UncleZin Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 (edytowane) Mianowicie łowię 2 sezon na verta, nigdy wcześniej nie miałem poniższej sytuacji. Sprawa wygląda następująco, że po zacięciu ryby urywa mi się linka 5 cm +- od multiplikatora ( jakby była przetarta ) co jet niemożliwe, bo ciągle po rybie spuszczam zestaw, prostuje raz jeszcze linkę i palcami przejeżdżam czy jakimś cudem nie ma żadnego naderwania czy ubytku.Druga sytuacja w ciągu 2 dni, z początku myślałem, że to wina pletki bo fakt faktem nie zapłaciłem zbyt dużo do testów, Hype Tackle 0,12 8 splotów - spasowana z multikiem spartakus czy spartacus kastking ( z ali ), ale całkiem ciekawa firma + westin vertical jigging 28-52. Gumy na główce 30g jaskółki 18-25 cm.Pojechałem do sklepu stacjonarnego i kupiłem zachwalaną, polecaną pletkę Spider Wire 0.12Stealth Smooth 8x 24lbmocna pletka, nie idzie rwać a próbowałem.. Dzisiaj znowu to samo, uderzenie ryby, zacięcie i bach, linka do wody nie zdążyłem złapać, poszła z rybą przynęta a szkoda z nową świeżą pletką SW Moje pytanie brzmi " Czy dzieje się tak bo kij jest za mocny na linkę ( za twardy ) ? Powinienem założyć coś do 0,16 ? ale do już do verta słabo...Może dlatego, że mam zakręcony hamulec na beton ? Chociaż nie widzę tego, że zacinam z pionu na poluzowanym hamulcu kloca w którego nie wbijam kotwic.Multplikator jakimś cudem rwie ? Jeśli tak to jak ? Raczej wątpliwe. Proszę o jakąś skuteczną radę, bo mnie zaraz ch** strzeli jak poleci kolejna fajna ryba z przynętą ; )Już nie chodzi o przynęty, ale ryba lepiej żeby nie miała sobie kotwic wbitych z moją gumą : ) Wiecie o co chodzi zapewne, może ktoś miał podobny problem, chociaż moje zdanie jest takie, że kij jest za twardy i po prostu rwę pletkę. Dzięki za informacje, jak ktoś rozwiąże mój problem stawiam browara. T/ Edytowane 28 Czerwca 2020 przez UncleZin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkad Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Sprawdź przelotki, czy nie są pokaleczone. I wodzik multikaArek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz.t Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Szukaj ubytków w porcelankach lub zadziorów na wodziku Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syfon Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 W zeszły roku łowiłem tym samym zestawem ( za wyjątkiem plecionki). Wszystko OK. Trzeba jednak mieć trochę wyobraźni odnośnie siły uderzenia ryby 3-4 metry od szczytówki.. Nigdy mi się to nie zdarzyło, jednak po uderzeniu sandacza +_ 70, kiedy moja 52 g pała zgięła się p rękojeść, obawiałem się , czy w wytrzyma moja plecionka z najwyższej półki. Spiderwire znam bardzo dobrze i wcale się nie dziwię. Ta plecionka ma właściwą wytrzymałość od 0,17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 W zeszły roku łowiłem tym samym zestawem ( za wyjątkiem plecionki). Wszystko OK. Trzeba jednak mieć trochę wyobraźni odnośnie siły uderzenia ryby 3-4 metry od szczytówki.. Nigdy mi się to nie zdarzyło, jednak po uderzeniu sandacza +_ 70, kiedy moja 52 g pała zgięła się p rękojeść, obawiałem się , czy w wytrzyma moja plecionka z najwyższej półki. Spiderwire znam bardzo dobrze i wcale się nie dziwię. Ta plecionka ma właściwą wytrzymałość od 0,17.Teraz sandacze w toni. Stoję na 17 Pociskam sandacze z 10 Rzadko kiedy poniżej 8 m. Teraz spróbuje od kolegi z polecenia daiwa tournament 0,16. Btw. Zawsze zaspawane na beton miałeś ? Czy jednak trochę luzu. Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 (edytowane) Wszystko przez to że łowisz na PLETKĘ z plecionkami się tak nie dzieje.Jak by co to okocim 0,0. Edytowane 28 Czerwca 2020 przez Paweł J 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 (edytowane) Jeżeli wędka jest naprawdę szybka i dość sztywna oraz masz zakręcony na beton hamulec kołowrotka = temu, że coś musi puścić . Skoro plecionka jest najwrażliwszym i najsłabszym elementem zestawu .... to właśnie ONA pęka ...Dokładnie też sprawdź stan przelotek i wodzika , bo to też ma bardzo duży wpływ na takie rzeczy ... i nie gołym okiem tylko użyj szkła powiększającego, zwróć uwagę na nierówności , pęknięcia , rowki .... No i oczywiści odpuść ten ZABETONOWANY hamulec , bo to nigdy nie było sposobem na skuteczne zacięcie ..... Edytowane 28 Czerwca 2020 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Jeżeli wędka jest naprawdę szybka i dość sztywna oraz masz zakręcony na beton hamulec kołowrotka = temu, że coś musi puścić . Skoro plecionka jest najwrażliwszym i najsłabszym elementem zestawu .... to właśnie ONA pęka ...Dokładnie też sprawdź stan przelotek i wodzika , bo to też ma bardzo duży wpływ na takie rzeczy ... i nie gołym okiem tylko użyj szkła powiększającego, zwróć uwagę na nierówności , pęknięcia , rowki .... No i oczywiści odpuść ten ZABETONOWANY hamulec , bo to nigdy nie było sposobem na skuteczne zacięcie ..... A to nie jest przypadkiem tak, że jak nie masz „ przysłowiowego „ betonu to w sandała dużego możesz nie wbić kotwic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Wszystko przez to że łowisz na PLETKĘ z plecionkami się tak nie dzieje.Jak by co to okocim 0,0.Spoko bracie. Była do testów. Tak jak mówisz w czym święta racja. Spider w dk jest powszechnie znany. Ludzie