Skocz do zawartości

Górny Śląsk - gdzie na ryby?

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

Bielsko to nie Bytom, gdzie szkody górnicze tworzą zapadliska, które wypelniają się wodą ;) Chociaż trzeba przyznać, że podziw bierze jak widzi się wędkarzy na niektórych bytomskich oczkach wśród lodówek, telewizorów i innego badziewia :)

Panie Jacek, licznik Geigera "smakoszom" już od dawna nie przeszkadza - mmmm ryba pycha psze Pana.

Panieeee a jaki ten kanał teraz czystyyyy, barki rzadko latajo w ten i nazad, mazutem nie lejo, Kłodnica żródlaną wodą kanał zasila, rolniki pól fosforanami nie nawożą (w trosce o kanał rzecz jasna), okoliczne szamba wymienione - jednym słowem cud miód i malina.

No cóż, wytłukli bocznym zbokiem okonia na odcinku gliwickim i od jakiegoś czasu dziadostwo tłucze go na odcinku opolskim - a  związek, Panie nic a nic nie zarybio a płacić dalej trza !

I jak tu żyć Panie Jacek, pytam jak  ;) ?

@dudi82

Okonia (w sensie coś co wystaje poza dłoń) brak, więc serdecznie zapraszamy :).

Edytowane przez Zwierzu

• 3 tygodnie później...

Nie zapłaciłem w tym roku składek ; wiedziałem że nie będë miał czasu na ryby.

Ale w ten weekend czas siê znalazł więc postanowiłem wybrać się nad jakąś "dziką" wodę którą PZW ma w dupie i w związku z tym można sobie moczyć kija bezkarnie.

Wybrałem staw w Bytomiu który miejscowi nazywają "trójkąt".

Niestety, chyba od tego roku, ustawa wymusza na takich renegatach :) (ja akurat mam w tym roku oplacone, ale 99% czasu jestem na "dzikiej" wodzie) jak Ty aby posiadali przy sobie zgodę właściciela (np. gminy) terenu na połów ryb na zbiornikach znajdujących się na ich terenie. 

Takze cos takiego jak woda zerowa na białą kartę chyba juz sensu stricte nie istnieje. 

Jestem z Bytomia, mieszkam obecnie w Gliwicach, zlokalizowales fajne miejsce z tego co piszesz i chetnie bym je odwiedzil. Mozesz mi podeslac na prive koordynanty z google maps? :) 

Piona!

Marek. 

Polski Związek Wałkarski.

Gówno to bardzo pożyteczna rzecz. Dzięki jego właściwościom roślinki rosną jak należy. A PZWałkarski to nikomu niepotrzebna skarbona w którą wszyscy ładujemy nasze złotówki. I nic nie dostajemy w zamian.

jak to nic ? znaczki dostajesz.

Ciąg dalszy poszukiwań łowiska na którym nie rządzi PZW.

Tym razem mam dla Was rewelację.

Udostępniam namiary publicznie bo jestem pewien że właściciele akwenu nie mieliby nic przeciwko temu a zarobione na wędkarzach pieniądze wykorzystają w najwłaściwszy sposób.

Na tym małym jeziorku chyba po raz pierwszy miałem okazję oglądać spokojnie pływające ławice sporych ryb i parady polujących szczupaków.

http://ekotechszachta.wixsite.com/eko-tech-szachta

Łowisko jest w lesie i niestety nie można podjechać samochodem nad samą wodę ; ale dla spinningisty to nie jest problem...

• Like 1

@samwieszkto, z tego co piszesz i ze stronki wynika, że rzeczywiście tym chłopakom się udało zrobić kawałek fajnej wody.

Zapytaj ich przy okazji jak się robi "dobre łowiska". Napisz. Niech inni wiedzą też, niech zrobią więcej takich. Przykład czego nie należy robić (PZW), z dyskusji wynika, że wszyscy mają :)

Daj znać tez jak wyniki wędkarskie :)

• Like 1

Wszystko fajnie tylko 30 dychy za dzień łowienia jeśli wupuszczam ryby to trochę sporo.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Albo czerpiesz z łowienia przyjemność (bezcenne) albo przeliczasz każdą wydaną na łowienie złotówkę na mięso...

30 to chyba taki standard...byłbym skłonny zapłacić nawet więcej byle by połowić i jeśli bym widział,że gospodarz mądrze lokuje pieniądze (dba o łowisko itp.)

• Like 5

I tu właśnie wychodzi ta głęboko zakorzeniona mentalność i skłonność do przeliczania. Ja wolę nawet nie sprawdzać ile wydaje na pozwolenia, sprzęt, paliwo.... Gdyby kasa w stosunku do ryb w zamrażalce musiała się zgadzać to już dawno musiałbym zmienić hobby ;)

Zgadzam się, z kolegą powyżej, są rzeczy bezcenne ...

• Like 2

Trochę niejasny mają regulamin, piszą coś o przynależności do stowarzyszenia... wystarczy zrobić przelew i wydrukować rejestr? A co dalej z tym rejestrem? Samwieszkto - jak to wygląda w praktyce?

Co do kwoty, byłem parę razy na kleniach w Czechach - jednodniówka ok 45zł + paliwo, a tu pod nosem za 30zł - myślę że cena w sam raz, gumofilcom nie bardzo takie coś odpowiada.

Na razie byłem tam tylko raz.

Rozmawiałem z bywalcami którzy są członkami stowarzyszenia. ( każdy z nich pytał mnie czy wniosłem stosowną opłatę )

Członkowie stowarzyszenia płacą składkę roczną 200zł.a ponadto są zobowiązani do udziału w pracach na rzecz stowarzyszenia lub do zapłaty ekwiwalentu.

Osoby niezrzeszone płacą 30zł za dzień ale za to mogą łowić dowolną techniką , w dowolnym miejscu i mogą zabrać złowione ryby lub je wypuścić - wedle uznania.

Zgromadzone środki Stowarzyszenie wykorzystuje na właściwe utrzymanie akwenu i na inne cele statutowe. W związku z tym że środki są pod kontrolą ludzi którym zależy , nie ma tam zarabiania chorą rybą lub jednym ( ulubionym ) gatunkiem.

Nie ma też kłusownictwa ani "odłowów kontrolnych" bo zawsze jest tam ktoś kto na to nie pozwoli.

Wszystko to jest bardzo proste a zarazem bardzo trudne.

• Like 1