Skocz do zawartości

Moje zabawki

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Dziś dotarła przesyłka od Sławka! 

Wykonanie = liga mistrzów!!  :clappinghands:

Twoje pestki z jajem, które otrzymałem w ramach wymiany też są super. Szczególnie podobają mi się te najmniejsze. Korpus mierzony bez elementów stelarza ma 15-16 mm :) .

Pozdrawiam

Sławek

Edytowane przez sdd_
  • Like 1

Ładnie się prezentują. W zimie, też można spróbować na smużaki.

Zgadza się, zdarzały mi się zbiórki i zimie, ale to nie to co w ciepłych porach roku. Co do wyglądu, to są jeszcze takie surowe. Nabiorą wyglądu po lakierze i z nóżkami.

Pozdrawiam

Sławek

Mam pytanie, czy wcześniej wykonywałeś takie smużaki i jaka jest ich praca.

Jeżeli chodzi Ci o te smukłe, to nie. Korpus gabarytowo jest podobny do konika, jeżeli dam taką samą wielkość steru to pewnie bedzie miał średnią amplitudę wychyleń. Trzy szt susza się po lakierowaniu. Jutro może wstawię finał.

Pozdrawiam

Sławek

Edytowane przez sdd_

Dlatego pytam, bo kilka lat temu wykonywaliśmy z bratem całkiem podobne i był problem z uzyskaniem agresywnej pracy.

Kształt w sumie podobny do tradycyjnego woblera. Co pawda nóżki jakiś tam opór będą stawiały ale konik ma więcej przeszkadzajek a chodzi fajnie.

Poza tym dla mnie robal mogłby wcale nie mieć pracy własnej.

Pozdrawiam

Sławek

Zgadzam się, dla siebie wykonuję proste smużaki bez nóżek i skrzydełek. Co nie jest powiedziane, że nie robię inne cudeńka.

Jak dla mnie, to typowy smużak jest inną przynętą niż taki robal.  Oczywiście to moje zdanie i nie każdy musi się z tym zgadzać. Inaczej łowię smużakiem a inaczej robalem.

Pozdrawiam

Sławek

Jak dla mnie, to typowy smużak jest inną przynętą niż taki robal.  Oczywiście to moje zdanie i nie każdy musi się z tym zgadzać. Inaczej łowię smużakiem a inaczej robalem.

Pozdrawiam

Sławek

Zgadza się, typowy smużak ma pracę powierzchniową, i zostawia charakterystyczną smugę, dlatego jest nazywany smużakiem. Większość, lecz nie wszystkie smużaki mają kształt owadów, dlatego potocznie przyjęło się nazywać woblerki  owadopodobne smużakami, /allegro, jergbait, olx itp/ więc nie bądźmy bardziej papiescy niż sam Papierz.

Jak to z jednego odlanego kształtu, poprzez różne malowanie można stworzyć całą serię woblerków owadopodobnych.

Prezentują się naprawdę bardzo dobrze.

Zgadza się, typowy smużak ma pracę powierzchniową, i zostawia charakterystyczną smugę, dlatego jest nazywany smużakiem. Większość, lecz nie wszystkie smużaki mają kształt owadów, dlatego potocznie przyjęło się nazywać woblerki  owadopodobne smużakami, /allegro, jergbait, olx itp/ więc nie bądźmy bardziej papiescy niż sam Papierz.

Jak to z jednego odlanego kształtu, poprzez różne malowanie można stworzyć całą serię woblerków owadopodobnych.

Prezentują się naprawdę bardzo dobrze.

To nie jest jeden kształt. Jeden ma ok 2,8 cm drugi 3,6. Wcześniej pytałeś o pracę, nieźle wymiatają te większe, mniejszemu trzba bardziej pionowo wkleić ster albo dać troche większy.

Pozdrawiam

Sławek

Edytowane przez sdd_