Czy ktoś próbował może zasilać silnik elektryczny zaburtowy DC z wyższego napięcia?
Nie chodzi mi o podniesienie mocy, tylko o wykorzystanie baterii - mam silnik DC na 24V 86LBS. Oryginalnie był na rezystorach, dorobiłem maximizer na układzie, który może wytrzymać dużo wyższe napięcia, do 55V. Do tej pory wykorzystywałem do niego baterię li-ion 7s w pełnym zakresie PWM, ale zastanawiam się, czy można użyć baterii 13s, 48V znamionowo
Od razu zaznaczam - nie zależy mi na przewoltowaniu silnika aby wyciągnąć większą moc, tylko na wykorzystaniu 2 pozostałych baterii, które zbudowałem do ebików (13s7p , druga 13s5p w fajnej obudowie mocowanej na szynie i uszczelnionej sylikonem). PWM przy takim napięciu trzeba by ograniczyć do 50%, żeby nie przekroczyć mocy znamionowej. Mogę sobie dokupić dodatkową szynę do baterii, przykręcić do pawęży i miałbym eleganckie i gotowe rozwiązanie Obie baterie są przeznaczone pod wyższe moce i mogą spokojnie pracować z ciągłą mocą znamionową silnika jak i są w stanie obsłużyć max prądy, które mogą pojawić się przy PWMie takiego silnika, więc o nie się nie boję. Chodzi mi o sam silnik.
Izolacja uzwojeń powinna wytrzymać - to cały czas są dość niskie wartości napięcia, jej bardziej zaszkodziłaby pewnie przegrzanie i stopienie niż przebicie.
Same uzwojenia - termicznie się nie przegrzeją, jeśli wartość skuteczna prądu pozostanie na podobnym poziomie.
Czy ktoś się bawił w coś takiego, ma jakieś doświadczenie?
Wiadomo - eleganckie rozwiązanie to przetwornica, ale dla takiej mocy kosztuje ona więcej niż dałem za używany silnik, więc po temacie.
Pytanie
lukk
Hej,
Czy ktoś próbował może zasilać silnik elektryczny zaburtowy DC z wyższego napięcia?
Nie chodzi mi o podniesienie mocy, tylko o wykorzystanie baterii - mam silnik DC na 24V 86LBS. Oryginalnie był na rezystorach, dorobiłem maximizer na układzie, który może wytrzymać dużo wyższe napięcia, do 55V. Do tej pory wykorzystywałem do niego baterię li-ion 7s w pełnym zakresie PWM, ale zastanawiam się, czy można użyć baterii 13s, 48V znamionowo
Od razu zaznaczam - nie zależy mi na przewoltowaniu silnika aby wyciągnąć większą moc, tylko na wykorzystaniu 2 pozostałych baterii, które zbudowałem do ebików (13s7p , druga 13s5p w fajnej obudowie mocowanej na szynie i uszczelnionej sylikonem). PWM przy takim napięciu trzeba by ograniczyć do 50%, żeby nie przekroczyć mocy znamionowej. Mogę sobie dokupić dodatkową szynę do baterii, przykręcić do pawęży i miałbym eleganckie i gotowe rozwiązanie
Obie baterie są przeznaczone pod wyższe moce i mogą spokojnie pracować z ciągłą mocą znamionową silnika jak i są w stanie obsłużyć max prądy, które mogą pojawić się przy PWMie takiego silnika, więc o nie się nie boję. Chodzi mi o sam silnik.
Izolacja uzwojeń powinna wytrzymać - to cały czas są dość niskie wartości napięcia, jej bardziej zaszkodziłaby pewnie przegrzanie i stopienie niż przebicie.
Same uzwojenia - termicznie się nie przegrzeją, jeśli wartość skuteczna prądu pozostanie na podobnym poziomie.
Czy ktoś się bawił w coś takiego, ma jakieś doświadczenie?
Wiadomo - eleganckie rozwiązanie to przetwornica, ale dla takiej mocy kosztuje ona więcej niż dałem za używany silnik, więc po temacie.
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi