Skocz do zawartości

Górny Śląsk - gdzie na ryby?

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

Boleń bil jak wściekły , fontanna za fontanną . Ośmiu panów słabo widocznych na zdjęciu (zdjęcie zrobione z drugiego brzegu  obrobione, powiększone i dlatego słaba jakość ) po przeciwnej stronie łódka  z "dżentelmenami" i koleś na brzegu , kołowrotki aż dymiły z taka prędkością pracowały ..........wstyd . 

Jeżeli to Odra w Kędzierzynie to jesteś dzisiaj kolejną osobą, która pisze o patologii, która ma tam miejsce każdego roku. Od wczesnej wiosny trwa sezon na bolenie, sandacze, brzany i co tam jeszcze się uwiesi na nieco przyciężkawych przynętach o dziwnie dużych kotwicach, latem żniwa trwają przez całą dobę, a jesień czas "grubego łowienia" w dołkach gdzie grupują się ryby  :( To wszystko na odcinku NO-KILL Śląskiego PZW.

Legenda głosi, że ktoś kiedyś podobno widział tam jakiegoś strażnika ... kogoś, kiedyś, ktoś podobno kontrolował ... 

Okazy z tego łowiska można zobaczyć na stronie lokalnego koła PZW, np. brzany z późnej jesieni, tak późnej, że już nawet nie ma liści na drzewach ani na ziemi ZDJĘCIE

• Like 4

Witam,

Panowie czy kręcił się ktoś ostatnio na Kanale Gliwickim? 2 weekendy do tyłu odwiedziłem Rudzieniec, Ujazd okolice mostów oraz śluzę Rudziniec (dół). W ostatni weekend odcinek Kanału Gliwickiego w Łabędach od Śluzy do mostu kolejowego. 
Drop shot, jigi, gumy mniejsze,większe - nic... zero podbicia. Może ktoś już coś zlokalizował? 

Poza tym szukam kompana z okolic Bytomia, Tarnowskich Gór, Radzionkowa na wypady właśnie w te okolice. 
Pozdrawiam

Edytowane przez matts

Witam,

Panowie czy kręcił się ktoś ostatnio na Kanale Gliwickim? 2 weekendy do tyłu odwiedziłem Rudzieniec, Ujazd okolice mostów oraz śluzę Rudziniec (dół). W ostatni weekend odcinek Kanału Gliwickiego w Łabędach od Śluzy do mostu kolejowego. 

Drop shot, jigi, gumy mniejsze,większe - nic... zero podbicia. Może ktoś już coś zlokalizował? 

Poza tym szukam kompana z okolic Bytomia, Tarnowskich Gór, Radzionkowa na wypady właśnie w te okolice. 

Pozdrawiam

Matts ,ale za jaką rybą rzucałeś tymi zestawami ? Okoń dopiero zaczyna brać,a tak to białoryb pozostaje . Nad kanał to od majówki warto..

Witam,

Pozdrawiam

Wczoraj bylem na kanale w okolicy Sławięcic ;okonia brak  ;)  , 30cm szczupaczek z pogryzionym przez ziomka ogonkiem i 20 cm sandaczyk  na 2gr główka i 3cm banjo .

Matts ,ale za jaką rybą rzucałeś tymi zestawami ? Okoń dopiero zaczyna brać,a tak to białoryb pozostaje . Nad kanał to od majówki warto..

Głównie za okoniem. Po tym jak już zwątpiłem próbowałem mikro jigami za jakimś białorybem ale też z rezultatem zerowym. Na koniec po obserwacji kilku spławów przy trzcinach rzucałem już dość dużymi gumami. 

Wczoraj bylem na kanale w okolicy Sławięcic ;okonia brak  ;)  , 30cm szczupaczek z pogryzionym przez ziomka ogonkiem i 20 cm sandaczyk  na 2gr główka i 3cm banjo .

Dzięki :) piszcie jakieś info jak coś się ruszy :)

• 2 tygodnie później...

Taka sprawa.

Kumpel przyjechał się pożegnać.

Niewiele czasu mu zostało....

Ma takie głupie marzenie.

Chciałby złapać rybę , upiec ją na ognisku i zjeść. Nie może to być ryba z hodowli bo kolega chce przeżyć "coś prawdziwego".

Nie chcę mu tłumaczyć wszystkich zawiłości związanych z filozofią C&R tylko mam zamiar spełnić jego zachciankę.

Tylko gdzie go tu do cholery wziąć żeby napewno złapać rybę ?

Jeszcze jedno . Kolega nie nadaje się na długie wyczerpujące wędrówki.

Raczej z łodzi.

Wczoraj bylem na kanale w okolicy Sławięcic ;okonia brak ;) , 30cm szczupaczek z pogryzionym przez ziomka ogonkiem i 20 cm sandaczyk na 2gr główka i 3cm banjo .

I jak ruszyło się coś? W naszych okolicznych wodach posucha...

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Witam.

Wiesz Pit ... tutaj wkraczamy w dylematy czy lepiej siedzieć w domu i uprawiać wędkarstwo komputerowe, czy łowić to co jest  i cieszyć się że jest cokolwiek.

Przy okazji można zawsze przyrodę pokontemplować i okolicę bliższą i dalszą pozwiedzać.

Ja tam nie narzekam wcale że nie ma gdzie i co łowić ...  ;)

Pozdrawiam.

• Like 3