Skocz do zawartości

Górny Śląsk - gdzie na ryby?

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

Sum albinos, szczupak forma ksantoryczna...

Sum z wadą która się nazywa leucyzm - u ryb dość częste. Z leucyzmem wiąże się świetna anegdota :-))) Na Spinningowych Mistrzostwach Polski, bodajże w 2005 - w jednej z tur na zb. Goczałkowickim zawodnik przyniósł do wagi sandacza. Tak bladego - wręcz sinego - jak ten sum powyżej. Tyle że sandacz był w dodatku sztywny jak deska i śmierdział. Zawodnik - spinningowy Mistrz jednego z okręgów z północy Polski i dodatkowo etatowy ichtiolog tegoż okręgu - powołując się na ichtiologiczną wiedzę próbował wmówić sędziom, że ryba nie została podłożona tylko jest właśnie LEUCYSTYCZNĄ forma sandacza:-)))

na Kozłowej zawsze jest dużo łódek :P

30 łódek to i tak nie wszystkie :)

czasami na 1-go czerwca łódek już nie ma mimo że stoją zacumowane :S

o tej porze roku z sandaczem walczą trupkarze, na spina jest go trudniej złowić jesienią bo nie bytuje na swoich miejscówkach

czasami się trafiają szczupaczki ale obszar jest wieeeeelkiiiii

Apropo Kozłowej Góry. Nigdy tam nie byłem i nie zanosi się, że będę, ale czytając artykuł W.Krzyszczyka w najnowszym Wędkarskim Świecie wynika, że Kozłowa Góra to najlepszy zbiornik sandaczowy w Polsce. Dobrze, że nie natchnęło go do opisania innych zbiorników jako tych naj....

• Like 1

Apropo Kozłowej Góry. Nigdy tam nie byłem i nie zanosi się, że będę, ale czytając artykuł W.Krzyszczyka w najnowszym Wędkarskim Świecie wynika, że Kozłowa Góra to najlepszy zbiornik sandaczowy w Polsce. Dobrze, że nie natchnęło go do opisania innych zbiorników jako tych naj....

artykuł pewnie prawdę mówi, ale nikt nie wspomina że to BYŁ najlepszy zbiornik hahahaha no bo Turawa to nie zbiornik (to morze).

Inne wody już załatwił (Biała Przemsza i Kanał Szczakowski i Sztoła - też były kiedyś naj, po artykule już nie)

• Like 2

Znowu Pławniowice. Tym razem duże. Wody przybyło w jeziorze. Ryb nie namierzyłem. Sam nie wiem czego one się tak chowają przecież od kilkunastu lat je wszystkie i tak wypuszczam. Pewnie przegrupowały się już na zimę na kilkanaście metrów. Wiec bez echo i z brzegu mogę im co najwyżej życzyć wesołych świat