Skocz do zawartości

Górny Śląsk - gdzie na ryby?

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Okręg Opole odstawia kabaret, na który mozna by śmiało wnieść skargę w każdym powiatowym Urzędzie Ochrony Konsumenta. Jak by to jeszce nałgłośnić, to opolski zarząd raz na zawsze z takim kabaretem by skończył, bo za każdą sprawę (od każdego skarżącego wędkarza) dostali by na dzień dobry po 2 tys, zł mandatu, a gdyby takich spraw było kilka to UOK zajął by się tym już obligatoryjnie i skończyło by się to kontrolą z ich strony.

W zeszłym roku byłem o krok od tego żeby tak uczynić bo pozwolenia roczne Okręg Opole zaczał dopiero rozprowadzać po innych okręgach w pierwszym tygodniu marca.

W rezultacie płaciło się za cały rok a faktycznego wędkowania miało się 10 miesięcy.

Cwaniaki z Opola (nie mam tu na myśli żadnego z wędkarzy lecz Zarząd Okręgu) żeby nie można było sie jednak za bardzo doczepić, to wcześniej puścili tylko pozwolenia ograniczone do ich części Kanału Gliwickiego.

A jeszcze bardziej cwanym posunięciem z ich strony, ukręcającym łeb całemu ich nagannemu zachowaniu, było to że jak najbardziej można było opłatę roczną uiścić uż od pierwszego stycznia, tyle że ... trzeba było osobiście stawić się z kartą wędkarską i legitymacją swojego koła w siedzibie okręgu Opole. Z rozbrajającym uśmiechem taką informację otrzymałem dwukrotnie w czasie rozmów telefonicznych.

I tylko to było powodem że takiej sprawy w UOPK nie założyłem Okręgowi Opolskiem. Bo rzecznik UOK z którym rozmawiałem w tej sprawie stwierdził wprost że to bardzo sprytne posunięcie, bo de facto można było jednak takie zezwolenie nabyć.

Zarząd Okręgu Opole robi to najzwyczajniej w świecie złośliwie wobec sąsiadujacych z nimi innych Okręgów PZW.

Jeżeli przeczytają to osoby z Zarządu Okręgu Opole lub z Zarządu Głównego PZW to było by bardzo dobrze ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Dajcie spokój chłopaki- z tymi porozumieniami to jedno wielkie nieporozumienie! Jak można z nas chcących opłacić składki co roku robić w wała....co za problem jest uzgodnić wszystko przed końcem roku? Albo ustalić że termin ważności składek jest od kwietnia do kwietnia i już- będą mieli czas się zastanawiać!

• Like 2

Kanał.  Karty na śląsku nie opłacam od ok 15 lat. na śląskie wody jeżdzę w opolskim (chore). Przeniosłem się w Opolskie,karte opłacam w sklepie wędkr.Opole ma sporo porozumień z których korzytam. Rozumiem wściekłość Foresta,dokładnie takie same problemy miałem, po paru latach nie opłacania pzw.przenoszenie kartotek itd.ryby biorą a ja bez papierów. W siedzibach pzw wszystko jest fajnie do czasu ujawnienia adresu zamieszkania.Nad wodą to samo.Niestety Ślązacy sami sobie na to zapracowali.to są lata pijaństwa nad wodą,tony śmieci i tony wywiezionych ryb z opolskich wód. Ciężko nad wodą przekonać kogoś do siebie jak widzi rejestracje zaczynającą się na S. Oczywiście nie można generalizować, bo na Śląsku są też etyczni wędkarze tak samo jak w Opolskim i każdym innym województwie w naszym kraju. 

post-63787-0-24200000-1517070662_thumb.jpg

post-63787-0-99301200-1517070728_thumb.jpg

post-63787-0-56896000-1517070739_thumb.jpg

• Like 5

Michale,w bielskim okręgu zmienił się prezes i być może jest to również jeden z ważniejszych czynników, dla którego w końcu po latach porozumienie okazało się możliwe. Okazuje się, że jednak się da, jak właściwy człowiek jest na właściwym miejscu.

• Like 3

Witam.

Mnie nie chodzi wcale o porozumienie.

Chodzi mi o dostępność i możliwość wniesienia opłat na okręg opolski, któren to odmawia najnormalniej w świecie okręgowi katowickiemu (nie wiem jak jet z innymi więc się nie wypowiadam) wydawania i sprzedaży znaczków i rejestrów połowów. A jest do tego zobowiązany i zobligowany i łaski nikomu nie robi - to zasrany za przeproszeniem obowiązek zarządu okręgu opolskiego wobec innych okręgów w całej Polsce.

Trzeci rok z rzędu wykupuję oprócz katowickiego, także orkęgi BB i Cz-wa. 

Z obydwu tych okręgów pozwolenia można zawsze kupić w siedzibie okręgu katowickiego już w pierwszym - góra drugim tygodniu roku. Można je też zamówić do każdego jednego najmniejszego koła wędkarskiego.

Okręgu Opole - nie.

Jak chciałem wczesniej, to zarówno w sekratariacie okręgu BB (jeszcze przed zmianą prezesa - to wiadomość dla tych, którzy jakiekolwiek zmiany utożsamianją li tylko z tym ... ) jak i Cz-wa, bez problemu i ze szczerą chcęcią pomocy, umawiano mnie nawet osobiście ze skarbnikami kół na wodach na które chciałem pojechać. Żebym mógł szybciej i na miejscu wnieść opłatę roczną. Bo tak mi było wygodniej i szybciej.

