Skocz do zawartości

Górny Śląsk - gdzie na ryby?

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mówię, że nie śmiecą, chodziło bardziej mi bardziej o miejsce na Dzierżnie przy wodowaniu łodzi, gzie jest góra śmieci zostawiona przez pseudoturystów. Te fotki śmieci pokazują jak w Polsce postrzegani są wędkarze, czasami wstyd się przyznać do tego typu sportu. Polak musi wszędzie zostawić swój ślad nawet w dalekiej północnej Szwecji nad jeziorem z nalazłem puszkę po kukurydzy, oczywiście z polskimi napisami.

Byłem w tym tygodniu na Dzierżnie Dużym za szczupakiem z brzegu. Wcześniej łowiłem tylko z łodzi więc nie miałem okazji poznać linii brzegowej. Byłem przekonany, że łowisko no kill odwiedzają raczej wędkarze mający świadomość czym jest ochrona środowiska. Tymczasem ilość pozostawionych na brzegu przez wędkarzy śmieci jest wprost porażająca [emoji2955]. Bardzo smutne...

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Najwięcej śmieci zlokalizowanych jest na plaży od strony Taciszowa, w większości to pozostałości po motorowodniakach, plażowiczach i biwakowiczach, którzy od maja do września koczują w tym rejonie. 

Śmieci z plaży co roku podobno są ogarniane przez więźniów, jeśli tak się nie zdarzy będzie interwencja koła.

Przynajmniej raz w roku są organizowane akcje sprzątania, w tamtym roku byłem na takiej. Zbiornik jest tak duży, że ciężko to ogarnąć, bo poza smieciarzami, dużo syfu napływa rzeką Kłodnicą.

Tak czy owak, są dziewicze rejony zbiornika, gdzie praktycznie jest dziewicza "przyroda", tam gdzie nie można dojechać autem ;)

Ba, a jakie ilości łusek idzie znaleźć na brzegach tego zbiornika no kill.

Jestem tam parę razy w tygodniu i nie widziałem takich miejsc. Słyszałem o pojedynczych incydentach. 

Kontrole na zbiorniku są częste, chyba nie ma zbiornika w naszym okręgu, który ma większą ilość kontroli

Do tego strażnicy reagują na każde wezwanie, więc jak ktoś widzi jakieś łamania regulaminu, to proszę to zgłosić. 

Każda woda zasługuję na swoją filię OSY...  składowe elementy:

1. chętni na żądlenie - ja mogę być pierwszy 

2. papuga (w jęz. polskim zwana prawnikiem) - must BE in case.....

3. znajomy sędzia / policjant  ..... ;) kogoś znam na fcb i nie tylko :)

4. klauza milczenia..... co w roju... zostaje w roju...

Jakby co... priv

• Like 1

• 2 tygodnie później...

byłem ostatnio na KG 37 Łodzi tyle się naliczylem splynelismy jako 5 ekipa zero totalne zero, i tekst - gości teraz juz dużych nie ma "2 90.wyjechaly 2 dni temu- fajne grube "., moja mysl aha

siedziałem jeszcze dobra chwilę na przystani zanim się spakowałem do wozu, to co słyszałem, aż mnie dzwiglo, a mój tata, emeryt, (już na tej lepszej. stronie) wolunkupic niż zabrać - jego aż zatkało worek okoni i słowa " no to dzwon i tak nie zdarza przyjechać * moje auto (czyli. mój) dorobek nie jest warty walki z starymy dziadami,

• 2 tygodnie później...

Nad Wisłą w Oświęcimiu słyszałem o kormoranach z Jaworzna, u mnie patałachy z Sosnowca, na Przeczycach czaple z Bytómia (i Cyganie), w Krakowie i na Czorsztynie ślunskie kormorany, na Lubelszczyźnie ryby farsiafka wyżera...

Ludzie!!!    :huh:  :unsure:  :wacko:  :blink:  :ph34r:

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...