mariusz-net Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 Wybieram się na tydzień do miejscowości Wilkasy na jeziorem Niegocin. Może ktoś jest z okolic albo spędział tam wakacje i będzie w stanie pomóc:- czy są tam miejscówki z brzegu czy tylko łódka? - jest tam ryba (bo opisy w sieci nie zachęcają = kłusownicy + rybacy + sieci)?- ogólnie wszelkie info wskazane. Pozdr,Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2020 (edytowane) Są ryby ale raczej z łodzi.Właśnie się ruszyły te większe.Dziś złapałem szczupaka 97cm w w zeszłym tygodniu wędkarz zlapał 115cm szczupaka i wiem że Na niegocinie padają najwieksze szczupaki w okolicy Edytowane 14 Czerwca 2020 przez nurek28 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz-net Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 Są ryby ale raczej z łodzi.Właśnie się ruszyły te większe.Dziś złapałem szczupaka 97cm w w zeszłym tygodniu wędkarz zlapał 115cm szczupaka i wiem że Na niegocinie padają najwieksze szczupaki w okolicyDzięki. wielkie za dobrą nowinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pike1 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 Jak chcesz się dobrać do konkretnych szczupaków to tylko raczej trol. Jezioro z sandaczem. Bez łódki to raczej szkoda czasu. Tu masz link do zezwoleń http://www.ryba.mazury.pl/cenniki-zezwole-.html. Najlepiej, żeby ktoś Ci odpisał z Giżycka to będziesz miał info aktualne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 Jestem z Giżycka i powiem że nie tego się spodziewałem po maju gdyż bylem święcie przekonany że jak nie było zimy to wszystko odbędzie się szybciej.W biegłych latach na rozpoczęcie sezonu w maju zawsze złowiłem rybe ponad metr a w tym roku są jakieś anomalia okoń dopiero zaczyna brać a szczupak ten większy to dopiero z tydzień temu się ruszył 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz-net Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 Dzięki Panowie za info. Wezmę łódkę... Dam rade na elektryku 30 lbs/wiosłach dopłynąć (oczywiście po sprawdzeniu pogody) do jakiś miejscówek (np ta ptasia wyspa i na prawo od portu z Wilkasach do Sztrzelec - około 4k) czy konieczna spalina. Sam będę, a wynajęcie spaliny (10KM) to koszty x3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) Jak będzie wiało to nie dasz rady wrócić.Przeważnie wieje od Wilkas w kierunku Strzelec wzdłuż brzegu.Odległość z wilkas port do Strzelec port ok 3 km Edytowane 15 Czerwca 2020 przez nurek28 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Wybieram się na tydzień do miejscowości Wilkasy na jeziorem Niegocin. Może ktoś jest z okolic albo spędział tam wakacje i będzie w stanie pomóc:- czy są tam miejscówki z brzegu czy tylko łódka?- jest tam ryba (bo opisy w sieci nie zachęcają = kłusownicy + rybacy + sieci)?- ogólnie wszelkie info wskazane.Niegocin ma wiele możliwości do łowienia ryb, nawet z brzegu, bo jest kilka-kilkanaście różnych portów, pomostów, itp.W wielu miejscach można swobodnie brodzić i szukać okoni czy szczupaków.Ja łowię głównie na spławik i bez problemu można bawić się z dziesiątkami płoci, czy krąpi. Czasem leszcz, lin itd.Co do opisów rybności w internecie, to nie ma co się przejmować frustratami którzy nie połowią i marudzą. Nieraz widzę jak wędkarze mają upchane ryby w wiadrach, choć marudzą, że słabo biorą. No i wiem co rybacy łowią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz-net Opublikowano 22 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Pierwszy dzień słabiutko... tylko małe okonie i to też bez szału = nie gonią. Nie widać też żeby coś większego goniło. Lina bardzo ładnego widziałem ale sprzęt pod spławik został w domu. Jutro jescze z brzegu, a później już z łódki... może będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pike1 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 W Giżycku ciśnienie w środę w górę. Na szczupaka moje ulubione. A w czwartek wysokie, równiutkie moje okoniowe. Połamania kija. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz-net Opublikowano 23 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 W Giżycku ciśnienie w środę w górę. Na szczupaka moje ulubione. A w czwartek wysokie, równiutkie moje okoniowe. Połamania kija.No i wykrakałeś/miałeś racje :-) szczupaczek tak około 40-45 był na kiju ale się spiął... moja wina bo niechciało mi się przekładać dozbrójki. Kolacja i biczuje dalej z brzegu... a jutro łajba i wszystkie szczupaki moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz-net Opublikowano 29 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 I po urlopie. Miejscówka według mnie słaba... bardzo słaba. Kilka dni polowania na szczupaka i jedno branie. Woda jak pustynia: nic nie goni (a jest co gonić), nie widziałem też żeby ktoś coś wyciągnął (nawet miejscowi na żywca z brzegu). Może na białoryb dobra ale ja następnym razem sobie daruje (szkoda czasu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 I po urlopie. Miejscówka według mnie słaba... bardzo słaba. Kilka dni polowania na szczupaka i jedno branie. Woda jak pustynia: nic nie goni (a jest co gonić), nie widziałem też żeby ktoś coś wyciągnął (nawet miejscowi na żywca z brzegu). Może na białoryb dobra ale ja następnym razem sobie daruje (szkoda czasu). łowiłeś z