W Opolu tradycyjnie odstawiana jest szopka, cyrk i wielka łaska ... a dzwoniąc tam żeby zsięgnąć informacji, człowiekowi granat w kieszeni momentalnie się odbezpiecza jak może usłyszeć te nieprzebrane pokłady kompetencji i życzliwości wobec wędkarza ...

Żenada.

Pozdrawiam

• Like 1

I w tym cały problem. Zacietrzewienie działaczy odbija się czkawką wszystkim. Z pewnością wszyscy wędkarze ze Śląska nie ruszą na Opole, mieszkający w rejonie Raciborza mają dość swojej wody. Na wody opolskie jeżdżą wędkarze z miast granicznych jak Gliwice, Zabrze, Pyskowice. ..

Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka

Witam.

Było by za pięknię  :P

Ale tegoroczne, sensowne porozumienia, taki jak w tym roku są pomiędzy Katowicami, Częstochową i Bielskiem to porównując do lat poprzednich, jest niesamowity i ogromny krok w dobrą stronę.

Jak by jeszcze pomyślano w przyszłości o jeszcze tańszym - wręcz symbolicznym, całorocznym pozwoleniu "nokill", tak jak w Zamościu, to już w ogóle była by bajka.

Jak się dojdzie w naszych okręgach do tego że sami wędkarze wyznający zasadę c&r potrafią pilnować wody, zwracać uwagę na łamanie nad nią prawa, wyganiać łamiących przepisy znad wody i wzywać straż i policję jeżeli jest potrzeba, to miejmy nadzieję że i takich pozwoleń doczekamy.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura
  • Like 3

PZW zaczyna czuć, że traci grunt pod nogami, ponoć w zeszłym roku w naszym okręgu odeszło 1700 osób (pi razy drzwi 350 tys. zł mniej). Byłem teraz opłacić składkę i było tylko dwóch facetów, jeden wyciągnął kartotekę i powiedział, że robi rok przerwy bo... nie ma ryb.

Ale to żadna nowość, wyniki rejestracji za 2016 były tragiczne.

http://www.katowice.pzw.org.pl/cms/9500/%EF%BF%BD_wyniki_rejestracji_polowow

Edytowane przez R0BERT

Wędkarstwo będzie zmierzało w kierunku sportu, a nie kotletów z ryb, co moim zdaniem jest słusznym kierunkiem. Zaczną odchodzić ludzie, którym "karta musi się zwrócić" , zostaną ci, którzy będą gotowi zapłacić więcej za możliwość przeżycia sportowych, wędkarskich emocji. Łowiska "no kill" jak Dzierżno Duże wyznaczą pewien kierunek, a w połączeniu z edukacją na temat ochrony środowiska dadzą w przyszłości wymierne efekty. Jestem optymistą, umiarkowanym, ale jednak. [emoji4]

Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka

• Like 6

Najlepsze z tego wszystkiego - dla mnie osobiście - są wyniki rejestracji na Białej Przemszy. Towarzystwo "przyjaciół" BP i Okręg mogą sobie uścisnąć dłonie. Dali radę!!! Z łowiska o europejskim formacie zrobili typową związkową chujenkę.Brawo! Zajęło im to sześć lat ale dali radę....

@ Sayonara możesz rozwinąć swoją myśl dotyczącą Białej Przemszy?

a co tu rozwijać??? Rzeka "pod opieką" grupy zapaleńców w 2000-07 roku - bez udziału Towarzystwa i Okręgu - odłów OSOBOWY!!!!, per capita!!!! - kilkadziesiąt dużych pstrągów rocznie (c&r). Dzisiaj - cały okręg - niespełna 100 kilo.... na rzece która ma nie gorsze warunki niż najlepsze rzeki pstrągowe Europy.

Popraw mnie jeśli się mylę, ale wyniki rejestracji obejmują ryby zabrane, teraz ryby łowione na no-killu nie podlegają rejestracji. Dodatkowo jak możesz porównywać obecną presję do tej sprzed prawie dwudziestu lat? Co masz na myśli pisząc o "opiece" w latach 00-07? Pytam bo skoro wtedy znaleźli się ludzie, którzy potrafili coś robić i było dobrze to może mogą wspomóc dobrą radą albo pomocą i poprawić sytuację.

Olo ale jaka jest rzeczywista ilość osób, o których piszesz?. 10-20% max. Więc ile składka by wynosiła?. Za sportowe przebywanie nad wodą bo należy pamiętać o tym, że populacja nie odrodzi się w rok czy 2 a przez ten lata te 20% będzie musiało utrzymać wodę.

Najlepsze z tego wszystkiego - dla mnie osobiście - są wyniki rejestracji na Białej Przemszy. Towarzystwo "przyjaciół" BP i Okręg mogą sobie uścisnąć dłonie. Dali radę!!! Z łowiska o europejskim formacie zrobili typową związkową chujenkę.Brawo! Zajęło im to sześć lat ale dali radę....

Kolego Sayonara, po pierwsze to nie ma czegoś takiego jak Towarzystwo "przyjaciół" BP - natomiast jest Stowarzyszenie Przyjaciół Białej Przemszy. I po drugie proszę rozwiń jak to SPBP i Okręg w 6 lat zrobili typową związkową chujenkę. Chodzi mi o to co zrobili że jest chujenka lub też czego nie zrobili że jest chujenka. A i może jeszcze co Ty zrobiłeś żeby chujenki nie było?

Edytowane przez Krupin
  • Like 1