Skocz do zawartości

Zacięcie podczas uderzenia i zerwanie linki

UncleZin

Rekomendowane odpowiedzi

Mianowicie łowię 2 sezon na verta, nigdy wcześniej nie miałem poniższej sytuacji.

Sprawa wygląda następująco, że po zacięciu ryby urywa mi się linka 5 cm +- od multiplikatora ( jakby była przetarta ) co jet niemożliwe, bo ciągle po rybie spuszczam zestaw, prostuje raz jeszcze linkę i palcami przejeżdżam czy jakimś cudem nie ma żadnego naderwania czy ubytku.

Druga sytuacja w ciągu 2 dni, z początku myślałem, że to wina pletki bo fakt faktem nie zapłaciłem zbyt dużo do testów, Hype Tackle 0,12 8 splotów - spasowana z multikiem spartakus czy spartacus kastking ( z ali ), ale całkiem ciekawa firma + westin vertical jigging 28-52. Gumy na główce 30g jaskółki 18-25 cm.

Pojechałem do sklepu stacjonarnego i kupiłem zachwalaną, polecaną pletkę Spider Wire 0.12Stealth Smooth 8x 24lb

mocna pletka, nie idzie rwać a próbowałem.. Dzisiaj znowu to samo, uderzenie ryby, zacięcie i bach, linka do wody nie zdążyłem złapać, poszła z rybą przynęta a szkoda z nową świeżą pletką SW

Moje pytanie brzmi " Czy dzieje się tak bo kij jest za mocny na linkę ( za twardy ) ? Powinienem założyć coś do 0,16 ? ale do już do verta słabo...

Może dlatego, że mam zakręcony hamulec na beton ? Chociaż nie widzę tego, że zacinam z pionu na poluzowanym hamulcu kloca w którego nie wbijam kotwic.

Multplikator jakimś cudem rwie ? Jeśli tak to jak ? Raczej wątpliwe.

Proszę o jakąś skuteczną radę, bo mnie zaraz ch** strzeli jak poleci kolejna fajna ryba z przynętą ; )

Już nie chodzi o przynęty, ale ryba lepiej żeby nie miała sobie kotwic wbitych z moją gumą : )

Wiecie o co chodzi zapewne, może ktoś miał podobny problem, chociaż moje zdanie jest takie, że kij jest za twardy i po prostu rwę pletkę.

Dzięki za informacje, jak ktoś rozwiąże mój problem stawiam browara.

T/

Edytowane przez UncleZin

W zeszły roku łowiłem tym samym zestawem ( za wyjątkiem plecionki). Wszystko OK. Trzeba jednak mieć trochę wyobraźni odnośnie siły uderzenia ryby 3-4 metry od szczytówki.. Nigdy mi się to nie zdarzyło, jednak po uderzeniu sandacza +_ 70, kiedy moja 52 g pała zgięła się p rękojeść, obawiałem się , czy w wytrzyma moja plecionka z najwyższej półki. Spiderwire znam bardzo dobrze i wcale się nie dziwię. Ta plecionka ma właściwą wytrzymałość od 0,17.

W zeszły roku łowiłem tym samym zestawem ( za wyjątkiem plecionki). Wszystko OK. Trzeba jednak mieć trochę wyobraźni odnośnie siły uderzenia ryby 3-4 metry od szczytówki.. Nigdy mi się to nie zdarzyło, jednak po uderzeniu sandacza +_ 70, kiedy moja 52 g pała zgięła się p rękojeść, obawiałem się , czy w wytrzyma moja plecionka z najwyższej półki. Spiderwire znam bardzo dobrze i wcale się nie dziwię. Ta plecionka ma właściwą wytrzymałość od 0,17.

Teraz sandacze w toni.

Stoję na 17

Pociskam sandacze z 10

Rzadko kiedy poniżej 8 m.

Teraz spróbuje od kolegi z polecenia daiwa tournament 0,16.

Btw. Zawsze zaspawane na beton miałeś ?

Czy jednak trochę luzu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Jeżeli wędka jest naprawdę szybka i dość sztywna oraz masz zakręcony na beton hamulec kołowrotka  = temu, że coś musi puścić . Skoro plecionka jest najwrażliwszym i najsłabszym elementem  zestawu .... to właśnie ONA pęka ...

Dokładnie też sprawdź stan przelotek i wodzika , bo to też ma bardzo duży wpływ na takie rzeczy ... i nie gołym okiem tylko użyj szkła powiększającego,  zwróć uwagę na nierówności , pęknięcia , rowki ....

No i oczywiści odpuść ten ZABETONOWANY hamulec , bo to nigdy nie było sposobem na skuteczne zacięcie .....  ;)  :)

Edytowane przez miramar69

Jeżeli wędka jest naprawdę szybka i dość sztywna oraz masz zakręcony na beton hamulec kołowrotka = temu, że coś musi puścić . Skoro plecionka jest najwrażliwszym i najsłabszym elementem zestawu .... to właśnie ONA pęka ...

