Skocz do zawartości

DAIWA EXIST 2506 ile wart?

chris541

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Dzięki Guzu! No to ju?ź nie będę polemizował tylko zapytam szczeg?łłowo. Chodzi o łowienie sandaczy z opadu w Wiśle (wersja l?źejsza) do tego u?źywam HM69 Sensor do 28g, przynęty to gumy z max głowkami 17g. Wydaje mi się ?źe taki TP MGC3000 powinien pasowac?

Zdecydowanie nie bedzie pasowac.

Jak masz 1000 PLN na taki kolowrotek, to kup Daiwe 2500 rozmiar.

Jakiegos Tournamenta w tym rozmiarze.

Z Shimano to ewentualnie Twin Power (ale nie MG) w rozmiarze 3000 (ale bez C).

Ale Daiwa lzejsza i poreczniejsza...

Sam uzywam Daiwy do takiego lowienia.

Właśnie wr?łciłem ze sklepu. Oglądałem nowości Daiwa Theory, Shi.. Twin Power, Biomaster i nie dał bym połowy ceny. Lepsze wra?źenie robi S-Pro Arc - nie wa?źne kt?łry czy Zauber - 1/3 ceny powy?źszych i większa solidnośc. Bardzo dobre wra?źenie Okuma RAW II ale cię?źar kołowrotka w relacji do wielkości to powt?łrka w stylu Tica Taurus. Tak ?źe będę poszukiwał starszej Daiwy 2500 itd.

Akurat w naszym sklepie nie mają jeziorka ?źeby sobie połowic więc obejrzałem dokładnie, pokręciłem korbką, pokrętłem hamulca itp. Mo?źe to za mało ale jako u?źytkownik obecnie 30 kołowrotk?łw coś tam wywnioskowałem, dla tego m?łwię o wra?źeniach a nie stawiam bezdyskusyjnych werdykt?łw. Kogo nie zapytasz wskazuje na Zauber i S-Pro jako najlepszą alternatywę. Z moich oględzin wynikało podobnie. Na sucho - płynnośc, małe opory, brak luz?łw, zakres ustawień hamulca nie były gorsze w wymienionych 3 krotnie tańszych od presti?źowych. W cenie Zauber i S-Pro są setki modeli - dla czego ich się nie wymienia jako tych godnych polecenia? Ja pewnie i tak zakupię Dajwę, ale na pewno nie z nowej oferty.

Chodzi o łowienie sandaczy z opadu w Wiśle (wersja l?źejsza) do tego u?źywam HM69 Sensor do 28g, przynęty to gumy z max głowkami 17g.

jezeli kupujesz przez ebay, to wprowadz w wyszukiwarke TP 3000 '05 lub TP 3000 '06 i znajdziesz czego szukasz ... jezeli wolisz daiwe, to poszukaj starszego modelu certate #3000, moze byc z plytsza szpulka, np. 3012 i tez bedziesz zadowolony ... acha, kiedys byla jeszcze daiwa sol dostepna, taki biedniejszy kuzyn certate i to takze bylaby alternatywa do takiego lowienia

Poddaję pod ocenę coś takiego:

http://www.ebay.com/itm/Daiwa-Certate-3000-Spinning-reel-Bai t-Casting-Excellent-/280878409732?pt=LH_DefaultDomain_0& hash=item4165a86804

Czy to nie za drogo? Jeszcze na granicy dowalą Vat i cło???

Ja bym sie kierowal w kierunku 2500R.

Model dopasuj do zasobnosci kieszeni i oferty na rynku.

Jak chodzi o Azjatow (z ebay) to wiem ze potrafia zaadresowac przesylke

Chyba zrozumiałem i przychylam się do wyboru. Jest w miarę lekki ale i mocny. Szpula z zupełnie wystarczającą pojemnością. Teraz pozostaje tylko przekonac japońc?łw do prawidłowego zaadresowania ....

http://www.ebay.com/itm/Daiwa-Certate-2500-Spinning-reel-Bai t-Excellent-/270967551024?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=ite m3f16ecb430

Do łowienia o jakim pisałeś bardziej polecił bym Ci to :

http://www.ebay.com/itm/Daiwa-Certate-2500R-Custom-Spinning- reel-Bait-Excellent-/270979977653?pt=LH_DefaultDomain_0& hash=item3f17aa51b5

nadal dość kompaktowy, ale naprawdę mocny i bardzo kulturalny

moim zdaniem najlepsza Certate jaka wyszła. Teoretycznie w środku to samo co zwykła, ale jednak chyba nie. Mam zwykłą (u?źywam do l?źejszego łowienia) i tą R-Custom i tej u?źywam gł?łwnie do jigowania gł?łwkami 12-25g. 3 sezony i chodzi jak nowa. No i ma korbkę RCS w standardzie.

Gdyby nie to, ?źe właśnie przyleciał do mnie Steez i się na razie wypstrykałem, to ta R-ka byłaby ju?ź moja :D

Choć jakbym gdzieś znalazł jeszcze nową, to bym się zapo?źyczył i brał od ręki :D

ps. jak dla mnie to wielkość 2500R to był strzał w 10 ze strony Daiwy we wszelkich modelach.

No co ty, ten Blue jest zaj..., na ?źywo jeszcze ładniejszy

Zwykła jest mdła i paluchy na niej widać :D

Na klinie prędzej czy p?łźniej jakiś luzek sie pojawi, więc jeśli u?źywka to RCS będzie lepszym wyborem, a dodatkowo ma podw?łjnie ło?źyskowanego T-Shape'a

ps. 2500R ma korbkę 55m, zwykła 50mm.