stosują, łapią trocie po kilka kg i spokojnie wytrzymuje. A są przeciążenia ogromne bo sam lowilem te ryby. Ale w pionie jest inaczej przy zacięciu zapewne. Większe przeciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Jeżeli wędka jest naprawdę szybka i dość sztywna oraz masz zakręcony na beton hamulec kołowrotka = temu, że coś musi puścić . Skoro plecionka jest najwrażliwszym i najsłabszym elementem zestawu .... to właśnie ONA pęka ...Dokładnie też sprawdź stan przelotek i wodzika , bo to też ma bardzo duży wpływ na takie rzeczy ... i nie gołym okiem tylko użyj szkła powiększającego, zwróć uwagę na nierówności , pęknięcia , rowki .... No i oczywiści odpuść ten ZABETONOWANY hamulec , bo to nigdy nie było sposobem na skuteczne zacięcie ..... Tak też mi się wydaje. Za duża siła względem 0.12- stki. Po prostu dostaje po dupsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 ... gdybym tak uważał , to pewnie nigdy bym nie złowił żadnego z nich , a już na pewno tych największych ... ... zawsze i wszędzie i przy każdej przynęcie oraz sposobie łowienia tych ryb mam go ustawionego na 3/4 wytrzymałości plecionki ... opór ale taki , żeby ryba na pierwszy ogień mogła coś wyciągnąć z kołowrotka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Spoko bracie. Była do testów. Tak jak mówisz w czym święta racja. Spider w dk jest powszechnie znany. Ludzie stosują, łapią trocie po kilka kg i spokojnie wytrzymuje. A są przeciążenia ogromne bo sam lowilem te ryby. Ale w pionie jest inaczej przy zacięciu zapewne. Większe przeciążenia.Krótki odcinek. Łowiąc trocie 50m od brzegu nawet plecionka się rozciąga... Brania sandaczy spod łodzi to najbardziej hardcorowe brania!!! Kup 1,5 PE z YGK lub Duela i powinno pomóc. Na koniec zestawu dorzuć FC lub nylon, przynajmniej metr. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Jaki jest sens stosowania plecionki 0,12 do kija 80 g i przynęt 20cm +.Jakoś nie idzie mi to w parze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Krótki odcinek. Łowiąc trocie 50m od brzegu nawet plecionka się rozciąga... Brania sandaczy spod łodzi to najbardziej hardcorowe brania!!! Kup 1,5 PE z YGK lub Duela i powinno pomóc. Na koniec zestawu dorzuć FC lub nylon, przynajmniej metr. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka używam fluo 0.61 1m czasem 1m+ połączonego z pletką, nie problem tutaj tylko w lince Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 28 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Jaki jest sens stosowania plecionki 0,12 do kija 80 g i przynęt 20cm +.Jakoś nie idzie mi to w parze. No nie wiem, chciałem mieć jak najmniejsze tarcie po prostu w wodzie, stąd o.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Kij do 80 g i hamulec w kołowrotku na beton, to nawet przy niezbyt mocnym zacięciu urwiesz. Trzeba pogrubić plecionkę/wzmocnić, i odpuścić nieco hamulec. Przypon FC 0,60 masz dobrze dobrany do kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 29 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Mam kija do 52 g Gdzie wy macie 80 g ? Chociaż pewnie przeciążyć go do 80 można. Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Spróbuj podmienić multik na inny ale z tą samą linką. Jestem ciekaw, czy zjawisko będzie się powtarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Wymień linkę na grubsza, dłuższy odcinek FC i będzie okej. 0,12 to to tak na okonie na grubiej Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 29 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Spróbuj podmienić multik na inny ale z tą samą linką. Jestem ciekaw, czy zjawisko będzie się powtarzać.Też jestem ciekawy, teraz lecę nad wodę z curado 201k, chyba spróbuje jeszcze raz z pletką, chociaż mam co do tego mieszane uczucia. Zamówiłem daiwe tournamenta 0.16, powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 ...z pletką, czarno to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Od zeszłego sezonu używam spiningu do około 70-80g wyrzutu z mocnym dołem, do tego plecionka 0,30mm i aktualnie przypon 1,2mm z kołowrotkiem 5000.Łowię na duże woblery i gumy 15-20cm. Łowisko to Odra z brzegu z nastawieniem na suma.Bardzo często trafiają się sandacze którym nie przeszkadza taki gruby zestaw. Jak przyładują w przynętę to aż kij z kołowrotkiem wpada w rezonans.Myślę że jak bym nastawił się na wertykalne łowienie sandaczy to przy dużych przynętach pewnie użył bym plecionki w okolicach 0,20mm i fc 0,60-0,80mmPóźniej bym się martwił jak by nie było wyników. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sailfish Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Po pierwsze regulacja hamulca, po drugie dobra plecionka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Kolega się chyba za dużo pleciony naoglądał z tym hamulcem na beton 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 29 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Kolega się chyba za dużo pleciony naoglądał z tym hamulcem na beton Pleciona dla mnie nie istnieje, czasami robiłem tam zakupy i to tyle, nie podoba mi się ich styl wędkowania.Łowiłeś kiedyś sandacze w pionie ? Takie powyżej 85 cm ? Nie takie maluszki do 70 ? Strasznie mnie zirytowałeś ziomuś ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi