Skocz do zawartości

Górny Śląsk - gdzie na ryby?

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

Nowości w naszym okręgu. Mamy jezioro 600 ha no kill.

"zasad wędkowania obowiązujących w 2016 r. na wodach ogólnodostępnych – m.in. wprowadzono na zbiorniku Dzierżno Duże nr 713 zakaz zabierania złowionych ryb oraz posiadania przy sobie wcześniej złowionych ryb  – ŁOWISKO NO KILL  oraz na odcinku granicznym rzeki Olzy, w rejonie od jazu III w Błogocicach, do jazu IV w Boguszowicach w Cieszynie obowiązuje zakaz zabijania i zabierania złowionych ryb – odcinek NO KILL,"

Edytowane przez R0BERT
  • Like 2

"zasad wędkowania obowiązujących w 2016 r. na wodach ogólnodostępnych – m.in. wprowadzono na zbiorniku Dzierżno Duże nr 713 zakaz zabierania złowionych ryb oraz posiadania przy sobie wcześniej złowionych ryb  – ŁOWISKO NO KILL  oraz na odcinku granicznym rzeki Olzy, w rejonie od jazu III w Błogocicach, do jazu IV w Boguszowicach w Cieszynie obowiązuje zakaz zabijania i zabierania złowionych ryb – odcinek NO KILL,"

Widziałem to parę dni temu, fajnie że wywalczyli ten no kill na Dzierżnie, woda z potencjałem. Zorganizowali sobie swoją straż, wysprzątali brzegi. Wyłapują masę ludzi łamiących regulamin. Jeśli to się utrzyma to będzie kiedyś świetne łowisko :)

• Like 4

Do ideału brakuje czystej wody w Kłodnicy i możliwości łowienia z łódki.

Ta brudna woda przynajmniej częściowo (i niestety tylko do czasu) zniechęcała amatorów rybiego białka. Teraz biorą jak leci i nie odróżniają karasia od karpia...

Nie dawno bo wczoraj był Dzień Chłopaka, więc pozostają przy tematyce życzeń to...

NO KILL przydał by się również na Kozłowej Górze, Paprocanach, Dziećkowicach itp. 

Jak widać jak się grupa ludzi zmobilizuje to wszystko jest możliwe, pokazali światełko w tunelu. Mam nadzieję, że to tylko początek zmian na lepsze..

• Like 2

No cóż, mięsiarskie towarzystwo już rzewne łzy leje, jaka to krzywda "wędkarzom" się stała.

- Jo się Panie wypisuja, wypisuja i pierdola jak tak byndzie, do Łopola ida -

I do widzenia jegomościu niesympatyczny ! - jednego knura mniej.

A i sympatyków sportowego łowienia przybędzie.

Lud jest jednak głupi, syfiata Kłodnica tam wpada, cała tablica Mendelejewa w wodzie stoi.

Ale spragnieni mięcha bierom i żrom bo majom panaceum (znaczy ocet i cytryna  :blink:) i to samo na pobliskim kanale G.

Do ideału brakuje czystej wody w Kłodnicy i możliwości łowienia z łódki.

Czysta woda w Kłodnicy ? Marzenie ?

No cóż, kiedyś w przedwojennych czasach na Gleiwitz Klodnitz kanal łowiono ryby, ot i stara pocztówka (lasek westchnień).

324528994.jpg

Widziałem również starą przedwojenną pocztówkę z Gliwic, przedstawia starą Bahnhofstrasse i widok na kosciół

ewangelicki, widać w tle łowiących na kanale (jakoś nie mogę jej znaleźć).

Zobaczcie sami -> jak kiedyś rz.Kłodnica wyglądała.

Jakby komuś chciało się czytać, to polecam trochę historii.

Ja nadal zastanawiam się dlaczego nie można tam wędkować z łódki ;)

A jak chciałbyś zapanować nad porządkiem, kontrolą co w łódkach i co z łódek schodzi ?

Łowy z łodzi na tym zbiorniku to również moje marzenie, ale słabo wyobrażam sobie możliwość kontroli

łódek przez obecnych zapaleńców i przy środkach którymi dysponują <_<.

W każdym razie, ja kibicuję temu -projektowi-, miałem już dwa razy kontrolę przez chłopaków na pobliskim kanale.

Panowie tak trzymać, trzepać dziadów i uświadamiać :good:.

Co do pływania, IMO możliwość pływania w samym belly byłaby OK !

Edytowane przez Zwierzu
  • Like 8

To teraz czas na Przeczyce i pozostałe wody okręgu!  :lol:

• Like 1

To teraz czas na Przeczyce i pozostałe wody okręgu!  :lol:

Przeczyce jak najbardziej, tylko weź wyjaśnij ten całej bandzie co siedzi od kwietnia do października w "miasteczkach" nad wodą, że od dnia X Przeczyce są łowiskiem "no kill". jakby mieli zrobić tam no kill to wszystkimi kończynami się podpisze. Nawet jakby już była opanowana sytuacja brzegowa to niestety na nic się zda, gdy znowu zapora będzie puszczać i spuszczą wodę, wtedy nastąpi pospolite ruszenie z widłami i beczkami

Nie pozostaje nic innego jak tylko pogratulować inicjatywy. Oj przydałoby się więcej takich zbiorników. Jest na Śląsku kilka wód z potencjałem. Miejmy nadzieję, że to pierwszy powiew zmian ;)

Nie pozostaje nic innego jak tylko pogratulować inicjatywy. Oj przydałoby się więcej takich zbiorników. Jest na Śląsku kilka wód z potencjałem. Miejmy nadzieję, że to pierwszy powiew zmian ;)

racja, jest ich kilka

ja bym zaczął od najmłodszego - Kuźnica - pogoria 4 :) gdzie jest potencjał na potwory

Dla mnie dość istotne jest by była możliwość łowienie z łodzi, na chwilę obecną najlepiej z tych z rybaczówki... Więc takie zbiorniki są w moim kręgu zainteresowań. Ja osobiście szczegółów przeprowadzenie tej akcji z NO KILL nie znam, ale warto by je przedstawić by innym nakreślić gotową ścieżkę. 

Edytowane przez Shark

Dla mnie dość istotne jest by była możliwość łowienie z łodzi, na chwilę obecną najlepiej z tych z rybaczówki... Więc takie zbiorniki są w moim kręgu zainteresowań. Ja osobiście szczegółów przeprowadzenie tej akcji z NO KILL nie znam, ale warto by je przedstawić by innym nakreślić gotową ścieżkę. 

A są plany aby możliwość połowu z łodzi na Pogorii 4 wprowdzić? Swoją drogą, da rade z brzegu powalczyć z sandaczami na czwórce? Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...