Skocz do zawartości

Kosiarka spalinowa

huligan77

Rekomendowane odpowiedzi

227026cba10e76a7c98da0869126d246.jpg

9cc35847980bbc3b2e398916224ce0db.jpg

30 arów (jak widać drzewek sporo a dokaszać nie trzeba)... 2 razy do roku wertykulacja . Problem z głowy.

a kosiarki i koszenie temat rzeka :) myśle że coś tam mogę się znać w tej dziedzinie . Pozdrawiam wszystkich zkosiarkowanych :)

Tapatalkniete z iPhone 7

• Like 2

• 3 lata później...

Cześć, szukam używanego traktorka kosiarki z koszem. Może macie namiar na pewny sprzęt albo pewnego handlarza na podkarpaciu, świętokrzyskie. Silnik brigsa na hydrostacie powyżej 15KM. Z innych rejonów również rozważę oferty. Pozdrawiam

Myślę ,że nie warto ograniczać się tylko do wyboru B&S  a rozszerzyć  poszukiwania traktorka z silnikiem Loncin . Opinie o tym motorku są naprawdę pozytywne. Co do hydrostatu to jak najbardziej dobry kierunek . 

Temat śledzę około roku i powiem Ci ,że ceny używanych traktorków są poprostu nie adekwatne do tego co otrzymujemy w zamian. Trzeba się liczyć z tym ,że handlarze naprawdę potrafią odpicować traktorek aby wyglądał na mało używany a w rzeczywistości otrzymujemy zjechany sprzęt ,który służył długie lata np. w komunalce. I teraz jak przyjdzie Ci naprawić skrzynię hydrostatyczną plus łożyska w kosisku do tego nowe noże i robocizna to cena może przekroczyć cenę netto nowego sprzętu. 

Osobiście odpuściłem używkę na już wolę jeszcze przez rok pobiegać z pchaną kosiarką i kupić nieco później nowy i najprawdopodobniej będzie  na silniku Loncin-a

Wracając do cen ,tak jak ceny nowych rosły z roku  na rok  to tak mniej więcej od roku już stanęły i pojawiały się też promocje .Teraz przed samym sezonem z promką może być ciężko ale warto negocjować .

Ja mam taki problem z kosiarką.... Od pewnego momentu przestała zbierać do kosza i wywala trawę . Kosz zapełnia w 30% i koniec. Trawa sucha, nóż ostry, nie wiem o co chodzi... Chyba trzeba zmienić kosiarkę ?

Podejdź do jakiegoś punktu z kosiarkami i kup jakiś dobry nóż zbierający. One też mają duże znaczenie

Ja mam taki problem z kosiarką.... Od pewnego momentu przestała zbierać do kosza i wywala trawę . Kosz zapełnia w 30% i koniec. Trawa sucha, nóż ostry, nie wiem o co chodzi... Chyba trzeba zmienić kosiarkę ?

Cudów to nie ma ... jak przedtem zapełniała kosz to i teraz powinna. Mi przychodzą trzy mozliwe przyczyny zmiany

1. Czy nie zmieniales noza i nowy ma inną geometrię

2. czy kosz nie jest zabity brudem i nie ma przeplywu powietrza, dodatkowo jak wyglada kosiarka od spodu, sprawdź czy nie jest tam zabita obudowa piachem i trawą

3. Czy silnik pracuje na właścwych obrotach

• Like 4

• 2 tygodnie później...

Brudny kosz i nóż do wymiany. Na bank !!!!!!!!!!!!!!

• Like 1

• 1 rok później...

Panowie, musze kupic kose spalinowa.

Koszenie raz moze dwa razy w miesiacu, okolo 10 arow. Glownie rowy oraz inne chaszcze, ktore sąsiadują z moim ogrodzeniem. Na bank bede uzywal noza oraz zylki.

Teraz pytanie czy do takiego zastosowania wystarczy taki chinski NAC okolo 1.5km czy szukac np uzywanego Sthila?

Kompletnie sie nie znam na tych sprzetach. Prosze o podpowiedz.

Pozdrawiam.

Wysłane z Nokia 3310

Koszenie raz moze dwa razy w miesiacu, okolo 10 arow. Glownie rowy oraz inne chaszcze, ktore sąsiadują z moim ogrodzeniem. Na bank bede uzywal noza oraz zylki.

Teraz pytanie czy do takiego zastosowania wystarczy taki chinski NAC okolo 1.5km czy szukac np uzywanego Sthila?

Pozdrawiam.

Wysłane z Nokia 3310

Kup używkę z silnikiem briggs lub Hondy najlepiej starsze...

• Like 1

Pozdrawiam.

