razy. Ale na ile wobków wystarczy? Na tych 5l wygląda to mniej więcej tak, że pomaluję pojedyńczą warstwę/brzuszek/grzbiecik maksymalnie na kilku sztukach (zależy jak malować, wiadomo) i włącza się ładowanie butli. Po załadowaniu kompresor nie wydaje żadnych dźwięków, aż do kolejnego ładowania. Nie mam żadnego doświadczenia z taką dużą butlą jaką posiadasz, ale coś mi się widzi, że popracujesz sporo. Ale też chyba nie na tyle, aby warto było latać między domem a piwnicą na kolejne doładowania. Druga sprawa, jakimi seriami robisz, bo powiedzmy na kilka sztuk pewnie starczy, na więcej kolejne ładowanie. W sumie to sam jestem ciekawy ile wyciągniesz, daj znać jak przetestujesz temat :)

• Like 1

Nie wiem czy to bedzie jakis wyznacznik co do Twojej butli 24l ale gość pisze w komentarzach pod filmikiem ze można tym malowac cały wieczór.

Oczywiście nie namawiam nikogo do takich rozwiązan bo po pierwsze taki "kompresor" jest dośc pokaźnych gabarytów :)  a i pewnie takie kółko 

nie jest tanie do tego nie wiadomo do jakiego ciśnienia on to pompuje ale mysle ze z 24l mozna juz troche podzałac.

Tutaj link: 

Z tego co czytałem na forach modelarskich wcalę nie trzeba koła od ciężarówki. Wystarczy zwykła zapasówka od osobówki i już można coś tam działać :) Przetestuję taki pomysł jak tylko przyjdzie aerograf. Do tego pompka nożna i  mamy powietrze na cały dzień. Ciekaw jestem tylko na ile starcza :) 

Z tego co ja wiem to takie sposób zasilania aero jest niedobry.Ciśnienie jest za małe i bardzo szybko schodzi 

Do puki ciśnienie nie zejdzie do stanu jakim malujemy to raczej nie ma różnicy czy mamy właczającą sie sprezarke czy nie. Mnie generalnie chodzi o własnie ten przedział z napompowanej do 8 bar butli, na ile to starczy, najlepiej jakby wypowiedział sie ktos kto maluje takim kompresorkiem 24l i jaki jest czas/ilośc wobkow pomalowanych do nastepnego właczenia sie sprężarki.

Jakis czas temu wyprowadziłem sie z rodzinnego domu,gdzie nie było by problemu, a tak w mieszkaniu 100l/24l/czy 50l nie przejdzie za zadne skarby.

• 2 tygodnie później...

Koledzy , mam pytanko.Koleś napisał mi , że ma starą lodówkę działającą i agregacik może oddać.Musze dać mu tylko instrukcje jak go wymontować z lodówki i co zrobić żeby dojechał w całości i działający.

Dobrze będzie ja powiem mu żeby uciął wszytskie ( 3 ) rurki zotawiając po 15-20 cm i je zaślepił ? Tylko co z elektryką , jak ma to wymontować ? 

Najlepiej wszystkie możliwe przewody niech zostawi. Jeden to czujnik, który idzie zazwyczaj do góry lodówki, można uciąć bo i tak się go zwiera. Reszt jest potrzebna. Przewozić trzeba w miarę ostrożnie i koniecznie poziomo bo ci się olej poleje. Warto sprawdzić poziom oleju zanim zaczniesz nim malować bo na pewno swoje już popracował  i mogą być małe braki. Olej potrzebny jest do chłodzenia i smarowania. Resztę informacji znajdziesz w necie.

Witam

Ja też posiadam sprzęt zrobiony z lodówki. Konstrukcja prosta jak nie wiem jak ktoś ma pytania chętnie pomogę.

http://www.swietokrzyskiprzewodnikwedkarski.pl/przydatne-przedmioty/746-kompresorek-zrob-to-sam

Pozdr.

PS. Na rurce wychodzącej z agregatu warto dać odolejacz bo strasznie pluje olejem.

Edytowane przez Wookash

Przeczytałem cały temat ale nie znalazłem żadnego schematu jak ma wyglądać taki agregat więc... czy taki coś będzie działać prawidłowo ? Co może należy dodać , odjąć lub ułożyć w innej kolejności ?

attachicon.gifBez tytułu.png

Wszystko ok. Dodaj tylko zawór zwrotny zaraz za kompresorem aby sprężone powietrze ze zbiornika do niego nie wracało. Za zbiornikiem wyrównawczym możesz dać zawór aby w razie czego spuścić powietrze ze zbiornika.

Poprawki naniesione - myślę , że teraz będzie dobrze.Musze tylko skołować pustą gaśnice :) Zawór zwrotny jest wmontowany w presoscat więc nie ma sensu montować go drugi raz :)

post-50563-0-96706500-1382994745_thumb.png

Dzięki za pomoc !

Edytowane przez Manniek66

Mój zrobiłem z tego schematu:

http://pwm.org.pl/pwm/index.php/atykuy/narzdzia-modelarskie/51-sprarka-zasilana-agregatem-krok-po-kroku

Wygląda tak

59vf.jpg

Takie rozwiązanie wyglądało na porządniejsze od innych składaków.Jak na razie sprawdza się nieźle.Przerobiłem tylko po swojemu element łączący aero z presostatem.

Żeby było konkretniejsze :-)

bf2k.jpg
o5y4.jpg

Poprawki naniesione - myślę , że teraz będzie dobrze.Musze tylko skołować pustą gaśnice :) Zawór zwrotny jest wmontowany w presoscat więc nie ma sensu montować go drugi raz :)

attachicon.gifBez tytułu.png

Dzięki za pomoc !

Nie rozumiesz jednej rzeczy. Nabijesz butlę do 7 atmosfer i jak wyłączy się pompa to powietrze z butli zostanie wepchane do agregatu. Po to ten zawór.