Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Reveal 7 / 9

Tousen666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak ten model echo ma się do Ti bądź Ti2? Cena wygląda bardzo atrakcyjnie...

-brak ekranu dotykowego

- brak podłączenia do nmea2000

- wolniejszy system operacyjny

- gps 1hz

- słabszy nieco przetwornik 

-konieczność kupienia kabla przejściówki dla wpięcia innego przetwornika

Konkurent Strikera z całkiem niezłym sonarem bocznym. 

• 0

To jest normalne echo, na poziomie Strikera- bez dodatkowych bajerów, które można podłączać. Poprawny sonar boczny. Mapkę na wodzie też ci porysuje. Klasyczne echo pierwszego kontaktu z kilkoma przydatnymi bajerami. Widziałem w akcji kilka sztuk, wspierałem chłopaków w "ustawianiu". Generalnie nie ma się do czego przyczepić. Menu intuicyjne jak to u Navico, mało grzebania overall, w zasadzie jeden ekran wyczerpuje temat- na dole SI, u góry mapka i DI z nakładką FishReveal. Więcej nie potrzeba. 

Moim zdaniem w zupełności wystarczające echo- mapę porysuje, dane pozbiera, bez wodotrysków i proste w obsłudze. Niemniej warto przeczytać instrukcje, albo popatrzeć na yt jakie są ogólne pryncypia obsługi sprzętów Lowrance, bo są one praktycznie takie same w całej gamie modelowej. 

Natomiast jako plotter nawigacyjny- no nie. 

Finansowo jest to tak skalkulowane, że następny tier Lowrance, czyli Ti2 - to prawie 2x wyższa cena...Jeżeli już- to widziałem u Szwedów TI2 z przetwornikiem za 750E/ ti2 9 za 1100E niecałe. 

• 0

To jest normalne echo, na poziomie Strikera- bez dodatkowych bajerów, które można podłączać. Poprawny sonar boczny. Mapkę na wodzie też ci porysuje. Klasyczne echo pierwszego kontaktu z kilkoma przydatnymi bajerami. Widziałem w akcji kilka sztuk, wspierałem chłopaków w "ustawianiu". Generalnie nie ma się do czego przyczepić. Menu intuicyjne jak to u Navico, mało grzebania overall, w zasadzie jeden ekran wyczerpuje temat- na dole SI, u góry mapka i DI z nakładką FishReveal. Więcej nie potrzeba. 

Moim zdaniem w zupełności wystarczające echo- mapę porysuje, dane pozbiera, bez wodotrysków i proste w obsłudze. Niemniej warto przeczytać instrukcje, albo popatrzeć na yt jakie są ogólne pryncypia obsługi sprzętów Lowrance, bo są one praktycznie takie same w całej gamie modelowej. 

Natomiast jako plotter nawigacyjny- no nie. 

Finansowo jest to tak skalkulowane, że następny tier Lowrance, czyli Ti2 - to prawie 2x wyższa cena...Jeżeli już- to widziałem u Szwedów TI2 z przetwornikiem za 750E/ ti2 9 za 1100E niecałe. 

Dzięki Maciej_K za odpowiedź. Zaczynam przygodę w tej materii. Czy na początek zacząć od L. Reveala czy od G. Strikera.

Oczywiscie chciałoby by się mieć jak najwiecej informacji na początek od tego urządzenia. Tylko pytanie: czy mi to jest potrzebne.

Jak wyglada wybór przetwornika do echa.

• 0

Czyli bierzemy tak jak w temacie Lowrance Reveal dokładnie 9” z przetwornikiem Tripleshot, na początek wystarczy, trochę się pouczymy a w przyszłym roku przejdziemy albo na Ti2 albo na HDS, czy może szukać u szwedów tak jak kolega wspomniał 9” Ti2 za 1100e ???

Kupował ktoś tutaj :

https://www.waveinn.com/zeglarstwo-wedkarstwo/lowrance-elite-9-ti2-active-imaging/136999957/p

?

Tu jest Reveal 9” ale chyba ze zwykłym przetwornikiem nie z Tripleshot :

https://www.waveinn.com/zeglarstwo-wedkarstwo/lowrance-hook-reveal-9-50-200-hdi-row/137394689/p

I dla czego cena tego Ti2 jest taka niska w porównaniu z cenami w naszym kraju ??

Edytowane przez herbata666

• 0

Czy kupisz z vaweinn czy od Szwedów- jeden pies, znaczy brak języka polskiego w menu. Odnośnie naszych cen krajowych- monopol+ wliczony w cenę pakiet języków środkowoeuropejskich, który można sobie dokupić do zagranicznego sonaru- wtedy już takich cudów w różnicy cenowej niema ( z wyjątkiem akcji promocyjnych w Skandynawii). 

Reveal to fizycznie to samo co poprzednik, dodano softowo funkcję Genesis Live i Structure overlay oraz odświeżono palety kolorystyczne. Jak na pierwszy kontakt , jak najbardziej. Za to gromadzi dane, czego nie robi ani Garmin, ani Raymarine- tak by móc je przejrzeć na kompie i coś z nich wysmażyć lub po prostu obejrzeć i  nanieść waypointy. 

Jak chcesz więcej możliwości, trzeba płacić, niezależnie od brandu.  

• Like 1

• 0

Ok czyli za Ti2 9” trzeba płacić w pl 7k, ale jak to jest z tym językiem, czy jak kupię w Szwecji na kolegę Polaka który tam mieszka i on napisze do nich żeby mu wgrali język pl przed wysyłka to nie będzie problemu ? Zawsze 2k zostaje w kieszeni.