brzegu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz-net Opublikowano 29 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 łowiłeś z brzegu ?2 dni z brzegu, 3 z łódki. Próbowaliśmy (z kolegą łowiłem) na głebokiej i płytkiej, przy trzcinach, na podwodnych łaczkach, pustych blatach, różne przynęty, prezentacja. Kumpel rzucał mniejszymi i nawet pistolety nie atakowały. Statystycznie to powinniśmy coś nawet przez przypadek zapiąć :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 2 dni z brzegu, 3 z łódki. Próbowaliśmy (z kolegą łowiłem) na głebokiej i płytkiej, przy trzcinach, na podwodnych łaczkach, pustych blatach, różne przynęty, prezentacja. Kumpel rzucał mniejszymi i nawet pistolety nie atakowały. Statystycznie to powinniśmy coś nawet przez przypadek zapiąć :-)Gdyby statystyka była w wędkarstwie skuteczna...To najlepiej byłoby nie pływać tylko zapinać na campingu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 (edytowane) Mariusz mogłeś się odezwać na priv to bym cię naprowadził.Od 28 czerwca złapałem szczupaki:98cm96cm x2 szt93cm 3szt91 cm 2 szt87 cm 2 szt i jeszcze kilka w okolicy +80cm Dziś też złapałem 90cm w ciągu 30 min a potem musiałem wracać z przyczyn zawodowych Ryby są tylko trzeba się troche wdrożyć a nie się zniechęcać i pisać że pustyniaJa w tym toku dopiero się dowiedziałem że największe szczupaki to są wlaśnie na NIEGOCINIE. Edytowane 5 Lipca 2020 przez nurek28 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Nic dziwnego, to nie pierwszy raz jak na tej samej wodzie jeden nałowi a drugi zero. Poza tym z doskoku to ciężko łowić z marszu duże ryby nawet jak są. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Wynik jaki uzyskałem to nie jest 1 rok łowienia na tym jeziorze.To jest 15 lat pływania dwa razy w tygodniu plus wszystki dni świąteczne.Tak samo jak ty nie połowiłeś na na Niegocinie to ja nie połowiłem na Siemianówce a podobno gryzły jak oszalałe. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiek170476 Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2020 Nie jest źle, dzisiaj brały okonie w porcie na małą obrotówkę prowadzoną nad roślinnością wodną, brania od 5 rano do około 7-mej. Wcześniej przez kilka dni zero oznak żerowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitfish Opublikowano 13 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Odświeżam temat.Będę 6-13 sierpnia i zaczynam małe rozeznanie.Nastawię się pewnie na spławikowy białoryb i szukanie okoni z lekkim spinem po portach itp. Może uda się łódeczkę wypożyczyć na dzień lub dwa...Napiszcie jak macie jakieś doświadczenia z wody, może ktoś też się wybiera w tym terminie, albo jest na miejscu i miałby ochotę piątkę przybić, wypić kufel chleba, albo usiąść na pomoście na chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 14 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 Odświeżam temat.Będę 6-13 sierpnia i zaczynam małe rozeznanie.Nastawię się pewnie na spławikowy białoryb i szukanie okoni z lekkim spinem po portach itp. Może uda się łódeczkę wypożyczyć na dzień lub dwa...Napiszcie jak macie jakieś doświadczenia z wody, może ktoś też się wybiera w tym terminie, albo jest na miejscu i miałby ochotę piątkę przybić, wypić kufel chleba, albo usiąść na pomoście na chwilęW portach z pomostów nie połowisz, cumują przy nich łódki i nie ma miejsca, ale jak się gdzieś wciśniesz, to bez problemu połowisz białorybu na spławik. Nie są to wielkie ryby, ale to wynika z tego, że w portach tak to wygląda.Na Kanale Łuczańskim można łowić płotki, krąpie i niewielkie leszcze. Ale od godziny 9-10 do wieczora rusza ruch żeglarski więc często trzeba wędkę podnosić, ale rybom to nie przeszkadza.Od strony Giżycka jest kilka dostępnych miejsc by łowić daleko z gruntu lub na ciężki spławik, bo strefa przybrzeżna jest bardzo płytka. Szansa na większego leszcza, płoć, lina. Z gruntu może i drapieżnik wpaść.Co do spinningu, do najczęściej widziani łowcy. Notorycznie chodzą wzdłuż kanałów, pomostów, pirsu itd i biczują wodę. Bywa, że i kilkanaście osób jednocześnie. Najczęściej ich ofiarą padają drobne okonie, a okazyjnie szczupaczki.Duże drapieżniki to domena łowców z łódek. Większe okonie, nawet metrówki szczupaki. Ale to kwestia zawziętości i czasu, albo techniki. Jeśli nie będzie mnie nosiło po odległych Polskich jeziorach, to odezwę się. Możemy się gdzieś umówić na 2-3 godziny łowienia białorybu i pogadać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Będę 6-13 sierpnia i zaczynam małe rozeznanie.Zapomniałem podać kontakt do mnie, sprawdź PW.Ogólnie woda na Niegocinie chłodniejsza niż zwykle, ruch turystyczny też mniejszy.Z białorybu głównie krąp, leszcz i płoć się trafia, tak na szybko, przy brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazzzoff Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca Coś słychać na tym jeziorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarapukuara Opublikowano 2 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia Coś słychać na tym jeziorze?Z pontonu nie udało mi się znaleźć drapieżników, z pomostu na obrotóweczkę trochę okonków. W środę zaś na metodę, na wschodnim brzegu jadły leszcze 55 plus p.s. jeden był nawet bardzo smaczny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi