Skocz do zawartości
  • 0

Wymiana wirnika pompy wody

niko333

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tresor i dlatego potem jest placz ze te hujo... tamte oraz silniki uzywane to porazka. Ja na jednym silniku mam moze z 60mh tylko ze silnik jest z 15 roku i juz mam wszystkie gumowe uszczelki i impeller zmienione bo guma i czas sie nie lubia

• Like 1

• 0

Zapewne nie, poprostu woli wymienc cos za 100-150 zl niz kupowac nowy silnik

Czyli jak na jednym wyjeździe do Szwecji robię 100mh to powinienem też wirnik wymienić??

Wycieraczki też wymieniasz w samochodzie jak dobrze działają ?

Edytowane przez highvoltage

• 0

Nie wycieraczek nie wymieniam jak nie trzeba bo je ogladam codziennie przez pare godzin. A Ty kiedy ostatnio wirnik ogladales?

Uwazam ze raz w roku wirnik wymienic to nie koszta a napewno sprawdzic czy wszytsko ok, w suzuki na wtrysku bezapelacyjnie robic i koniecznie uszczelnienie, zreszta kazdy silnik na wtrysku ma inaczej zbudowany system chłodzenia i to ze ladnie sika nie oznacza ze woda chlodzi silnik... Ale robta co chceta:)

• 0

Może właśnie czas aby ktoś pomyślał i fabrykę poprawił  :). Ja nie mam czasu ale naszkicowałem jak to by mogło wyglądać. Jak ktoś chce podziałać to matryca na CNC i coś takiego np. z PA6. No jeszcze tulejki trzeba do środka dorobić. Wtedy zamiast myśleć o zacieraniu się silnika więcej o rybach by wędkarze myśleli. Nie jeden by na to poszedł nawet jak by pięć razy tyle co gumowy oryginał kosztowało, nie wspominając o chińskiej wydumce za 20 zeta. Raz kupić, nieco drożej, ale porządnie jak było właśnie dawniej.

A tak jak teraz @Tresor pokazał jak rozbiera Yamahę po 50 godzinach i gruz w środku do utylizacji tylko zostaje. No tak robią teraz niestety wszystko. Ma być drogo i do bani, żeby żyło się lepiej co niektórym :)

wirnik.png

I dalej poliuretan formierski np. 85 sha moim zdaniem idealny do tego celu i wirnik być może nawet na długość życia silnika.

https://www.eheriflex.pl/pl/p/Poliuretan-formierski-HERIFLEX-COLD-85-ShA/94?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=5609890074&gclid=CjwKCAiAjPyfBhBMEiwAB2CCIihbrvn29ZP-T8EYFMrnFw0Lj2Yue5zMYoQIlLmJH66dqG1x15BjkRoCtgYQAvD_BwE

• Like 2

• 0

Oj tam do utylizacji. Jak wejdzie w maszynę będzie tulejowane a wał szlifowany na nowy wymiar... :[emoji3] Taka koncepcja się urodziła właścicielowi...

Ale to już nie na ten wątek.

.

.

85c9bacbcfbdf8b1c35e6d632ff1e643.jpg

.

33faf9943e857f0c7660e578847e4b59.jpg

.

c4c4dbe522da5854d67093bf5f5b7cca.jpg

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tresor

• 0

Może właśnie czas aby ktoś pomyślał i fabrykę poprawił :). Ja nie mam czasu ale naszkicowałem jak to by mogło wyglądać. Jak ktoś chce podziałać to matryca na CNC i coś takiego np. z PA6. No jeszcze tulejki trzeba do środka dorobić. Wtedy zamiast myśleć o zacieraniu się silnika więcej o rybach by wędkarze myśleli. Nie jeden by na to poszedł nawet jak by pięć razy tyle co gumowy oryginał kosztowało, nie wspominając o chińskiej wydumce za 20 zeta. Raz kupić, nieco drożej, ale porządnie jak było właśnie dawniej.

A tak jak teraz @Tresor pokazał jak rozbiera Yamahę po 50 godzinach i gruz w środku do utylizacji tylko zostaje. No tak robią teraz niestety wszystko. Ma być drogo i do bani, żeby żyło się lepiej co niektórym :)

wirnik.png

I dalej poliuretan formierski np. 85 sha moim zdaniem idealny do tego celu i wirnik być może nawet na długość życia silnika.

https://www.eheriflex.pl/pl/p/Poliuretan-formierski-HERIFLEX-COLD-85-ShA/94?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=5609890074&gclid=CjwKCAiAjPyfBhBMEiwAB2CCIihbrvn29ZP-T8EYFMrnFw0Lj2Yue5zMYoQIlLmJH66dqG1x15BjkRoCtgYQAvD_BwE

Robia juz life time impeller nie duzo drozsze adekwatnie do zwyklych ale ja chyba zostane przy tradycyjnych bo pompa to ni tylko wirnik

• 0

Oj tam do utylizacji. Jak wejdzie w maszynę będzie tulejowane a wał szlifowany na nowy wymiar... :[emoji3] Taka koncepcja się urodziła właścicielowi...

