Skocz do zawartości

Górny Śląsk - gdzie na ryby?

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

My także, ale przynajmniej Olka spotkałem ;) . Na początku czerwca jeszcze raz się tam przejadę i jak dalej będzie zero, to już szkoda czasu na to, niegdyś fajne, bajoro. Sznur łódek, których nikt dzisiaj nie wypożyczył, jest najlepszym komentarzem do kondycji Dziećkowic.

Papry dziś

Hmm od strony cypla jedno nie trafione uderzenie lipa lipa i jeszcze raz lipa.

Od drugiej strony

2 wymiarowe 3 pistolety i jeden widziany ale nie trafiony

Zdjęcie niezgodne z zasadami forum

Rozmawiałem z Panem który również spiningowal mówił że wczoraj miał lepsze wyniki i że jeden duży mu uciekł w lilie.

Widziałem również Panów na łódce na żywca lapali tak mi się wydaje no oni coś dużego wyciągnęli bo używali podbieraka tak bynajmniej mi się wydawało

Czyli coś jeszcze na paprach pływa

Edytowane przez milupa

Dziś wypuściłem się na rowerze na rybki - 20 km w jedna stronę i podjechałem na te Zapadlisko

pierwszy raz tam stawem byłym (nawet nie wiedziałem ze mamy takie trasy rowerowe)

a nad woda trochę karpiarzy jeden gość ze spiningiem

nad tym zapadliskiem godzinka rzucania ale nic

staw chyba (Karton) pierwszy po prawej od drogi

jeden szczupaczek nie mierzony ale walczył jakby miał ze 2 kilo

staw drugi po prawej chyba ten najmniejszy, jeden szczupak zdrowy na pewno ponad miarę ale się wypiął jak go podbierałem

Polecam zapoznać się z zasadami wstawiania zdjęć ryb

pozdrawiam wszystkich aktywnie spędzających majowy weekend

Edytowane przez milupa

Ciekawostka

"

Informujemy wędkarzy , na zbiorniku Przeczyce są wykonane krześliska (tarliska). Pływanie i wędkowanie wokół nich jest zabronione.

Ponadto przypomina się, że wyspa pomimo połączenia z lądem (czasowe obniżone lustro wody) jest dalej traktowana jako wyspa i obowiązuje zakaz wędkowania z niej."

Jeżeli już koniecznie musicie mieć jakiegoś " Czarnego Luda " który tępi ryby to szukałbym go gdzie indziej.

Moim zdaniem to nie fakt zamieszkiwania na Górnym Śląsku jest powodem morderczych instynktów wobec ryb.

To raczej chłopskie pochodzenie determinuje pewnego rodzaju brak szacunku do żywych stworzeń i ich instrumentalne traktowanie.

Śląsk dostaje tutaj trochę rykoszetem , ponieważ na Śląsku stosunkowo mało jest rdzennych Ślązaków a gro obecnych mieszkańców konurbacji Śląskiej to dzieci i wnuki tych ludzi którzy zostali tutaj przywiezieni z całej polski do roboty na Grubie ( w kopalni ).

Dlatego , jeżeli uważacie że Ślązacy tępią czyjeś ryby to źródeł takiej postawy doszukujcie się w swoich stronach - na Mazowszu , Wielkopolsce , Małopolsce , Podlasiu , Pomorzu i diabli wiedzą gdzie jeszcze.

Mnie to obraża i denerwuje gdy wszystkich Ślązaków traktuje się jedną miarą i nazywa chołotą ( bo żrą ryby ).

Często gdy jeżdżę po Polsce po miastach uważanych za mateczniki wysokiej kultury i cnót obywatelskich , spotykam się z chamstwem , cwaniactwem i patologią z którymi na Śląsku nie miewam do czynienia.

Tak więc Panowie. Prawdy bywają względne ....

• Like 3

Jeżeli już koniecznie musicie mieć jakiegoś " Czarnego Luda " który tępi ryby to szukałbym go gdzie indziej.

Moim zdaniem to nie fakt zamieszkiwania na Górnym Śląsku jest powodem morderczych instynktów wobec ryb.

To raczej chłopskie pochodzenie determinuje pewnego rodzaju brak szacunku do żywych stworzeń i ich instrumentalne traktowanie.

Śląsk dostaje tutaj trochę rykoszetem , ponieważ na Śląsku stosunkowo mało jest rdzennych Ślązaków a gro obecnych mieszkańców konurbacji Śląskiej to dzieci i wnuki tych ludzi którzy zostali tutaj przywiezieni z całej polski do roboty na Grubie ( w kopalni ).

Dlatego , jeżeli uważacie że Ślązacy tępią czyjeś ryby to źródeł takiej postawy doszukujcie się w swoich stronach - na Mazowszu , Wielkopolsce , Małopolsce , Podlasiu , Pomorzu i diabli wiedzą gdzie jeszcze.

Mnie to obraża i denerwuje gdy wszystkich Ślązaków traktuje się jedną miarą i nazywa chołotą ( bo żrą ryby ).

Często gdy jeżdżę po Polsce po miastach uważanych za mateczniki wysokiej kultury i cnót obywatelskich , spotykam się z chamstwem , cwaniactwem i patologią z którymi na Śląsku nie miewam do czynienia.

Tak więc Panowie. Prawdy bywają względne ....

I tu się z tobą zgodzą chopie!

• Like 1

Na mięsiarstwo na razie nie ma rady ,pokolenie kormoranów musi odejść do wiecznych łowów a potem może coś się zmieni .Przykre jest to że wszystkich Ślązoków w tym temacie stawiocie pod jednym murem !Tylko Ślązok ,Ślązok ,rejestracje Śląskie.PS.Cała rodzina się z mnie śmieje że chodzę na ryby a nic nie przynosza.

• Like 1

Na mięsiarstwo na razie nie ma rady ,pokolenie kormoranów musi odejść do wiecznych łowów a potem może coś się zmieni .Przykre jest to że wszystkich Ślązoków w tym temacie stawiocie pod jednym murem !Tylko Ślązok ,Ślązok ,rejestracje Śląskie.PS.Cała rodzina się z mnie śmieje że chodzę na ryby a nic nie przynosza.

Jarek, po co się tłumaczysz ? Chwała Tobie za to, że szanujesz ryby i nie jesteś mięsiarzem ze Śląska, ale nie potrzebnie próbujesz ratować imię wędkarzy z naszego regionu. Ze stereotypem nie wygrasz, zainteresowani to wiedzą, a nam pozostaje dawać dobry przykład nad wodą żeby rejestracje SK, SY, SZ, SL ... przestały się kojarzyć z mobilnymi przetwórniami ryb  ;)

• Like 4

• 2 tygodnie później...

Ktoś chętny pomęczyć pasiaki w okolicy Gliwic/Pyskowic? ;)

Ja mecze dosyc czesto na Czarnym Stawie przy Bezchlebiu (Czeszki) ale juz mi sie nudzi to miejsce, szukam czegos w miarę dzikiego (wiem KG jest super hahah ale ja tam nie jezdze, bo trudno wypoczac - chyba ze znasz jakis czysty odcinek dalej za Gliwicami - mam wykupione Opole na wszelki wypadek), mozesz cos zarekomendowac w naszej bliskiej okolicy poza Pławniowicami, Dzierznem D&M?

Piona!

Edytowane przez kpt.przygoda

Marku co do KG to jedyne do czego on się nadaje to do Bolenia! Pasiaki na kanale to już nie to co kiedyś, teraz możesz na boczny ich połapać dużo ale nie są już tak ładne jak kiedyś... Zastanawia mnie spadek dużych okni w tej wodzie, przecież raczej nie zostały zjedzone bo ryby z kanału zdatne do spożycia chyba nie są ( nie wiem, nie jadłem). Chcę się wybrać niedługo na Dziećkowice za szczupłym, zna ktoś tą wodę i chce się przejechać? Uprzedzam pytanie,nie zabieram złowionych ryb ;) 

Tam przyjdzie Ci to z wielką łatwością :D .

Aż tyle tam szczupaka? Jesteś pierwszą osobą od której to "słyszę" wszyscy mówią że ryby w Śląskim już zjedzone a w Opolskim mówią na nas "Kormorany" ! :D

Edytowane przez deywed12

Kolega @deywed12 nastawił się na Dziećkowickie BIG MAMA, a wy mu nadzieje odbieracie ? 
Nie słuchaj ich @deywed - to nie ludzie to wilki ... :whistling:.

;)

... Zastanawia mnie spadek dużych okni w tej wodzie, przecież raczej nie zostały zjedzone bo ryby z kanału zdatne do spożycia chyba nie są...Co ci mam Dawid napisać ? Pasiak nie odfrunął i nie odpłynął.

Choćby z szamba ryba była to zeżrą i twierdzić będą że -pycha- !.
W tamtym sezonie, Hunowie dziesiątkowali pogłowie pasiaka połowem na żywca, okoń brał i oni też - do upadłego.
Reszta dziadów z pseudo-spiningami uskuteczniała niezawodną polską metodę zboka.
Z sezonu na sezon jest coraz gorzej, chłopaki z Rzeczyc (SSR) trochę dziadom życia uprzykrzyli, kontroli PSR-u jest stanowczo za mało.
Pasiaka trzeba trafić, jak trafisz to łowisz.
Jak na drugi dzień siedzą Hunowie w tym miejscu, to zwołujemy się i kłujemy rybę, inaczej wytrzebią pogłowie do cna.

Edytowane przez Zwierzu
  • Like 2