Wysłane z Nokia 3310

4 lata temu kupiłem takie cudo na promce za 260zł do podkaszania przy murkach, zagłębieniach itp i w 100% moge polecić i po co przepłacać, dwa lata gwarancji :)

Handy Kosa spalinowa TMK 325 - 1,5 KM kupuj w OBI

Ja z racji tego , że mam dwie działki do obrobienia jedna 18 ar gdzie tylko dokaszam tam gdzie nie dojedzie traktorek i drugą 35 ar nieużytku którą kosze dwa razy w roku mam

dwie kosy . Jedna to chiński Demon , którego kupiłem jako nowy druga to najmocniejszy wtedy Stihl fs450 którego kupiłem używanego na olx . Fs450 kupiłem świadomie bo musiałem mieć kosę , która poradzi sobie z 10 cm samosiejkami . Od razu po zakupie dałem ją do serwisu który zmienił tłok z cylindrem wyczyścił resztę i poskładał do kupy . Obie maszyny chodzą ponad 10 lat w Demonie raz padł gaźnik wymieniłem cały bo z 5 lat temu kosztował poniżej 100 PLN.

Reasumując moja opinia jest taka , że jeżeli na swoim terenie nie masz do koszenia twardej roślinności to kup chińczyka a jak masz trudniejszy teren z samosiejkami to poszukaj jakiejś markowej używki która pali i ma kompresję oddaj do jakiegoś majstra na przegląd .

Przy wyborze używki kierowałbym się nie marką a dostępnością części zamiennych czy są wszystkie oraz co najważniejsze ceną tłoka z cylindrem .

• Like 2

Pozdrawiam.

Wysłane z Nokia 3310

Ja 2x do roku  takie rowy i okolice murków itd traktuje opryskiem Glifosatu i MCPA ( np Halvetic albo Agrosar+Chwastox) I później wystarczy tylko żyłka na odrosty. Generlanie w trudnych i niewygodnych miejscach przestawilem sie z koszenia na oprysk-szczegolnie w rowach.

Z doświadczenia lepszy tańszy a markowy sprzęt z realnymi parametrami -jak marketowe marketingi.

Z NAC mam akurat złe doświadczenia z traktorkiem do koszenia-jakikolwiek serwis i dostanie się do czegokolwiek to masakra.

Z używek warto poza sthilem popatrzeć jeszcze na Oleomac, ShinDaiwa ( mamy w rodiznie 3 sztuki mocnych kos spalinowych i sa naprawde super)

btw .. jak z Noki 3310 można wysyłać takie posty? :)

• Like 1

Ja 2x do roku takie rowy i okolice murków itd traktuje opryskiem Glifosatu i MCPA ( np Halvetic albo Agrosar+Chwastox) I później wystarczy tylko żyłka na odrosty. Generlanie w trudnych i niewygodnych miejscach przestawilem sie z koszenia na oprysk-szczegolnie w rowach.

Z doświadczenia lepszy tańszy a markowy sprzęt z realnymi parametrami -jak marketowe marketingi.

Z NAC mam akurat złe doświadczenia z traktorkiem do koszenia-jakikolwiek serwis i dostanie się do czegokolwiek to masakra.

Z używek warto poza sthilem popatrzeć jeszcze na Oleomac, ShinDaiwa ( mamy w rodiznie 3 sztuki mocnych kos spalinowych i sa naprawde super)

btw .. jak z Noki 3310 można wysyłać takie posty? :)

Generalnie to ja rozdzielam ten sprzęt na dwie kategorie :

1. Do prac lekkich polegających na regularnym podsvrzyżaniu terenu gdzie mnie ma twardych elementów .

2 . Do prac ciężkich gdzie mamy do czynienia z odrastającymi elementami twardymi lub strzyżemy raz na pół roku .

W pierwszej opcji wystarczy chińczyk obojętnie jakby się zwał bo tak średnio oferowane kosy mają tak z 1,5 kunia obojętne co tam piszą na plakietce. To jest moc wystarczająca do koszenia trawy i jakiś miękkich roślin. Zaletą jest cena i śmieszna cena części zamiennych.

W drugiej opcji musimy zastosować coś mocniejszego czego chińczyk raczej nie oferuje dlatego warto wejść w markowe produkty. Badałam dogłębne temat i wg. mnie na faworyta wyrasta Stihl bo ma dobre produkty wszystkie części zamienne są dostępne a oprócz tego posiada całą gamę zamienników w dobrej jakości i cenie .

Ale uwaga jest jeden haczyk w w tych produktach dlatego każdy model trzeba przebadać indywidualnie .

Jak sprawdzałam kilka lat temu na przykładzie podam :

Model fs300 cylinder z tłokiem 300 oryginalny 200 złociszy zamiennik .jego następca fs310 tylko oryginał w cenie 650….

Dlatego ja paradoksalnie poszukałbym starszych modeli które są niezawodne a ich serwis jest po prostu tani .

To tak jak Mercedesami . W123 i 124 były po prostu nie do zdarcia :)

Edytowane przez sero1975

• 5 tygodni później...

Witam. Potrzebna podkaszarka spalinowa do drobnych prac ogrodniczych typu prace wykończeniowe wokół drzewek, ścieżek, ogrodzeń i murków. Typowe zastosowanie w małych ogródkach. Macie jakieś sprawdzone modele? Cena tak do 800zł.