Ale to już nie na ten wątek.

.

.

85c9bacbcfbdf8b1c35e6d632ff1e643.jpg

.

33faf9943e857f0c7660e578847e4b59.jpg

.

c4c4dbe522da5854d67093bf5f5b7cca.jpg

A ta Yamaszka raczej nie miała chwilowego zaniku chłodzenia tylko ktoś cisnął bez chłodzenia bez litości na sporych obrotach. Taka masakra na wale nie powstała w kilka minut.

Niestety zdolny użytkownik jest w stanie zarżnąć każdy silnik.

• 0

Tu jest Polska i nie daje się nabijać serwisom kasy za niepotrzebne wymiany dobrych elementów :)

Mysle ze problem lezy w cenie orginalnych zestawow do serwisowania plus dochodzi stosunek placa do ceny, bo jezeli w ameryce set do mercury na 300h kosztuje 200$ a w polsce 1500 pln gdzie ja musze pracowac na to dla przykladu 5h a w polsce tydzien i tu jest problem bo kazdy by chcial miec zadbany sprzet jezeli bylo by to tanio

• 0

Mysle ze problem lezy w cenie orginalnych zestawow do serwisowania

Jak najbardziej się z tym zgadzam.

Natomiast jest druga strona tego medalu czy może inaczej drugie dno. Przykładowo jakieś łożysko niczym nie wyróżniające się w produkcji jakiejś dobrej firmy kosztuje powiedzmy 50 zeta. Ale jeśli to samo łożysko jeśli będzie opakowane w pudełko z napisem Yamaha oraz dopiskiem outboard jego cena magicznie wzrasta 5 krotnie. Materiał, cykl produkcyjny i wszystkie inne po drodze tematy, są tak samo kosztowne w jednym i drugim przypadku to skąd taka różnica w cenie ?. I z wszystkim dokładnie tak jest co ma dopisek outboard, Nie tylko. W innych dziedzinach które nie są pospolita masówką dla mas jest dokładnie to samo. Sztucznie zawyżona cena jak by to był prom kosmiczny, a nie normalny w wykonaniu detal - masówka.

Jak by porównywalna lichwa działała w np. w zakładach produkcji samochodów - jeździli byśmy jedynie psimi zaprzęgami :).

Dodatkowo jak popatrzyć teraz na inżynierię i jakość tego "outboard na ryby" czyli 5-15 HP co wyżej na fotach @Tresor wrzucił i co ludowi serwują za ciężką kasę, to ja wymiękam. Kupiłem kolejny silnik z ubiegłego stulecia tym razem Yamahę 2T i to już ze mną zostanie do końca. Wolę włożyć grosz jak będzie trzeba w remont prawdziwej Hondy czy Yamahy zrobionych jeszcze przez inżynierów dla ludzi, a nie księgowych dla wyciągania kasy w salonie i na serwisie. Na resztę gadania szkoda czasu i nerw.    

• Like 1

• 0

A ta Yamaszka raczej nie miała chwilowego zaniku chłodzenia

Nie chłodzenie było cały czas. Rozpadła się pompa paliwa, zmieniła w piasek (ten plastik w silnikach taki jest) I zrobiła co zrobiła. Ale to nie wątek o tym. [emoji3]

Co do zmieniania samej pompy też nie jestem za tym. Do momentu gdy nie ma śladów zużycia pływać. Za to wirnik już tak. Co roku zmieniać wkładać albo orginal albo chinola. Też nie jestem za ASO, zawsze szukam alternatyw dla właściciela. Ostatni przykład honda 40KM. Wirnika było 50% reszta starta, podstawa pompy i szklanka jak na foto. Wirnik w PL kosztował 129zł plus przesyłka o cenę pompy nawet nie pytałem. Zamontowałem set z Chin za cenę z foto... Przy wymianie wirnika raz w roku (30zł) polata kolejne 10lat.

.

.

573199de46790d5e0ea6e47ec62464d8.jpg90130a9a7c0401982fbcd805ff16b5b1.jpg

Edytowane przez Tresor

• 0

Rozpadła się pompa paliwa, zmieniła w piasek 

.

Gdyby nie była z plastiku zrobiona, który pod wpływem temperatury twardnieje i pęka, to by się nie rozpadła i nie zgruzowała nowego silnika. Może by jeszcze z 50 godzin popływał..... :). A, że teraz plastik jest podstawowym budulcem osprzętu obecnych silników bo tanio i szybko działają wtryskarki, to jest co jest. $$$ coraz więcej księgowym przybywa, a reszta nikogo nie obchodzi. Na ruskim kanale dużo tego plastiku jest potopionego pokazane od małych 8 do dużych 150.