Skocz do zawartości

Górny Śląsk - gdzie na ryby?

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

No i dalej nie kumasz o co biega ..w moim poście . Nie pochwalam zarybiania karpiem , ale rozumiem że DEMOKRATYCZNIE nie mam szans .

Bo to dla nich najłatwiesze. Wpuszczą kilka ton karpia do wanny z wodą, karpiarze zaraz wyłowią i wszyscy są zadowoleni. Zauważcie że praktycznie w ogóle nie jest wpuszczany narybek karpia tylko takie które się mieszczą na patelnię.

Nie jestem fanem łowienia karpi, tym bardziej na komercjach, a teraz to prawdziwy karpio-terror mamy. Kiedyś można było kupić fotel wędkarski, a teraz to już się nazywa fotel karpiowy odpowiednio droższy. Były namioty wędkarskie, teraz są namioty karpiowe, nawet stojaki na wędki są... karpiowe;)

• Like 1

Mimo, że łowię wyłącznie na spinning gorąco popieram wędkarstwo karpiowe, mam na myśli oczywiście sportowe łowienie okazów, które potem wypuszczają. Zbierają się w kluby, organizują fajne zawody, dbają o wody. Niech maja te swoje karpiowe gadżety my przecież mamy swoje, jedyne gdzie się trochę ścieramy to na łowisku, po prostu wchodzimy sobie w paradę czy to łowiąc z brzegu, czy z łodzi. Trzeba do tego podchodzić zdroworozsaadkowo i się na wzajem szanować.

Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka

• Like 3

• 2 tygodnie później...

Dziećkowice, cały zachodni brzeg i łąka zajęte przez grunciarzy, markery setki metrów od brzegu, także w dzień, co jest zabronione. PZW powinno się zastanowić dla kogo jest to łowisko. Obecnie wypożyczanie łodzi ma mały sens.

Łatwo się pożalić na forum, ah jak to jest źle.

A dlaczego kolega jeśli widział taką sytuację nie zadzwonił na policję? Twierdzenie z góry, że nic nie zrobią nic nam nie da. Jeśli ktoś widzi łamanie prawa, powinien to zgłosić!

Odwiedziliśmy znane, dawno nie odwiedzane miejscówki na naszej dużej rzece, było trochę kłopotu z przejazdem przez nowe wały polderu ale  końcu się udało. Stan wody niski, brak widocznej aktywności ryb ale udało nam się co nieco połowić i dzień zaliczyliśmy do udanych. 

FZ95YeT.jpg

Niestety tuż za zakrętem zobaczyliśmy najnowsze "dzieło" naszych meliorantów i uwierzcie na słowo aktywność ryb skończyła się razem z dzikim brzegiem. 

PBK15lH.jpg

5V00Rfe.jpg

CmzSBKQ.jpg

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Cześć, spinninguje tu ktoś może na Pogoriach? Majówkę i ostatni weekend spędziłem na wodzie, jednak wyniki mocno przeciętne. Na p3 udało się połowić trochę około wymiarowych, na p4 na zero na miejscówkach z zeszłego sezonu. Mieliście wyniki na tych zbiornikach w tym roku? Pogorie 4 staram sie rozpracować od dłuższego czasu, więc chętnie wymienię się spostrzeżeniami jak nie tutaj to na priv, pozdrawiam JC ;) 

Obawiam się że P4 to tak jak Dziećkowice , duża woda i do sensownego łowienia tylko z łódki . Okolice wysp ?

Nie orientuje się jak wygląda dno na Dziećkowicach, ale tutaj na P4 z mielizny (gdzie trzeba uważać na silnik, żeby nie zaryć) są spadki na kilkanaście metrów - zbiornik powyrobiskowy. Pływają już tutaj okazowe sztuki, ale ryba jest bardzo rozproszona i ciężka do zlokalizowania. Czasami mam wrażenie, że wszystko tu dzieje się trochę na przekór książkowym definicjom, jeśli chodzi o migracje ryb, tarło, pory brań etc.. dlatego szukam kogoś kto również tu wędkuje, żeby wspólnymi siłami, na bazie doświadczeń znad wody zdiagnozować to łowisko : > 

Łatwo się pożalić na forum, ah jak to jest źle.

A dlaczego kolega jeśli widział taką sytuację nie zadzwonił na policję? Twierdzenie z góry, że nic nie zrobią nic nam nie da. Jeśli ktoś widzi łamanie prawa, powinien to zgłosić!

Z pewnością policja porzuca sprawdzanie objętych kwarantanną i wszystko inne i zasuwa nad jezioro sprawdzić, czy markery są wystawione na odpowiednią odległość. Przyjeżdżając ma odpowiednią łódź i też policjantów mających RAPR w jednym palcu. Ludzie ogarnijcie się. Jeżeli sami wędkarze nie będą przestrzegali przepisów to i kompania ZOMO nie pomoże.

Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Ostatnio byłem powyżej Kędzierzyna to woda była jeszcze bardzo brudna i mętna. Nie było zbyt wielu oznak żerowania ryb. Od kilku dni woda spada więc może wszystko się w końcu unormuje. Korzystając z okazji - może któryś z kolegów jest zainteresowany wspólnym wypadem nad wodę w przyszłości?

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...