Skocz do zawartości

GLoomis?

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

G-Loomis cieszy sie rzeczywiscie znakomita opinia. Blanki tej firmy należą do ścisłej światowej czołówki. Niestety, są również dosyć drogie. Przykładem może być najniższa seria, GL2, która jest produkowana poza USA. Jak na blank importowany cena naprawdę bardzo wysoka i sa rodbuilderzy ktorzy twierdza iz uwagi na ta wysoka cene wlasnie nowe GL2 ma stosunek ceny do jakosci raczej mizerny.

Nie pamietam liczb, w oznaczeniach chodzi o rodzaj (modul sprezystosci) materialu.

GLX to chyba ok. 60mln psi, dalej IMX (kolo IM7), GL3 (IM6), GL2 (grafit podstawowy okolo 33mln psi)

Wedek gotowych nie kupowalem, wiec nie wiem jak sa uzbrajane. Mam za to poglad na wedki z GL2 i GL3. To sa jedne z najlepszych propozycji na rynku, nawet GL2 trzyma cene (wedki dluzsze) powyzej 110$.

Gumo

standerus,

zapytaj blacharza, on lowi 14 funtowym loomisem GLX w wersji casting. Z tego co sie orientuje to seria GLX jest najwyższa w loomisie. Mialem okazję polowić tym kijem. Bardzo sprzezysty i co wazne super lekki. Z malym kołowrotkiem z magnezu praktycznie niewyczuwalny w ręku.

pozd Jerzy :D

Ja zas uwazam, ze wlasnie z powodu tej lekkosci nie zabralbym GLXa na normalne lowienie.

Co innego, gdy chodziloby mi o zaszpanowanie przed jakims Prezesem.

Gumo

a możesz to jakoś rozwinać? Co jest złego w kiju, który podczas intensywnego lowienia nie męczy reki?? łowiąc na spinning, ktory z natury jest dłuższy niz casting tym bardziej szukałbym kija, ktory jest choc o kilkanascie gramów lzejszy.

pozd Jerzy

Co tu rozwijac?

Kij lekki to kij o cienkich sciankach, a w tym przypadku o cienkich sciankach i bradzo wysokim module spr.

To powoduje jego podatnosc na urazy mechaniczne.

Znacznie ciekawszy patent to np. wynalazek Talona, ktory do grafitu o mniejszym module dodaje warstwe o wiekszej sprezystosci. Na zewnatrz scianki jest ten grafit mniej czuly na urazy.

W tych zakresach ciezaru blankow moim zdaniem nie ma az takiego znaczenia kilkanascie gr w te czy we w te, decyduje precyzyjne wywazenie calosci.

Nie ma nic zlego...niech kazdy sobie wybierze co mu pasuje...

Nienajlepiej tylko wyglada taka logika, ze tym lepszy kij im wyzszy modul albo im mniejsza jego waga.

Gumo

Lubię sobie poczytać jak forumowicze wymieniają swoje poglądy i ścierają się opcje. każdy ma trochę racji. jednak należy pamiętać o faktach. GLX to konstrukcja z początku lat 90 ubiegłego wieku. Pisząc precyzyjniej jest to już stara konstrukcja. Nie została tak dopracawana do końca bo trwał wyścik pomiędzy firmami. Podstawowym obszarem zastosowania GLX były muchowe wędziska dwuręczne do połowu łososi, stelhedów, i ryb występujących w fafach koralowych. KIje z tego surowca są bardzo lekkie i sprężyste. Niestety wiele awarii wędek ograniczyło zastosowanie tych blanków w budowanych kijach. W tym czasie firma została kupiona przez japończyków, a sama technologia dopieszczona przez f.Daiko i wędki na tych blankach były sprzedawane na ichni rynek.

pozdrawiam

nie jestem żadnym specjalistą od kijów castingowych

raczej przeciętnym wędkarzem używającym multiplikatora

posiadam kij G.Loomis CR722C GLX 6' 8 - 14lb 1/4 - 5/8oz

kij jest bardzo lekki, niesamowicie sprężysty

jedyna jego wada, to kiepskiej jakości korek

jak do tej pory nie łowiłem kijem, którym łowiło by się przyjemniej (ale to tylko moje odczucia)

kij jest mocny i wytrzymały, jak do tej pory największy szczupak 82 cm nie sprawił problemu

wielokrotnie też uwalniałem przynęty z zaczepów za pomocą kija w dość siłowy sposób, nic się nie stało

pozdrawiam

Co tu rozwijac? Kij lekki to kij o cienkich sciankach, a w tym przypadku o cienkich sciankach i bradzo wysokim module spr.

To powoduje jego podatnosc na urazy mechaniczne.

Prawda. Do lowienia, gdzie sie tlucze bez przerwy o kant lodzi, nie nada sie nic a nic. Juz wole poczciwine Taliona. :mellow:

Nad Gattim tez sie trzese bez przerwy...przeciez to wysokomodulowy cieniasek.

Bo przed chwila wyjalem swoj kijek z pokrowca i zobaczylem pod napisem Loomis jeszcze napis Franklin :unsure: Co raz bardziej jestem przekonany ze to kij do spinningowania na morzu, poniewaz jest grafitowy,dlugosc rekojesci wynosi 75cm i do tego z hypalonu, dwustopkowe masywne dosyc spore przelotki.