Skocz do zawartości

Górny Śląsk - gdzie na ryby?

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadzam się i dlatego demokratycznie opuściłem szeregi swojego koła i przeniosłem się do takiego, które nie zarybia wcale, ale za to opiekuje się wodą no kill.

Na Dzierżno Duże ? Tak czy inaczej to chyba nadal woda PZW ,więc zasady można za chwilę zmienić . Nie ufam ,,betonowi" .

Edytowane przez alex62

• 3 tygodnie później...

Witam. Mam pytanie. Czy ktoś może polecić jakieś miejsca do sumowego spinningu w okolicy Katowic,tzn.w rozsądnej odleglości....

Jest co prawda rybnik ale słyszałem że ciężko tam często z miejscem obok gruntowców ale może nie jest aż tak źle. Czy macie może doświadczenia że spinningu na śląskiej Odrze? Dzięki za odpowiedzi.

Witam. Mam pytanie. Czy ktoś może polecić jakieś miejsca do sumowego spinningu w okolicy Katowic,tzn.w rozsądnej odleglości....

Jest co prawda rybnik ale słyszałem że ciężko tam często z miejscem obok gruntowców ale może nie jest aż tak źle. Czy macie może doświadczenia że spinningu na śląskiej Odrze? Dzięki za odpowiedzi.

Kraków koło Katowic, miały tu być potężne zawody ...

Może jeszcze dodam że chodzi o łowienie z brzegu.

Jakieś doświadczenia mamy (http://jerkbait.pl/topic/40445-zdjęcia-cr/?p=2397584 ), zasadniczo sprowadzają się do ciężkiego zapierd..u i orania rzeki w poszukiwaniu właściwego dnia, miejsca i pory. Nasza Odra jest fajna ale porządnych, regularnych wąsów raczej poszukaj bardziej na wschód tam gdzie smok zeżarł jedną laskę albo na zachód, gdzie robią festiwal  ;)

Edytowane przez Woytec

To prawda, o duże i regularne wąsy na śląskiej Odrze trudno. Jeżeli ktoś jest cierpliwy i lubi urozmaiconą linię brzegową polecam odcinek w rejonie przeprawy promowej w Grzegorzowicach. Jest tam kilkadziesiąt główek, jedna po drugiej, można trafić każdego drapieżnika, w tym wąsa także, ale swoje trzeba wychodzić.

Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka

Witam.

Byłem dzisiaj na BP. W dosyć odludnych i mało popularnych miejscach. M.in. na samym ujściu Białej oraz na paru odcinkach powyżej ... ładnych parę (-naście móże nawet) kilometrów zrobiłem korytem rzeki przez cały dzień

Jedna ogólna refleksja - Biała Przemsza nie powinna się już nazywać Przemsza lecz Biała.

Biała niesie w tej chwili, tak lekko biorąc z 80 % wody, którą można poniżej w Przemszy zobaczyć ... jeżeli nie więcej  :mellow:

W górę do Strumienia Błędowskiego jest jeszcze trochę wody, później Przemsza wygląda tak, jak kiedyś wyglądała Tarnówka ... około 10-15 cm wody, dołki i głęboczki przy korzeniach i brzagach do połowy lydki, maksymalnie do kolana.

Bałem się pojechać wyżej - do Kluczy czy Golczowic ...

W dodatku odniosłem wrażenie że Potok Błedowski nie płynie tylko ... stoi.

Przejrzałem zdjęcia i w zeszłym roku w w drugiej połowie maja byłem kilka razy na BP właśnie powyżej Kluczy, bo ... wszędzie woda była bardzo wysoka i to była jedyna rzeka w okolicy na której dało się jeszcze łowić (choć ciężko było bo dużo wody niosła) - reszta rzek na które jeżdżę była tak wezbrana że bezsensem było nawet próbować ...

Brakuje około 20 cm wody w porównaniu do normalnego stanu z zeszłego roku i około 40-50 cm do poziomu, który pokazują drzewa i krzewy rosnące wzdłuż brzegu. Te miejsca, które kiedyś tworzyły podmokłe łąki i lokalne bagienka wzdłuż brzegów rzeki i były nie do przejścia (musiałem je mijać zawsze), dzisiaj pokonalem suchą nogą.

Brodziłem w woderach, ale w zupełności wystarczyły by mi zwykłe kalosze. W miejscach, gdzie do tej pory musiałem mieć gacie dla pewności że mi się wodery nie zmoczą  :(

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura
  • Like 1

Tematowo nie za bardzo, ale geograficznie jak najbardziej. Panowie poszukuję namiaru na sprawdzonego fachowca od silników zaburtowych z terenu śląskiego lub opolskiego. Chciałbym wymienić gaźnik w swoim mercury i dołożyć rozrusznik. Będę wdzięczny za pomoc.

Tematowo nie za bardzo, ale geograficznie jak najbardziej. Panowie poszukuję namiaru na sprawdzonego fachowca od silników zaburtowych z terenu śląskiego lub opolskiego. Chciałbym wymienić gaźnik w swoim mercury i dołożyć rozrusznik. Będę wdzięczny za pomoc.

Yacht Motor Serwis Artur Rachwał adres: 42-217 Częstochowa, Żwirki i Wigury 18 tel: 343249796 e-mail: yachtmotorserwis@o2.pl
  • Like 1

Hmm , ale karp od jakichś 500 lat jest hodowany w Polsce , przynajmniej tak mi się o uszy obiło . Poza tym nie łódź się , czy karp czy sandacz to dla co poniektórych ten sam rodzaj białka na półmisku.

Jest masa różnych rzeczy które robiło się setki lat a teraz nie robi i masa które się teraz robi a kiedyś nie robiło. PZW w statucie ma wędkarstwo sportowe a nie hodowla karpia na mięso. Wiem że sporo w Polsce karpiarzy, niech będą łowiska karpiowe najlepiej C&R ale niech nie wpuszczają do każdego zbiornika.

Witam.

Dziś wybrałem się na mały rekonesans na Dzierżno Duże wziąłem ponton, echosondę z myślą wytypowania potencjalnych miejsc.

Niestety woda obsadzona w taki sposób że wędkarze siedząc na środku miejscówki wywożą zestawy nie na wprost siebie tylko na boki zestaw jest około 15 m od brzegu a około 80 od wędkarzy . dodam że niektóre markery ledwie widoczne, silnik mam trochę głośny ale i tak słyszałem nie cenzuralne słowa  jak się zbliżyłem pod pseudo marker ;)

W spiningu jest chyba mniej spiny  :)

Jak łowić w takiej sytuacji???

Prosty temat, na gości siedzących po jednym brzegu a wywożącym zestawy pod przeciwległy to zawsze działał SDR i powolny trolling, dość szybko się uczyli że woda jest nie tylko ich.

Wiem, że sposób rodem z jaskini, ale skoro po dobroci nie dawało rady to trzeba było bardziej zdecydowanie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 5

Jest masa różnych rzeczy które robiło się setki lat a teraz nie robi i masa które się teraz robi a kiedyś nie robiło. PZW w statucie ma wędkarstwo sportowe a nie hodowla karpia na mięso. Wiem że sporo w Polsce karpiarzy, niech będą łowiska karpiowe najlepiej C&R ale niech nie wpuszczają do każdego zbiornika.

No i dalej nie kumasz o co biega ..w moim poście . Nie pochwalam zarybiania karpiem , ale rozumiem że DEMOKRATYCZNIE nie mam szans .