Skocz do zawartości

Górny Śląsk - gdzie na ryby?

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do kolegów łowiących na Kanale Gliwickim, czy w Kłodnicy na terenie naszego okręgu można coś złowić? Kanał podobnie jak Dzierżno Duże zasilany jest jej wodami i ryby dają sobie jakoś radę. Odpowiadając na ewentualne pytania, ryba do octu mnie nie interesuje a do Odry trochę daleko.

Mam pytanie do kolegów łowiących na Kanale Gliwickim, czy w Kłodnicy na terenie naszego okręgu można coś złowić? Kanał podobnie jak Dzierżno Duże zasilany jest jej wodami i ryby dają sobie jakoś radę. Odpowiadając na ewentualne pytania, ryba do octu mnie nie interesuje a do Odry trochę daleko.

W Kanale Gliwickim występują wszystkie drapieżne z wyjątkiem łososiowatych. Z uwagi na brak zróżnicowanego dna i kanałową linię brzegową trudno jest zlokalizować stanowiska ryb, latem na niektórych odcinkach brzegi zarastają. Warto pochodzić za okoniem, którego jest sporo. Pamiętaj, że kanał należy do ZO Opole.

Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka

Odc. Opolski zaczyna za śluzą Dzierżno. Jeżeli chodzi o Kłodnica powyżej Dzierżno to nie łowiłem, na odc. Opolskim - poniżej Dzierżno byłem w tamtym roku parę razy na wiosnę i za każdym razem sromotne zero( bez kontaktu z rybą. Ponoć były wpuszczane pstrągi, ponoć są klenie

ale ja widziałem tylko pustą rzekę niezbyt ładnie pachnąca.... Myślę że powinna tam w szczególności obowiązywać zasada C&R bo rzeczka ma potencjał zarówno na fajne łowisko jak i do szybkiego przełowienia....

Edytowane przez kefaspirit
  • Like 1

Ja najczęściej łowiłem na odcinku w Bycinie, Ujeździe i na kanale kędzieżyńskim, który jest odnogą gliwickiego. Jeszcze kilka lat temu na federa łowiłem całkiem fajne rybki. Kiedy przerzuciłem się tylko na spina przestałem tam jeździć,ale w ubiegłym roku późną jesienią byłem dwa razy i złowiłem kilka okonków.

W Kanale Gliwickim występują wszystkie drapieżne z wyjątkiem łososiowatych. Z uwagi na brak zróżnicowanego dna i kanałową linię brzegową trudno jest zlokalizować stanowiska ryb, latem na niektórych odcinkach brzegi zarastają. Warto pochodzić za okoniem, którego jest sporo. Pamiętaj, że kanał należy do ZO Opole.

Zapomnij, "dobre krasnale" piły szykują. Odcinek pławniowicki, początek stycznia i tak hennnnn...

wycinka-5_zps0pdrvqrl.jpg

wycinka-4_zpseqecbvnu.jpg

wycinka-3_zps1oxpio75.jpg

wycinka-2_zpskd7jibaw.jpg

wycinka-1_zpshjyltadr.jpg

• Like 2

Dzięki za informacje. Też słyszałem że na opolskich odcinkach można połowić. Niestety Katowice nie mają podpisanego porozumienia z Opolem, więc do końca kwietnia kicha. Katowice mają zakaz spinningu na zbiornikach.

Ale na śląskim odcinku Odry można łowić, są tam naprawdę piękne miejscówki z malowniczymi głowkami i ostrogami .

• Like 1

Odnośnie karczowania brzegu to byłem na początku grudnia na kanale kędzieżyńskim znanym powszechnie jako "Blachownia ". Tam również brzegi zrównane z ziemią, przynajmniej jakieś 2 km od "Azotów", do "brzózek" i rozlewiska, gdzie łączy się z gliwickim nie doszedłem.

• Like 1

Jestem częstym gościem na Kanale Gliwickim, od ujścia do Odry, poprzez Blachownie , Sławięcice i Ujazd  , w niedostępne miejsca dla aut, dojeżdżam rowerem  ;) Sporo sandacza , szczupaka , okonie , klenie , bolenie a nawet sumy .Zauważyłem, że w pewnych rejonach jest duzo sandacza, ale mało okonia, tego większego.  W innych sporo okoni, a mało sandacza .W tym roku  szczupak ponad 60 cm , kilka okoni i ładnego klenia, na 3 wyjścia po 2 h . Fajne miejsca na sandacza w Blachowni na tzw. trójkącie swego czasu złapałem kilkadziesiąt sandaczy na kilkanaście wyjść po 2-3 godzinki . A teraz to czego nie lubimy, na każdym stanowisku łuski po sandaczach , znam wielu miejscowych którzy zabierają co złowią i nie docierają do nich żadne argumenty.Są nad wodą 300 dni w roku i maja pojecie jak te ryby wyciągać  :(   

post-67797-0-22970700-1516390749_thumb.jpg

• Like 2

Zapomnij, "dobre krasnale" piły szykują. Odcinek pławniowicki, początek stycznia i tak hennnnn...

Na tym odcinku działają ostro dwie ekipy.Ciekawe kto pierwszy wytnie do zera ostatnie drzewa nad wodą.. :(

post-63787-0-87678700-1516616333_thumb.jpg

post-63787-0-50210100-1516616338_thumb.jpg

post-63787-0-92430700-1516616343_thumb.jpg

post-63787-0-89648000-1516616349_thumb.jpg

Edytowane przez DominikSy.
  • Like 3

A panowie z Katowic dalej negocjują z Opolskim PZW. Podobno może coś wymyślą , a jak wymyślą to wydrukują i rozprowadzą do kół. Najszybciej za ok. 3tyg. będzie można kupić zezwolenia zakładając, że sie dogadają już teraz. Dzwoniłem kilka dni temu do Katowic więc info z pierwszej ręki. A pogoda taka, że krew się burzy :(.

A panowie z Katowic dalej negocjują z Opolskim PZW. Podobno może coś wymyślą , a jak wymyślą to wydrukują i rozprowadzą do kół. Najszybciej za ok. 3tyg. będzie można kupić zezwolenia zakładając, że sie dogadają już teraz. Dzwoniłem kilka dni temu do Katowic więc info z pierwszej ręki. A pogoda taka, że krew się burzy :(.

Ważne, że negocjują, oby owocnie. Jeden Śląsk a jednak podzielony i to nie tylko w ramach okręgów. Mamy złą prasę i  nie dziwota, ryba musi się zwrócić, bilans na ZERO. Łowię dużo na pograniczu, sporo rozmawiam z miejscowymi, lepiej nie wiedzieć co o nas myślą...

Jest tutaj ktoś z muchą, chodzi o Kłodnicę.

• Like 1