Dokładnie też sprawdź stan przelotek i wodzika , bo to też ma bardzo duży wpływ na takie rzeczy ... i nie gołym okiem tylko użyj szkła powiększającego, zwróć uwagę na nierówności , pęknięcia , rowki ....

No i oczywiści odpuść ten ZABETONOWANY hamulec , bo to nigdy nie było sposobem na skuteczne zacięcie ..... ;) :)

A to nie jest przypadkiem tak, że jak nie masz „ przysłowiowego „ betonu to w sandała dużego możesz nie wbić kotwic ?

Wszystko przez to że łowisz na PLETKĘ z plecionkami się tak nie dzieje.

Jak by co to okocim 0,0.

Spoko bracie. Była do testów. Tak jak mówisz w czym święta racja.

Spider w dk jest powszechnie znany. Ludzie stosują, łapią trocie po kilka kg i spokojnie wytrzymuje. A są przeciążenia ogromne bo sam lowilem te ryby.

Ale w pionie jest inaczej przy zacięciu zapewne.

Większe przeciążenia.

Jeżeli wędka jest naprawdę szybka i dość sztywna oraz masz zakręcony na beton hamulec kołowrotka = temu, że coś musi puścić . Skoro plecionka jest najwrażliwszym i najsłabszym elementem zestawu .... to właśnie ONA pęka ...

Dokładnie też sprawdź stan przelotek i wodzika , bo to też ma bardzo duży wpływ na takie rzeczy ... i nie gołym okiem tylko użyj szkła powiększającego, zwróć uwagę na nierówności , pęknięcia , rowki ....

No i oczywiści odpuść ten ZABETONOWANY hamulec , bo to nigdy nie było sposobem na skuteczne zacięcie ..... ;) :)

Tak też mi się wydaje.

Za duża siła względem 0.12- stki.

Po prostu dostaje po dupsku.

... gdybym tak uważał , to pewnie nigdy bym nie złowił żadnego z nich , a już na pewno tych największych ...  ;)  :P

... zawsze i wszędzie i przy każdej przynęcie oraz sposobie łowienia  tych ryb mam go ustawionego na 3/4 wytrzymałości plecionki ...  opór ale taki , żeby ryba na pierwszy ogień mogła coś wyciągnąć z kołowrotka ...  ;)

Spoko bracie. Była do testów. Tak jak mówisz w czym święta racja.

Spider w dk jest powszechnie znany. Ludzie stosują, łapią trocie po kilka kg i spokojnie wytrzymuje. A są przeciążenia ogromne bo sam lowilem te ryby.

Ale w pionie jest inaczej przy zacięciu zapewne.

Większe przeciążenia.

Krótki odcinek. Łowiąc trocie 50m od brzegu nawet plecionka się rozciąga... Brania sandaczy spod łodzi to najbardziej hardcorowe brania!!! Kup 1,5 PE z YGK lub Duela i powinno pomóc. Na koniec zestawu dorzuć FC lub nylon, przynajmniej metr.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Krótki odcinek. Łowiąc trocie 50m od brzegu nawet plecionka się rozciąga... Brania sandaczy spod łodzi to najbardziej hardcorowe brania!!! Kup 1,5 PE z YGK lub Duela i powinno pomóc. Na koniec zestawu dorzuć FC lub nylon, przynajmniej metr.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

używam fluo 0.61 1m czasem 1m+ połączonego z pletką, nie problem tutaj tylko w lince :D 

Spróbuj podmienić multik na inny ale z tą samą linką. Jestem ciekaw, czy zjawisko będzie się powtarzać.

Też jestem ciekawy, teraz lecę nad wodę z curado 201k, chyba spróbuje jeszcze raz z pletką, chociaż mam co do tego mieszane uczucia. 

Zamówiłem daiwe tournamenta 0.16, powinno wystarczyć.

Od zeszłego sezonu używam spiningu do około 70-80g wyrzutu z mocnym dołem, do tego plecionka 0,30mm i aktualnie przypon 1,2mm z kołowrotkiem 5000.

Łowię na duże woblery i gumy 15-20cm.

Łowisko to Odra z brzegu z nastawieniem na suma.

Bardzo często trafiają się sandacze którym nie przeszkadza taki gruby zestaw.

Jak przyładują w przynętę to aż kij z kołowrotkiem wpada w rezonans.

Myślę że jak bym nastawił się na wertykalne łowienie sandaczy to przy dużych przynętach pewnie użył bym plecionki w okolicach 0,20mm i fc 0,60-0,80mm

Później bym się martwił jak by nie było wyników.

• Like 1

Kolega się chyba za dużo pleciony naoglądał z tym hamulcem na beton

Pleciona dla mnie nie istnieje, czasami robiłem tam zakupy i to tyle, nie podoba mi się ich styl wędkowania.

Łowiłeś kiedyś sandacze w pionie ? 

Takie powyżej 85 cm ? Nie takie maluszki do 70 ? 

Strasznie mnie zirytowałeś ziomuś ; )