UncleZin Opublikowano 29 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 A no tak, co ja się tutaj lekko uniosłem...Przecież trzeba napisać, że potężne sandacze mają pyski jak kamienie, ciężko się w nie wbić na odkręconym hamulcu kolego, jakbyś łapał takie rybki to byś wiedział dlaczego założyłem taki temat. Dowiedziałem się, że mam za cienką plete, problem wyjaśniony Good week ; ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 29 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Do zamknięcia T/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 29 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 (edytowane) U mnie takich nie ma dużo :/ jakbym miał łowić to na pewno nie plecionką 0,12, takiej to gdzieniegdzie na okonie używam, a tym bardziej do takiej pały jak vertical jigging od Westina Edytowane 29 Czerwca 2020 przez karkoszek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Problem pojawił się dzisiaj ponownie pod okoniem 30+ Wczoraj padły 2 sandały koło 80 4 szczupaki 3 x 80+ i jeden 100+ Kilkanaście okoni Zero problemu z linkaTym razem PP 0,22 Dziś przy zacięciu okonia pękła mi linka znowu 5/4 cm od wodzika ;-) Nawinięta na shimano curado 201k W oststniej chwili złapałem linke. Udało się wyciągnąć przynętę z ryba. Co się dzieje do cholery ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Wtf ? Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deridun Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 (edytowane) Obejrzyj pod lupą plecionkę, przelotki i wodzik. Edytowane 3 Lipca 2020 przez deridun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Obejrzyj pod lupą plecionkę, przelotki i wodzik.Już to zrobiłem wcześniej z kastkingiem. Zmieniłem specjalnie multik i mocna plecionkę dałem. Dalej to samo. Nie mam zielonego pojęcia co się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Dalej w tym samym miejscu pęka. 3 pletki w tym samym miejscu ? [emoji3166] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Weź damską skarpetkę antygwałtke i przeciągnij przez przelotki. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Weź damską skarpetkę antygwałtke i przeciągnij przez przelotki. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Ups, nie za bardzo wiem o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 [emoji2357] Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 [emoji2357] Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Szkoda, że nie można wywalać kogoś z tematu, chętnie bym to zrobił jak nie potrafisz się wypowiedzieć w jakiś logiczny sposób ziomuś ; )Leć pomachać spławikiem na stawek, nie zaśmiecaj mi poważnych rzeczy : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Szkoda, że nie można wywalać kogoś z tematu, chętnie bym to zrobił jak nie potrafisz się wypowiedzieć w jakiś logiczny sposób ziomuś ; )Leć pomachać spławikiem na stawek, nie zaśmiecaj mi poważnych rzeczy : )"Ziomuś" trochę dystansu i poluzuj se tam gdzie Cię ciśnie [emoji23][emoji16] Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 "Ziomuś" trochę dystansu i poluzuj se tam gdzie Cię ciśnie [emoji23][emoji16] Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu TapatalkaTy mnie ciśniesz, zamiast coś wnieść do tematu i pomóc koledze forumowemu to jakieś emotikonki wstawiasz, ile Ty masz lat ?Rozumiem, że jesteś tu by się czegoś dowiedzieć i może mieć jakieś przydatne info na przyszłość więc proponuję Ci to wykorzystać i nie robić takiego błędu jak ja którego jeszcze nie rozwikłałem : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Ups, nie za bardzo wiem o co chodzi Krótka damska cienką rajstopowa skarpetkę albo jej kawałek przeciągnij przez przelotki. Jak coś jest nie tak czego nie zauważyłeś to ja zaciągniesz i będziesz widział gdzie. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Dzięki RedJin, po napisaniu coż to takiego domyśliłem się, że jakieś podkolanówki czy coś w ten deseń. Wszystko jest ok z przelotami.Konwersowałem troszkę ze Szwedem który łapie tylko na verta, doszliśmy do consensus więc... Dla kogoś kogo to zainteresuje...Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że jest to wina " za mocno " skręconego hamulca.Wczoraj jak dostałem kilka fajnych ryb, podczas zacięcia wyjeżdżała mi linka i po prostu dokręcałem jak już ryba za mocno wybierała ( w tym momencie linka pracowała ) - nie było żadnego problemu, dzisiaj po holu porannego szczupaka dokręciłem hamulec i zapomniałem go deko odkręcić, dość mocny jest on w curado jak i w Kastkingu.Przy uderzeniu okonia nie było amortyzacji i bach. Nawet 0.22 nie dała rady . Nasze spostrzeżenia - jeżeli łapiesz w pionie, zawsze kontroluj hamulec by nazbyt nie był zakręcony, powoduje to przeciążenie w najsłabszy miejscu czyli pod szpulą i bach. Ma to sens panowie ? T/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 (edytowane) Coś ciężko mi uwierzyć w to że linka 0,22 pęka od zbyt mocnego hamulca.I to na okoniu.Przy tym sprzęcie to okoń powinien oglądać świat wysoko nad wodą po zacięciu.Przecież to kawał linki jest.Może gdzieś linka haczy o element multika lub, jeśli jest na kiju, zaczep od przynęty.W momencie brania może lekko kij puszczasz na dół przed zacięciem żeby wciąć lepiej i linka gdzieś się podchacza. Edytowane 3 Lipca 2020 przez cinn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Ja również nie mogę pojąć jak może PP 0,22 (inna sprawa, że nie lubię i nie używam najczęściej podrabianej plecionki ) strzela po zacięciu okonia 30cm?! I do tego przy multiku? Hamulec? kij? przelotki? Chyba nie plecionka bo zmieniałeś i efekt taki sam....zaciekawiła mnie Twoja historia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Coś ciężko mi uwierzyć w to że linka 0,22 pęka od zbyt mocnego hamulca.I to na okoniu.Przy tym sprzęcie to okoń powinien oglądać świat wysoko nad wodą po zacięciu.Przecież to kawał linki jest.Może gdzieś linka haczy o element multika lub, jeśli jest na kiju, zaczep od przynęty.W momencie brania może lekko kij puszczasz na dół przed zacięciem żeby wciąć lepiej i linka gdzieś się podchacza. Nie ma na to szansy. Ja również nie mogę pojąć jak może PP 0,22 (inna sprawa, że nie lubię i nie używam najczęściej podrabianej plecionki ) strzela po zacięciu okonia 30cm?! I do tego przy multiku? Hamulec? kij? przelotki? Chyba nie plecionka bo zmieniałeś i efekt taki sam....zaciekawiła mnie Twoja historia Rozmawiałem z jednym kolegą jeszcze który łowi vertykalnie sumy, powiedział, że to może być wina źle ustawionego multiplikatora. Niby szpula powinna być na granicy " trzepotania się " na lewo prawo, by przy zacięciu samoczynnie się nie blokowała ? Tylko żeby wypuszczała linkę ? Coś takiego mi tłumaczył, generalnie już sobie wstępnie ustawiłem, ale nie wiem czy dobrze tutaj to przekazałem.Sam hamulec walki również nie może być ustawiony na beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Kilka sandaczy w okolicy 80cm zaciąłem tuż pod pontonem jak już przynętą była pionowo.Zestawem spiningowym kij 18lb z linką główną 0,10mm i fc 0,30mm.Przy zestawie castingowym linka główna 0,14-0,16mm.Hebel zazwyczaj ustawiony tak że przy zacięciu nawet nie pisnął.Nigdy nie udało mi się zerwać linki przy zacięciu.Ciekawa historia jest tam u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 I ja tak ustawiam zestaw pod łowienie sandacza. Zestaw na beton do zacięcia , ale potem odruchowo luzuje hamulec walki.Jedyne obcinki miewam w łowiskach z kamulcami lub karczami obrośniętymi muszlami. Tylko, że są to obcinki plecionki w okolicach przynęty a nie multika.z zaciekawieniem czekam na wyjaśnienie problemów kolegi Tommy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Z punktu widzenia sprzętu o jakim napisałeś, a także późniejszej jego zmianie, jest to w zasadzie niemożliwe. Ale skoro piszesz, iż tak jest, to błąd jest po stronie operatora czyli Twój. Daj jakiemuś kumplowi ten zestaw i niech On połowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Jaki jest sens stosowania plecionki 0,12 do kija 80 g i przynęt 20cm +.Jakoś nie idzie mi to w parze.W przypadku verta uwierz że taki zestaw ma sens . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Z punktu widzenia sprzętu o jakim napisałeś, a także późniejszej jego zmianie, jest to w zasadzie niemożliwe. Ale skoro piszesz, iż tak jest, to błąd jest po stronie operatora czyli Twój. Daj jakiemuś kumplowi ten zestaw i niech On połowi.Nie ma takiej opcji. Będę rwał tyle, aż sam dojdę do ładu i składu. Gdzieś jest błąd w ustawieniu multika. Muszę pokombinować i będzie git. Na razie dobrze szło gdy miałem troszkę bardziej wyluzowany hamulec walki, po zacięciu dokrecalem szybko i docinalem kotwy raz bądź dwa razy - i znowu sensownie luzowałem. Jak uporam się z tym znowu schodze na pletke 0,14. 0,22 nie łowi się tak dobrze jak na 0,14 chociaż ! Nie robi to problemu przy braniach. Muszę mocniej szarpać nadgarstkiem i wolniej leci na 10-14 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2020 Ciekawe rzeczy się tam dzieją.Zerwać linkę 0,22mm to ciężko w rękach, przy szarpaniu, nawet jak przynętą wejdzie w zawadę.Tym bardziej ciężko było by mi to zrobić kijem. Wędkę trzymasz cały czas nad łodzią czy może czasami oprzesz o burtę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi