bazyloss Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Trochę ekstrawagancji nie zaszkodzi w naszym szarym zaścianku No i smutni Panowie będą myśleć, ?źe to jakiś badziew z marketu i Cie nie skrobną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris541 Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Ostatni argument jest mocny i przekonywujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 a tak serio, to jestem przekonany, ?źe jeśli nie trafisz jakieś totalnej skuchy, to z pewnością będziesz z niego zadowolony i długo Ci jeszcze posłu?źy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris541 Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 No właśnie ?źeby tylko się nie okazało ?źe japońce mają spos?łb na zewnętrzną renowację, bo wygląda jak świe?źo malowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Ryzyko zawsze jest, ale u nich raczej małe, poczytaj ich komentarze, a i paru ludzi z tego forum u nich coś kupili. Dla pewności zadaj kilka konkretnych pytań przed zakupem, jak będzie problem to będziesz miał czym sie podeprzeć.Og?łlnie Certate Japońce u?źywają często na morzu, więc spytaj o to, no i na łodzi nie da się długo utrzymać kołowrotka w takim stanie wizualnym jak ten, więc mo?źe naprawdę jest OK, bo oni tez tak bardzo sie z kołowrotkami nie pieszczą (rysy, zadrapania itp.), choć serwisują zazwyczaj regularnie i na najlepszych środkach do tego przeznaczonych np. IOS Factory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris541 Opublikowano 21 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Będę walczył o tego customa. Przekonuje mnie zestawienie -moc/wielkosc/cie?źar no i og?łlna opinia. Ale właśnie kupiłem back-up: http://www.ebay.com/itm/NEW-Quantum-TE-30-PTiB-Tour-Edition- Spinning-Reel-/300711824701?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=i tem4603d24d3d Mo?źe i ja się na coś przydam bo to sprzęt mało znany u nas, a to będzie ju?ź m?łj 7 Quantum więc coś tam opowiem. Produkowany w Chinach ale Quantum postawiło tam fabrykę spełniającą wysokie normy, co niestety i tak nie działa do końca - o czym p?łźniej. Wszystkie młynki z serii Tour Edition og?łlnie są doskonale wykonane, pracują płynnie i działają przez lata. Płynnośc pracy i opory toczenia przypominają właśnie te słynne modele Daiwy i Shimano. Energy PT u?źywam od 4 lat. Dwa multiki TE PT właśnie sprzedałem ale z małymi zastrze?źeniami były bardzo OK. Topowy multik TE zar?łwno ostatni jak i poprzedni miały zbyt mało precyzyjny hamulec wolnego biegu szpuli, natomiast w kołowrotkach Energy czy TE czasem szwankuje hamulec wsteczny. U mnie w 1 z 3 kręcioł?łw miało to miejsce. A więc jednak chińszczyzna wylazła. Pomijając szczęście lub pecha to za niewielkie pieniądze (w zasadzie niestety tylko w USA) mo?źna dostac młynek topowo działający w sensie u?źytkowym jak i extra wykończony. Są tam najlepsze ło?źyska - zaręczam bo to m?łj konik. Kołowrotek freshwater u?źywałem 4 sezony morze/rzeka bez konserwacji (poza myciem) i bez najmniejszych objaw?łw zmęczenia. Cena wyjściowa to 220-250$ ale du?źo produkują więc jest wiele wyprzeda?źy. Kultura pracy i precyzja w por?łwnaniu do chocby Red Arc to inny świat na korzysc Quantum. Nie... nie jestem ich handlowym przedstawicielem... Ale polecam właśnie jako back-up, lub ograniczone fundusze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Płynnośc pracy i opory toczenia przypominają właśnie te słynne modele Daiwy i Shimano. Kultura pracy i precyzja w por?łwnaniu do chocby Red Arc to inny świat na korzysc Quantum. dokladnie jakie ;/ ? mialem quantum 30PTi-A i nie bylem nim zachwycony, a juz napewno nie ma co porownywac do TOPOWYCH modeli shiamno czy daiwy. Szpula przy swoim ruchu robila jakis dziwny uskok, linke pod obciazeniem tez srednio nawijal, kilka razy urwalem przynete;(Faktycznie w porownaniu do red arc czy chocby slammera to kolowrotek o klase wyzej. Duzy plus to faktycznie lozyska.. duze, grube, dwustronnie zamkniete.Jesli chodzi o wrazenia wizalne, to korpus bardzo zwarty, wrecz maly w porownaniu do rotora i szpulki. Z zewnatrz ladnie sie prezentowal, ale w srodku to faktycznie widac chinszczyzne. Posow szpuli oparty na mimosrodzie i kolach zebatych z natury nie bedzie pracowal tak aksamitnie jak oparty na walku slimakowym. Generalnie gdyby ten najwyzszy model quantum de facto kosztowal te 100$ to by wszystko bylo okey, ale jego cena jest daleka od okey;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Posow szpuli oparty na mimosrodzie i kolach zebatych z natury nie bedzie pracowal tak aksamitnie jak oparty na walku slimakowym. O tym juz kilka razy byly dyskusje i jakos nie pamietam by jednoznacznie dalo sie to tak kategorycznie stwierdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Watek o Exiscie 2506...wiec jeszcze tylko o Quantumach nie bylo Mialem kilka, widzialem u kolegow na wedkach kilka kolejnych.Tak jak pisal @blackabyss, za 100 USD to naprawde godne polecenia maszyny. Mysle ze to poziom Okumy (tych z rynku USA) czy wysokich modeli ze stajni Cabelasa i Bass Pro. Kolowrotki zrobione porzadnie, tanio i sprzedawane w USA. To srodek pomiedzy dwoma skrajnosciami : z jednej strony JDM , z drugiej sprzet sygnowany przez importerow znad Wisly jako Team Dragon, Jaxon, Mikado czy Robinson, Cupido itd itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris541 Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Są to poprzednia gen. Tour Edition PT, Energy PTi rozm 20 i 30, multiki Tour Edition poprzedni niebieski 7.0:1 i najnowszy 6,3:1 no i du?źy do surfcastingu nie licząc tego nowego zakupu TE co zamieściłem link. Dokładnych symboli nie pamiętam, musiał bym szukac pudełek. Wady to szpule mniejszej średnicy i dośc du?źy cię?źar. Ale praca moim zdaniem doskonała i niezawodnośc, jeśli mamy szczęście i mały człowiek wło?źył właściwe sprę?źynki na właściwe miejsca. Nie m?łwiąc ju?ź o pokryciu obudowy niezniszczalną powłoką. Flagowe Daiwa czy Shimano to konstrukcje przemyślane i skończone - wiele lat doświadczeń. Ja chciałem tylko przekazac ?źe jest to mało znana w Polsce ale ciekawa alternatywa do tego szajsu co le?źy na p?łłkach naszych sklep?łw, oczywiście biorąc pod uwagę ceny wyprzeda?źowe Quantum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tench77 Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 (edytowane) .... Edytowane 22 Grudnia 2013 przez tench77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris541 Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Fakt ?źe producent zdecydował się na pokrycie korpusu tlenkiem tytanu świadczy o wysiłku zrobienia czegoś więcej ni?ź smutny standard, a poza tym nie stosuje się drogich technologii w kiepskim sprzęcie z powod?łw ekonomicznych. Tak więc taka informacja z pozoru nie istotna te?ź daje pewien obraz. Ale rozumiem ?źe i tak najlepszy jest ten kołowrotek, kt?łry kolaga ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi