Skocz do zawartości

Moje zabawki

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Zanurzyłem w HartzLack i , po obcieknięciu wszystko było ok ale rano zastałem setki malutkich pęcherzyków, tak jakby coś gazowało.

Odlew jest FC 52 z microbalonem. Nie widziałem na JB wpisów mówiących o gazowaniu. Może problemem spowodowało zbyt szybkie położenie drugiej warstwy. Tak czy inaczej spaskudziły efekt końcowy.

Pozdrawiam

Sławek

Pierwszą warstwę kładź z Domaluxu albo rozcieńcz HL.

Bardzo ładnie Ci wyszło malowanie i odlew.

Dzięki, czym rozcięńczyć HL ? Rozpuszczelnikiem do HL?. Tak reanimowałem HL jak gęstniał, traci wtedy na twardości i farby od Rudiego troche rozmywa.

Pozdrawiam

Sławek

To zamiast się bawić w rozcieńczanie użyj domaluxu na pierwszą warstwę, a potem resztę kładź hartzlackiem. Przy korpusach posiadających bogatą teksturę pęcherzyki powietrza to częsty problem. Inna opcja jest taka, żeby bardzo powoli wynurzać korpus z lakieru ale zrobić to potrafi tylko moja mama (na 60 korpusów dwa ze śladową ilością pęcherzyków) ;)

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Cześć

Tak wygląda po 3 warstwach lakieru (tym razem bez pęcherzy). Długość korpusu ok 7,5 cm.

Ogólnie jestem zadowolony. Tylko to oko :( . Chyba muszę zrobić z wydruku i żywicy, bo namalować realnego nie potrafię a to 3D jest "sztuczne".

jaz6_zpsp4cwd29h.jpg

jaz4_zpstsdmcvof.jpg

Pozdrawiam

Sławek

• Like 5

Jaka jego waga?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Waga niecałe 10 gram bez kotwic. Tonie ale nie jak cegła.

A korpus nie jest sztuczny? Robimy wszak przynęty sztuczne ;)

Co najwyżej można uznać oko za niedopasowane, bo jazgarz nie ma pomarańczu w oczach.

Masz rację co do niedopasowania kolorystycznego. Pisząc o sztuczności oka miałem na myśli to, że korpus jest wg mnie bardziej realistyczny niż oczy.

Oko ? Je..ać oko. Wszystko wyszło świetnie. Rybska na bank to docenią. Dla mnie jazgarz jak marzenie, duzy plus za fakt, ze nie jest przekoloryzowany.

Sebait co do je...nia tych oczu, to też masz rację, przecież łowimy na żarówy.

• 3 tygodnie później...

Cześć

Nowe stadko. Dołączył większy jazgarz (ok 10 cm).

Trochę innej techniki użyłem do namalowania pasów okonia a jazgarze dostały nowe oczy.

Te pęcherzyki, z którymi mam problem raczej zwiazane są ze strukturą materiału, ponieważ tym razem jest ich sporo tylko na większym jazgarzu. Woblery po pierwszej warstwie lakieru.

a1_zpsw6feujt4.jpg

Tak wyglądało poprzednie malowanie okonia

real_zpsz58yoaby.jpg

Tu widać pęcherze

a2_zpsmgox2ise.jpg

Pozdrawiam

Sławek

Edytowane przez sdd_
  • Like 7