Skocz do zawartości

Moje zabawki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Nastepne próby ręcznego malowania. Zdjęcia są kiepskie i nie widać, że malowałem na folii aluminiowej. Na żywo wyglądają lepiej, chociaż malownie wg mnie nadal byle jakie. 

w3_zps270efab8.jpg

To miała być strzebla

w1_zps46c6e45c.jpg

w2_zpsb39e2a40.jpg

a to ciernik (miał być)

w4_zps8b41bb14.jpg

w6_zpsdbcb6b0b.jpg

w7_zpsb743175a.jpg

Pozdrawiam

Sławek

• Like 5

Przyznam ze wobki z ostatniego wpisu wyglądają rewelacyjnie. Piękne malowanie dodaje im niepowtarzalnego uroku. Oczywiście nie umniejsza to innym Twoim pracom.

Dzięki. Te malowane pędzlem chyba wyglądają lepiej niż ten z postu z 30 listopada, ale bardziej podoba mi się Malowanie np. Tomy'ego. Łagodniejsze przejścia pomiędzy kolorami, farby jeszcze bardziej transparentne, poza tym moje zdolności plastyczne są raczej mierne.

Pozdrawiam

Sławek

Fajne te boleniówki,poproszę o jakieś parametry,waga,długość,praca... :rolleyes:

Ok 6,5 cm, wagę robiłem różną, z kotwicami do 7 - 10 g., praca to drobne i dość szybkie lusterkowanie (chociaż amplituda zależy od zastosowanego steru), w opadzie również lusterkują.

Pozdrawiam

Sławek

Jak wiadomo to każdy z nas dąży do doskonałości i tak naprawdę, to nigdy do końca nie będzie zadowolony ze swojego dzieła, zawsze jest coś, co jeszcze by poprawił lub zmienił.

I właśnie, to w tym wszystkim jest najfajniejsze.

Jedno małe pytanko; Farby transparentne masz gotowe, czy sam sobie robisz.?

Jak wiadomo to każdy z nas dąży do doskonałości i tak naprawdę, to nigdy do końca nie będzie zadowolony ze swojego dzieła, zawsze jest coś, co jeszcze by poprawił lub zmienił.

I właśnie, to w tym wszystkim jest najfajniejsze.

Jedno małe pytanko; Farby transparentne masz gotowe, czy sam sobie robisz.?

Z tą transparentnością to tak nie do końca, po prostu nakładałem bardzo cięnką warstwę. Dotyczczas woblery malowałem aerografem i używałem Pactry (ona w ogóle nie jest transparentna). Jakiś czas temu kupiłem akryle samochodowe od Rudiego i tych farb użyłem do malowania.  Te farby (przynajmniej te, które mam) da się nakładać dość cienko i wydaje mi się, że są bardziej transparentne. Gdzieś na forum czytałem, ze ktoś rozrabia farby z lakierem akrylowym. Może to jakieś rozwiązanie, ale na razie tego nie stosowałem. To przktycznie mój debiut w malowaniu pędzlem. Może pokombinuję również z gabką, kedyś dawno, dawno temu  tak cieniowałem grzbiety.

Pozdrawiam

Sławek

Bardzo ładne woblery robisz, zwłaszcza te ostatnie wpadły mi w oko (strzeble, cierniki, pstrążki). Pomalowałeś je po swojemu i absolutnie nie musisz ich porównywać z twórczością kogokolwiek innego. Twoja wizja i wykonanie. Jak by nie patrzeć, lurebuilding jest jakąś tam formą sztuki, a sztuki porównywać się nie da :)

Bardzo ładne woblery robisz, zwłaszcza te ostatnie wpadły mi w oko (strzeble, cierniki, pstrążki). Pomalowałeś je po swojemu i absolutnie nie musisz ich porównywać z twórczością kogokolwiek innego. Twoja wizja i wykonanie. Jak by nie patrzeć, lurebuilding jest jakąś tam formą sztuki, a sztuki porównywać się nie da :)

Dzięki, wydaje  mi się , że woblery robię dość dokładnie, ryby też łowią, ale do sztuki to mi daleko, no chyba, że zaliczymy mnie do atrystów naiwnch, prymitywistów, taki Jerkbait- owy Nikifor  :D

nikifor_krakowska_wolnica_zps3f5b5370.jp

Pozdrawiam

Sławek

Edytowane przez sdd_

Koledzy dobrze mówią, woblery wyglądają bardzo elegancko ;) pstrągi z mojego ciurku ciachałby te strzebelki, aż miło! :) gdybyś potrzebował kiedyś jakichś gruntownych testów wabika to możesz walić śmiało, zdjęcia z rybami gwarantowane B)

Cześć

To pojedyncze egzemplarze i właśnie robię do testów na przyszły sezon :( . Dwa z nich mają być jerk'ami a reszta ma być przeznaczona do twitchingu. Akcja jak dla mnie paskudna (spory X) ale japońce tak chodzą. Normalnie moje wobki to średnia akcja ogonowa połączona z lusterkowaniem, taką akcję lubię i łowię na nie klenie i jazie.

Pozdrawiam

Sławek

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Cześć

Weekend pracowity. Przygotowałem dwie formy pod woblery kleniowe 3 i 4 cm. Foam-IT 15 też już jedzie. To, żebym w przyszłym roku mógl rwać do bólu, bez obaw o przeciąg w pudełkach, bo gdzie patyki tam wyniki.

f3_zps86b67f18.jpg

f4_zps347d4f63.jpg

Pozdrawiam

Sławek

Edytowane przez sdd_
  • Like 2

Dzięki. Wydaje mi się, że są poprawne wizualnie i technicznie, ryby też nimi nie gardzą , ale na Jerku jest wielu Twórców, których prace podobają mi się bardziej. 

No ale trzeba próbować gonić króliczka, co przy moich zdolnościach plastycznych nie jest łatwe :)

Pozdrawiam

Sławek

Kolejne stadka killerow.. "Moje" klenie wciaz sie na nie lapia; nie mam lepszej przynety na wiosne/lato niz Twoje rekodziela. Pozdrawiam.

Cześć

Cieszy mnie, że nie zmieniły gustu. Ja teraz szykuję się na kropki. W tamtym roku zostałem nimi zarażony. Wcześniej ich nie łowiłem.

Przy okazji życzę Ci Wesołych Swiąt

Pozdrawiam

Sławek

Cześć

Nie wiem czy powinienem umieszczać to w swoim wątku, bo to woblery wykonane z surówek (połówek) kupionych jakiś rok temu od Tomy'ego, ale chyba malowanie wyszło całkiem fajnie i to chciałem pokazać. To spłodziłem dziś pomiedzy rybą a makowcem.

c4_zps89c6e03f.jpg

c7_zpsf8707b5c.jpg

c5_zpsa1ed4ca9.jpg

Pozdrawiam

Sławek

Edytowane przez sdd_
  • Like 13