Skocz do zawartości

Moje zabawki

Rekomendowane odpowiedzi

Nie musisz się przejmować, elegancko wyszły. Jakieś tzw. niedokładności zawsze jakieś są, przecież nie maszyna maluje. Ja też u siebie różne rzeczy widzę dopiero na zdjęciach, a w patrząc na dłoni to nic tam nie ma. Świetnie wyszły, uniwersalne pstrągowe wobki.

Nie musisz się przejmować, elegancko wyszły. Jakieś tzw. niedokładności zawsze jakieś są, przecież nie maszyna maluje. Ja też u siebie różne rzeczy widzę dopiero na zdjęciach, a w patrząc na dłoni to nic tam nie ma. Świetnie wyszły, uniwersalne pstrągowe wobki.

Sławku jakie niedoskonałości malowania :huh:  , kapitalnie wyszły :) . Pełen podziwu jestem :) , a foremki jakie eleganckie i zmyślnie wykonane fiu fiu ^_^ jest moc.

Dzięki Panowie.

Zbyszku zdjęcie form wykonane było w trakcie ich robienia. To moment po odlaniu jednej połówki a przed zalaiem drugiej.

Faktycznie wyszły fajnie i już zrobiłem próby z pianą od Ciebie (dzięki). Obawiałem się, że może być większy problem z wyciąganiem odlewów ze względu na zarys łuków skrzelowych, ale wszystko jest ok.

Wieczorem wrzucę zdjęcia odlewów.

Pozdrawiam

Sławek

Edytowane przez milupa
  • Like 1

Zbyszku tak wyszły odlewy (7 cm/6cm/5cm/5,5cm). Trzy pierwsze z myślą o bolku, ostatni pstrągowy.

Zrobiłem też próbnie kilka oczek, bo te, które można kupić dla mnie za bardzo się świecą.

kor1_zpssyn7z7p3.jpg

Tak pociapałem boleniówkę. Powychodziło spod lakieru trochę pęcherzyków, bo korpusy malowane na świeżo i nie dałem im czasu na odgazowanie, ale chciałem zobaczyć jak wyjdą. Będzie ok.

bol1_zpsilfjxja1.jpg

Pozdrawiam

Sławek

• Like 5

kor1_zpssyn7z7p3.jpg

Rozmiarówka na bogato , najwięksi w branży mogą zazdrościć . Pełna profeska :) widać lata doświadczenia . Choćby sama przemyślana długość tylnego oczka zdradza ze nie mamy tutaj doczynienia z dyletantem ;) :D . Następnym razem Sławku rozliczamy się barterowo :D :D :D .

Zbyszku

Jeżeli chodzi o barter to nie a sprawy. Tylne oczko celowo tak robię, ponieważ lakieruję zanurzeniowo i lakier zawsze "nadbuduje" trochę korpus  (również dodatkowa regulacja pozwalająca trochę zmieniać środek ciężkości), natomiast w małych modelach pozwala to uzyskać większy odstęp pomiedzy oczkami, dzięki czemu mogę uzbroić wobler większymi kotwiczkami (nie sczepiają się).

Pierwsze formy zrobiłem posługując się instrukcją z JB (nomen omen bardzo pomocną), ale praktyka pokazała, że np przy przednim oczku odcinanie kawałka krążka formującego przednie gniazdo nie jest praktyczne, ponieważ lakier dodatkowo zmniejsza prześwit i np regulacja góra/dół (słabiej/mocniej) jest niemożliwa.

Pozdrawiam

Sławek

Nie bądz taki skromny,bo po raz kolejny z pod Twojej ręki wychodzą piękne wobki.

Czekam na kolejne prace.

pstrazek rewelacja:-)

Dzięki Panowie. Zdaję sobie sprawę że ręczne malowanie wychodzi mi już trochę lepiej, ale nie mam zdolności plastycznych więc raczej nigdy nie będzie na poziomie, który reprezentuje kilku Kolegów z JB.

Marudzę trochę, bo jestem "szczególarzem" a te pryszcze po lakierowaniu zeszpeciły nieco prace,a jak wcześniej napisałem pomalowanie szt. zajmuje mi dużo czasu.

Myslę jednak, że ryby wynagrodzą mi ten mały zawód. :)

Pozdrawiam

Sławek

• 2 tygodnie później...

Super. Podobają mi się jak diabli, szczególnie malowanie, a najbardziej cieszy mnie fakt, że teraz będzie tylko lepiej.

Dzięki, recepta to próby i cierpliwość, a mimo braku zdolności plastycznych zaczyna coś wychodzić. Faktura woblera pomaga (wgłębienie na oko, zarys skrzeli). Dwa po lewej na dole, malowanie proste bez kombinacji a wg mnie wyszły ok. 

Pozdawiam

Sławek

Przyłożyłeś się :) robią wrażenie.

Bardzo podoba mi się Twój styl w tych woblerkach. Nie wiem dla czego ale świecą mi się oczy na ich widok. Tak 3maj :D

Dzięki. Staram się. Pewnie większości z nas zależy na tym aby nasze woblery oprócz tego, że łowią, również wyglądały fajnie.

Pozdrawiam

Sławek