Skocz do zawartości

Moje zabawki

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 6 miesięcy temu...

Następna próba z ręcznym malowaniem. Chyba jest lepiej, ale nadal dalekoooo do innych Twórców.

Ciemne plamy wyszły zbyt "kryjąco" pomimo tego, że farbę rozrobiłem z lakierem akrylowym. Pewnie był zbyt gesty i po odparowniu wyszło co wyszło. Będę wdzięczny za rady, czym malować. 

r1_zps5pz6lfhu.jpg

Pozdrawiam

Sławek

Edytowane przez sdd_
  • Like 12

Bazdzo ładne malowanko. Malować mozesz przktycznie wszystkim:

pędzelki, gąbka, patyczki, kawałkami pióra, a nawet palcem.

Radzę popróbowac na jakimś białym, gładkim kartonie.

Dzięki. Jak myślisz to się nada

http://allegro.pl/komplet-farb-akrylowych-artcreation-talens-24x12-m-i5527638926.html

Pozdrawiam

Sławek

Nie próbowałem  akurat tych farb.

Ja kupuję farby w większych, pojedynczych tubkach.

Polecam Ci zrobienie sobie samodzielnie farbek akrylowych i nawet transparentnych.

Kupujesz puszkę lakieru bezbarwnego, akrylowego ,do tego kilka  kolorów zwykłych pigmentów. mieszasz ze sobą i tworzysz wszystkie odcienie kolorów :) . Niestety do tego potrzeba mnustwo malutkich pojemniczków.

Nie próbowałem  akurat tych farb.

Ja kupuję farby w większych, pojedynczych tubkach.

Polecam Ci zrobienie sobie samodzielnie farbek akrylowych i nawet transparentnych.

Kupujesz puszkę lakieru bezbarwnego, akrylowego ,do tego kilka  kolorów zwykłych pigmentów. mieszasz ze sobą i tworzysz wszystkie odcienie kolorów :) . Niestety do tego potrzeba mnustwo malutkich pojemniczków.

Trochę tak kombinowałem. Kupiłem lakier akrylowy i rozrabiałem w nim farby od Rudiego. Lakier jest gęsty po dodaniu kropli wody miałem trochę kłopotu z rozprowadzeniem farb, szczególnie te plamy. 

Pozdrawiam

Sławek

• 3 tygodnie później...

Próbujemy dalej. W realu wyglądają wg mnie lepiej, pewnie dlatego, że to spore powiększenia. Najlepiej wygląda strzebla z czwartego zdjęcia. Na zdjęciach nie bardzo widać opalizację. Na gotowo będą pod twitchig na pstrąga.

Ciernik 4  cm - 1 próba

cier1_zps8u87s36i.jpg

Ciernik 4  cm - 2 próba

cier1_zps46wma0vf.jpg

Strzebla 4 cm 

str2_zpss4bxe8v0.jpg

Strzebla 4 cm 

st1_zpsbzgdnh3l.jpg

Pozdrawiam

Sławek

Edytowane przez sdd_
  • Like 8

Następna próba z ręcznym malowaniem. Chyba jest lepiej, ale nadal dalekoooo do innych Twórców.

Ciemne plamy wyszły zbyt "kryjąco" pomimo tego, że farbę rozrobiłem z lakierem akrylowym. Pewnie był zbyt gesty i po odparowniu wyszło co wyszło. Będę wdzięczny za rady, czym malować. 

r1_zps5pz6lfhu.jpg

Pozdrawiam

Sławek

Praca prezentuje się świetnie. Sławku, najważniejsza jest twoja kreatywność. :)

Napisałeś, że plamy wyszły zbyt kryjące, ok, rozumiem, że szukasz delikatności w dekoracji. Spróbuj sięgnąć po akwarelę. Akryl jest zbyt "twardy" do rozcieńczenia i podtrzymania dobrej barwy. W każdym razie, nie musisz trzymać się jedynie akrylu :) aczkolwiek daje duże możliwości.

Praca prezentuje się świetnie. Sławku, najważniejsza jest twoja kreatywność. :)

Napisałeś, że plamy wyszły zbyt kryjące, ok, rozumiem, że szukasz delikatności w dekoracji. Spróbuj sięgnąć po akwarelę. Akryl jest zbyt "twardy" do rozcieńczenia i podtrzymania dobrej barwy. W każdym razie, nie musisz trzymać się jedynie akrylu :) aczkolwiek daje duże możliwości.

Spróbuję jeszcze raz akwareli tym razem na akryl. Próbowałem już tej farby i to chyba względnie dobrej ale bepośrednio na białym podkładzie nitro i był problem, nie mogłem jej rozprowadzić, zachowywała się jakbym malował po czymś tłustym (zbierała sie w takie mikrokropelki).

Pozdrawiam

Sławek

• 2 tygodnie później...

Zapowiada się piękna bolenióweczka. Myślę. że tak delikatne płetewki nie zniszczą pracy.

Zawsze można sprawdzic pracę przynęty przed malowaniem. Ja zawsze jak robię jakiś nowy model, to po malowaniu w kaponie dobieram ster i wciskam na ciasno lub delikatnie wklejam, zabieram nad wodę i testuję z kotwiczkami.

Wiadomo, że po całkowitym malowaniu, wobler minimalnie zmieni pracę, ale nie jest to aż taka wielka różnica.

Plusem tego wszystkiego jest to, że daremnie, nie namęczysz się z malowaniem wobka, który może mieć kiepską prace, możesz kombinowac ze sterem. Bierzesz notes i wszystko zapisujesz, odrysowyjesz kształt steru.

A i jeszcze po wodowaniu takich prototypów dobrze je wysusz i przetrzyj np acetonem przed malowaniem.

Powodzenia. I trzymam kciuki za tą boleniówkę :)

Zapowiada się piękna bolenióweczka. Myślę. że tak delikatne płetewki nie zniszczą pracy.

Zawsze można sprawdzic pracę przynęty przed malowaniem. Ja zawsze jak robię jakiś nowy model, to po malowaniu w kaponie dobieram ster i wciskam na ciasno lub delikatnie wklejam, zabieram nad wodę i testuję z kotwiczkami.

Wiadomo, że po całkowitym malowaniu, wobler minimalnie zmieni pracę, ale nie jest to aż taka wielka różnica.

Plusem tego wszystkiego jest to, że daremnie, nie namęczysz się z malowaniem wobka, który może mieć kiepską prace, możesz kombinowac ze sterem. Bierzesz notes i wszystko zapisujesz, odrysowyjesz kształt steru.

A i jeszcze po wodowaniu takich prototypów dobrze je wysusz i przetrzyj np acetonem przed malowaniem.

Powodzenia. I trzymam kciuki za tą boleniówkę :)

Tak jak zauważyłeś starałem się zrobić neiwielkie płetwy licząc, że nie zepsują pracy. Może jutro pomaluję, jak będzie coś nie tak, skończy jako brelok.

Pozdrawiam

Sławek

Cześć

Tak wyszło. W realu wygląda lepiej (zdjęcie zrobione telefonem w kiepskim świetle). Lakier "zgasił" płetwy, więc myslę, że po wstawieniu steru nie będzie problemu z pracą.

bol_zpsijokrkwn.jpg

Kupiłem aparat, co prawda muszę nauczyć się robić zdjęcia ale różnicę już widać (a to najprostszy obiektyw). Zdjęcie wyżej telefon niżej foto nowym nabytkiem

bol_zpsxz6cuspl.jpg

Pozdrawiam

Sławek

• Like 2