Skocz do zawartości

Górny Śląsk - gdzie na ryby?

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

A ja sie zapytam gdzie sie wybrac na swojego pierwszego pstrąga?

Nigdy nie bylem, i nigdy tej ryby nie zlowilem, wymagania niezbyt wygorowane aby szt zaliczyć..

Mam oplaty na bielsko/katowice/opole

Przejrzyj dezinformator PZW o wodach Pstrąga i Lipienia w opłaconych okręgach. Kij w rękę i jedź nad rzekę. W dobie internetu, zdjęć satelitarnych, nie ma tajnych rzek.

Edytowane przez Kokosz

• 2 tygodnie później...

A ja sie zapytam gdzie sie wybrac na swojego pierwszego pstrąga?

Nigdy nie bylem, i nigdy tej ryby nie zlowilem, wymagania niezbyt wygorowane aby szt zaliczyć..

Mam oplaty na bielsko/katowice/opole

kolego jak łowisz muchą i masz Opole to nr 1 będzie dla Ciebie oczywiście Głuchołazka, w Bielsku obskocz Białą, masz w Wadowicach OS - dopytaj czy nie można przypadkiem już na spinning, ze Śląskiego to masz Białą Przemszę, Sztołę i okoliczne ciurki - popatrz na mapach :) spotów Ci zdradzać nie będę, to już sam wypracujesz ale wody pstrągowej w ramach wykupionych znaczków masz całkiem fajnie, na opolskim zobacz też Bziniczkę i Liswart (nie wiem czy to opole czy czewa), no jest kilka ciekawych ciurków, których też nie wymieniłem ale ww ci w zupełności wystarczą na start i kontakt z ładna rybą lub rybeńkami. Z fartem kolego skradaj się, nie płosz ryb, nie spaceruj pod prąd na linii brzegowej i na bank połowisz :)

• Like 1

• 2 tygodnie później...

,,Głównym celem jest poprawa stanu ekologicznego wód..”

Jak by się interesowali stanem ekologicznym to by się zainteresowali dopływem Wisły który jest kilkadziesiąt metrów wcześniej od Soły a mianowicie Przemsza bo mnie już samego kusi żeby wysłać próbkę wody do zbadania

To trzeba kibicować, żeby nie skończyła im się za szybko para i środki. Artykuł z 2019r., plany zakończenia inwestycji w 2022. Znając nasze realia: ambitnie..., ambitnie... :) :) Ja na razie nie zaobserwowałem nigdzie żadnej aktywności w tym temacie, jedynie roboty ziemne przy wałach, zakrojone na dosyć szeroką skalę i na wielu odcinkach. Ale gdyby się udało, to długofalowe korzyści mogły by być ogromne i chociaż nie liczę na łosie w Sole :) , to może świnki i brzany podchodzące z Wisły ożywiły by trochę wodę (albo w ostateczności chociaż klenie).

To trzeba kibicować, żeby nie skończyła im się za szybko para i środki. Artykuł z 2019r., plany zakończenia inwestycji w 2022. Znając nasze realia: ambitnie..., ambitnie... :) :) Ja na razie nie zaobserwowałem nigdzie żadnej aktywności w tym temacie, jedynie roboty ziemne przy wałach, zakrojone na dosyć szeroką skalę i na wielu odcinkach. Ale gdyby się udało, to długofalowe korzyści mogły by być ogromne i chociaż nie liczę na łosie w Sole :) , to może świnki i brzany podchodzące z Wisły ożywiły by trochę wodę (albo w ostateczności chociaż klenie).

Na tamie w gromcu juz sie prace zaczynaja, a przynajmniej ogrodzone juz jest i sprzet budowlany..