Skocz do zawartości

CORMORAN - SPINNING TR12 LURE 210/7-25g vs SPINNING TR8 210/15-45g - proszę o opinie, który..?

PILOT

Rekomendowane odpowiedzi

TR12 210/7-25g

Chciałbym się dowiedzieć coś więcej o tym kiju - mianowicie jaka jest jego akcja, praca kija, jaki jest blank czy sztywny czy mięsisty... i jak radzi sobie z woblerami (czy nie wygina się zbyt mocno podczas prowadzenia) i mniejszymi jerkami typu slider 7cm... Czy cw jest zani?źony, zawy?źony czy w sam raz wg was.

Przynęty jakie będą u?źywane to - slidry 7cm i podobne jerki, woblery od 5/11cm do 5/21g. Chcę na nią podpinać r?łwnie?ź woblery pike mistral 12/14cm,15-21g.

.

post-4257-1348917194,8209_thumb.jpg

post-4257-1348917194,8689_thumb.jpg

TR8 - 210/15-45g

Chciałbym się dowiedzieć coś więcej o tym kiju - mianowicie jaka jest jego akcja, praca kija, jaki jest blank czy sztywny czy mięsisty... i jak radzi sobie z woblerami (czy nie wygina się zbyt mocno podczas prowadzenia) i mniejszymi jerkami typu slider 7cm... Czy cw jest zani?źony, zawy?źony czy w sam raz wg was.

Przynęty jakie będą u?źywane to - slidry 7cm i podobne jerki, woblery od 5/11cm do 5/21g. Chcę na nią podpinać r?łwnie?ź woblery pike mistral 12/14cm,15-21g.

.

post-4257-1348917194,7371_thumb.jpg

post-4257-1348917194,7779_thumb.jpg

napewno trza macać bo TR4 to mięsista klucha a piszą inaczej.

nie wiem na jaką tr4'ke trafiłeś, ja mam 6-28 i kluchą bym go nigdy nie nazwał, pracuje w szczycie a akcja pod mocnym obcią?źeniem przechodzi w p?łł parabolę,,

jedyną jego ,,wadą jeśli ktoś kupił przed zebraniem informacji mo?źe być to ?źe ma przeszacowany cw, zwłaszcza te 28 jest grubo przesadzone :D

I jakie wra?źenia jeszcze miałeś machając tym kijem (na jakie odległości posyłałeś przynęty, jak się najlepiej kij ładuje...)? Ciekawe czy TR12 to jest to samo tylko inny design no i jest 7/25g - przypuszczam, ?źe na woblerach 10/12cm będzie się giął jak na szczupłym i nie będzie to przyjemne - jak myślicie? Kija tylko i wyłącznie chcę u?źywać na szczupaki - tak jak pisałem mniejsze jerki i woblery max ok 30g i mniej...

nie będę zbyt wiele pisał bo to było 2 latka wstecz.łoiłem dość sztywnym kijem przez kilka godzin i na chwilę wziołem od kumpla tr4 to wydał mi się jak galareta.pamiętam jeszcze jak zało?źtł slidera 10tkę tonącego i powiedział ?źe spoko wytrzyma.fakt kij nie strzelił ale widziałem ?źe przy tej masie wabika zero komfortu łowienia.nawet szarpnąć slida agresywniej się nie dało bo szczyt?łwa się poddawała.z cormoran?łw posiadam kijek 2.10 black star cm lure 6-36g.jest bardzo lekki cienki blank i dość szybki ale bardziej na okonie.komfortowo się macha na max gł?łwką 10g+guma 9cm.czyli cw według mnie 4-15g.

Zaczynam od TR8, następnie TR12 i być mo?źe Nano-Cor - oczywiście opisze kijek i jego zastosowanie. Mo?źe nabędę r?łwnie?ź Cormoran ULF Ultra Light 225/3-15g Czyli ten:

.

Wygląd jak najbardziej nowoczesny zobaczymy jak będzie podczas u?źytkowania. Je?źeli ktoś u?źytkuje owe kije to proszę o opinie...

post-4257-1348917210,5905_thumb.jpg

post-4257-1348917210,6443_thumb.jpg

Posiadam Nano do 25g. I nie ULF'a lecz ULX'a (1-9g) w starej szacie.

Nano to bardzo szybka szpada. Idealna pod sandacza na gumie 7-8cm. Brania przenosi bardzo szybko, mimo swej szybkości ładnie pracuje pod rybą. Designem urzeka bynajmniej mnie.

Ulx z kolei to bajka do połowu okoni. Czarna szpada i jak na kij seryjny to jest dla mnie idealnym wędziskiem.

ULF, ULX, ULS oraz ITO wykonane są na tak samo oznaczonych blankach. Nie wiem jak to się ma do kija ULF i ULS, ale ITO ma wyraźnie zawy?źony cię?źar wyrzutu.

• 2 tygodnie później...