Skocz do zawartości

Górny Śląsk - gdzie na ryby?

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

To trzeba pilnować i kontrolować a nie zakazywać .

Równie dobrze każdy karpiarz albo inny gruntowiec może w kwietniu zamiast np. robaka założyć rybkę i kłusować sandacze . To może zakażmy łowić do końca kwietnia wszelkimi metodami . Mnie się wydaje że nie tędy droga.

Otóż to. Wcześniejszy przepis uważałem za mocno kontrowersyjny i dyskryminujący grono wędkarzy łowiących białą rybę na spina. Subiektywnie napiszę - wiosna to u mnie XUL, łowienie wszelkiego białorybu i uważam tą porę roku, jako genialny okres do tego typu wędkowania. Więc zakaz był dla mnie kompletnie nie do przyjęcia, brak logiki i mocnych, racjonalnych argumentów. Uważam, że są inne sposoby, aby chronić rybostan - tylko trzeba się otworzyć  i chcieć coś dać od siebie...

• Like 1

Uchwała nr 21/2019 Zarządu Okręgu PZW w Katowicach z dnia 24.10.2019 r.

w sprawie: ustanowienia szczegółowych i ogólnych warunków uprawiania amatorskiego połowu ryb na wodach ogólnodostępnych od 2020 r.

13. Na zbiornikach wodnych w okresie od 01.01. do 30.04. dopuszcza się połów ryb metodą spinningową bez prawa ich zabierania.

W końcu ktoś poszedł po rozum do głowy, nie głupie byłoby, rozszerzenie tego zakazu do każdej metody połowu w tym okresie.

Jeszcze słowo do malkontentów, gdyby ten przepis wprowadzono rok temu, kiedy można było zabierać ryby w tym okresie, wszyscy pieli by z zachwytu.

w sprawie: ustanowienia szczegółowych i ogólnych warunków uprawiania amatorskiego połowu ryb na wodach ogólnodostępnych od 2020 r.

13. Na zbiornikach wodnych w okresie od 01.01. do 30.04. dopuszcza się połów ryb metodą spinningową bez prawa ich zabierania.[emoji1360][emoji1360][emoji1360][emoji122][emoji122][emoji122]

Czy ta informacja jest już gdzieś ogólnodostępna?

W necie słowa nie ma...

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Dziś byłem na Przeczycach.

Pomimo tego że to dzień roboczy na wodzie około 15 łodzi

( w weekend będzie pewnie dwa razy tyle ).

I to jest masakra to co tam się dzieje. Byłem chyba jedyny który nie zabierał złowionych ryb. Reszta pakowała do siatek wszystko co złowiła ( głównie okonie). I powiedzcie mi jak tam mają być ryby jak codziennie kilkadziesiąt osób je odławia . I tak się dziwie , że coś w tej wodzie jeszcze pływa. Żal na to było patrzeć.

Akurat na Przeczycach jest zakaz spinningu do 31 maja .

Więc nie trafiłeś. A na innych zbiornikach gdzie będzie wolno spiningować całą wiosnę do 31 kwietnia jest zakaz zabierania ryb , więc z tego powodu ryb nie ubędzie .

A na drugi raz zastanów się zanim coś napiszesz .

Dziś byłem na Przeczycach.

Pomimo tego że to dzień roboczy na wodzie około 15 łodzi

( w weekend będzie pewnie dwa razy tyle ).

I to jest masakra to co tam się dzieje. Byłem chyba jedyny który nie zabierał złowionych ryb. Reszta pakowała do siatek wszystko co złowiła ( głównie okonie). I powiedzcie mi jak tam mają być ryby jak codziennie kilkadziesiąt osób je odławia . I tak się dziwie , że coś w tej wodzie jeszcze pływa. Żal na to było patrzeć.

Także bywam na Przeczycach ale nie byłbym w stanie zaobserwować, czy na 15 łódkach zabierane jest wszystko. To po prostu jest niemożliwe. Trzeba sie skupić na własnym łowieniu, a nie szpiegować innych. Trzeba żyć własnym życiem!

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

13. Na zbiornikach wodnych w okresie od 01.01. do 30.04. dopuszcza się połów ryb metodą spinningową bez prawa ich zabierania.

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/25/cms/szablony/2627/pliki/uchwala_nr_212019_zo_w_sprawie_w_sprawie_ustanowienia_szczegolowych_i_ogolnych_warunkow_uprawiania_amatorskiego_polowu_rybna_wodach_ogolnodostepnych_od_2020r.pdf

No i gdzie ten zniesiony zakaz?