Język angielski jest w pakiecie przy zakupie u szwedów ?

Edytowane przez herbata666

• 0

Hej.

Ja zamówiłem w happyangler  EliteTI2 9 3in1 cali za 999 ojro. Jeszcze do mnie nie dotarła. Wyszło 4,5kpln  przy obecnym kursie. Nie będzie j polskiego ale przy cenie w Polsce ok 7kpln nie zastanawiałem się. W Polsce za Hook Reveal 9 trippleshot trzeba dać 3,6kpln. Potrzebna męska decyzja adekwatna do możliwości :) Ja też mocno rozważałem Hook Reveal...

Edytowane przez gucio2020

• 0

Ok czyli za Ti2 9” trzeba płacić w pl 7k, ale jak to jest z tym językiem, czy jak kupię w Szwecji na kolegę Polaka który tam mieszka i on napisze do nich żeby mu wgrali język pl przed wysyłka to nie będzie problemu ? Zawsze 2k zostaje w kieszeni.

Język angielski jest w pakiecie przy zakupie u szwedów ?

Angielski jest. Nie wiem czy się uda polonizacja przez Szwedów, nie zajmowałem się tym. 

• 0

Hej.

Ja zamówiłem w happyangler EliteTI2 9 3in1 cali za 999 ojro. Jeszcze do mnie nie dotarła. Wyszło 4,5kpln przy obecnym kursie. Nie będzie j polskiego ale przy cenie w Polsce ok 7kpln nie zastanawiałem się. W Polsce za Hook Reveal 9 trippleshot trzeba dać 3,6kpln. Potrzebna męska decyzja adekwatna do możliwości :) Ja też mocno rozważałem Hook Reveal...

Dokładnie chyba też pójdę tą drogą, Angielski spokojnie wystarczy, a jak się uda wgrać pl to będzie super. Muszę się Jeszcze podpytać znajomych z Norwegii jak to u nich wygląda.

• 0

Rozmawiałem, przed chwilą z człowiekiem z OLX który świadczy usługi odblokowania/wgrania języka pl, bardzo miła rozmowa i podobno nie będzie problemu bo już odblokowywali język pl w nowych Ti2 z softem 20... coś tam. Z tego co było w ogłoszeniu to koszt 600 zł, zobaczymy trzeba kupić i wypróbować, a z wieczorka albo jutro rano mam mieć też info z Norwegii od znajomego.

Ps.

Jak echo wyjdzie około 1000e plus odblokowanie to nadal prawie 2,5k taniej niż w pl.

• 0

Raczej sobie ustawię w ang. bo nie mam z tym problemu. Kwestia jest tylko jedna, cena za granica to około 4,5k pln a w Polsce 7,5k pln to o co tu chodzi ?. Czyżby Polacy zarabiali 2x więcej od szwedów ?. Ciekawi mnie ile kosztuje 9” Ti2 w USA na promocji ;).

Za 9” Reveala z triple trzeba zapłacić 3,5-3,6k pln, to może lepiej dorzucić tysiaka właśnie do Ti2 z nie Polski ?

• 0

Rynek jest jaki jest . Jesteś już entym odkrywcą różnic cenowych. Gdubyś był w temacie 2 lata temu dokonałbyś jeszcze lepszych odkryć. Ja wiem że różnie bywa z jezykiem. Ale przy takiej różnicy cenowej nad czym myśleć. Tłumacze są w necie są aplikacje. Można to ogarnąć. Cenę ogarnięcia już wyliczyłeś :-) I pamiętaj o jednym. Jeśli wędkarstwo kręci Ciebie mocno to szybko pożałujesz że masz echo niższego tiera. I jest ochota na lepsze. Więc lepiej przemyśleć decyzję. Chiński może być barierą. Anglosaski chyba mniej?

Edytowane przez bassy

• 0

Wróciłem do hobby po 4 letniej przerwie, kiedyś głównie pływałem ze znajomym lub atakowałem z brzegu. Te różnice cenowe faktycznie już zauważyłem jakiś czas temu, też i dzięki forum, ale ostatnio nawał pracy przez Covid, nie sprzyjał poświeceniu kilku godzin na przeszukaniu tematów o echo.

Więc do brzegu, trzeba brać Ti2 9” w wersji ang i już. Budżet z gumy nie jest, ale te 5k zł trzeba będzie wyskrobać. Chyba ze macie jeszcze jakieś inne propozycje w przedziale do 5k zł.

• 0

Wróciłem do hobby po 4 letniej przerwie, kiedyś głównie pływałem ze znajomym lub atakowałem z brzegu. Te różnice cenowe faktycznie już zauważyłem jakiś czas temu, też i dzięki forum, ale ostatnio nawał pracy przez Covid, nie sprzyjał poświeceniu kilku godzin na przeszukaniu tematów o echo.

Więc do brzegu, trzeba brać Ti2 9” w wersji ang i już. Budżet z gumy nie jest, ale te 5k zł trzeba będzie wyskrobać. Chyba ze macie jeszcze jakieś inne propozycje w przedziale do 5k zł.

Realnie za te pieniądze możesz kupić też Garmina  echomap 92 uhd z gt54, ale na tym ekranie nie da szału ten ducer, opcje mapowe po stronie Ti2, łatwość obsługi - też.