Myślę ,że nie warto ograniczać się tylko do wyboru B&S  a rozszerzyć  poszukiwania traktorka z silnikiem Loncin . Opinie o tym motorku są naprawdę pozytywne. Co do hydrostatu to jak najbardziej dobry kierunek . 

Temat śledzę około roku i powiem Ci ,że ceny używanych traktorków są poprostu nie adekwatne do tego co otrzymujemy w zamian. Trzeba się liczyć z tym ,że handlarze naprawdę potrafią odpicować traktorek aby wyglądał na mało używany a w rzeczywistości otrzymujemy zjechany sprzęt ,który służył długie lata np. w komunalce. I teraz jak przyjdzie Ci naprawić skrzynię hydrostatyczną plus łożyska w kosisku do tego nowe noże i robocizna to cena może przekroczyć cenę netto nowego sprzętu. 

Osobiście odpuściłem używkę na już wolę jeszcze przez rok pobiegać z pchaną kosiarką i kupić nieco później nowy i najprawdopodobniej będzie  na silniku Loncin-a

Wracając do cen ,tak jak ceny nowych rosły z roku  na rok  to tak mniej więcej od roku już stanęły i pojawiały się też promocje .Teraz przed samym sezonem z promką może być ciężko ale warto negocjować .

Jako ,że wątek jest dalej odwiedzany odgrzeje kotleta  :)

Minął rok wiec się pochwalę nowym sprzętem do ogrodu o którym wcześniej była rozmowa

cedrusb.thumb.jpg.dbc6cfdee3bdb18d129479

Traktorek to Cedrus Challenge AJ 92/16H . Sinik Loncin poj.452cm 16 Km . Jest to traktor wyprodukowany w Czechach w firmie gdzie produkują czeskie traktory SECO . Gdy zagłębimy się w temacie to te same traktorki są produkowane pod różnymi nazwami i tak w PL mamy Cedrusa w IT Oleo Mac , który jest bardziej znany też w Polsce , a w DE Efco .

Nie byłbym sobą gdybym na dzień dobry nie poprawił fabryki po swojemu. I tak na początek wszystkie śruby ,które mamy z tyłu tam gdzie wieszamy kosz zostały wymienione z nierdzewki  razem z koszem . Przyczepka AL-KO miała  specyficzne  dla chin śruby ,podkładki i nakrętki teraz ma odpowiednie default_smile.png

I na koniec porównanie z kosiarką spalinową pchaną ręcznie ,którą tak dzielnie używałem .

Wsadziłem GPS do kieszeni i wystartowałem z kosiarką. Aby skosić cały ogród to czasowo wychodziło od 3.45 godziny do 4.20 w zależności jaka była wysoka trawa którą zbierałem do kosza ,ładowałem do wora na taczce i po napełnieniu   jazda do kubła. Jedno takie skoszenie  to 7.5 kilometra z buta !!!  Zużycie paliwa to zbiornik  czyli plus minus 1.2 litra PB .

Traktorkiem zajmuje mi to 1,5 godziny razem z myciem kosiska , przebieg wg GPS 3 kilometry a paliwa spalił około 2,5 litra BP

Do kompletu dokupiłem a raczej wynegocjowałem jeszcze przyczepkę AL-KO 

cedr3.thumb.jpg.e7324ebf44f5ebab632f393c

Po złożeniu kółka przedniego można ją pchać  ręcznie . 

Kolejny dodatek to wkładka umożliwiająca mulczowanie trawy. A oprócz tej czynności odkryłem też ,że świetnie sprawdza się gdy myjemy kosisko po koszeniu gdy mamy ściągnięty kosz na trawę

cedruswkadka.thumb.jpg.8ff418cb3cb73053b

Mam do wykoszenia dwie działki jedna ok. 30 arów i druga 2 ary ( 8arów minus kostka altana , dom itd.)  Przerabiałem Sthila serii 400 , doprowadzał mnie do szewskiej pasji , psuł się na potęgę a najmniejszy serwis był w cenie nowego NAC-a . Czyli jakby podliczyć nie opłacało się w ogóle kupować tak drogiego sprzętu. Tak samo wsadziłem się z pilarka -ta więcej w serwisie niż w pracy a kilkanaście lat temu dałem za nią coś koło  3 tys. a używana tylko przy domu aby przygotować trochę drzewa . Wytrzymałem tak kilka lat. 

Po nim kupiłem spalinowego NAC-a - sprzęt żył swoim życie , może felerny egzemplarz , ale raz kosił jak zły raz nie, a raz nie chciał się włączyć .Ogólnie loteria.  A któregoś dnia wziął i się nie włączył na  amen .Gość mnie przekonał bym dał ostatni raz  szansę NAC-owi tyle ,ze niebieskiemu , elektrycznemu - jest ok. Ale tutaj denerwuje kabel. Teraz mam felernego 

sthila i tego zielonego nac-a a